Körbefonják a Fideszt a brókerbotrányok szálai

Visszaüthetnek a Fideszre és a kormányra a Buda-Cash és a Quaestor bukása kapcsán sorra napvilágra kerülő információk. Nemcsak azért, mert a hatóságok munkájára árnyékot vet, hogy brókercégek százmilliárdos nagyságrendben csaphatták be ügyfeleiket, hanem azért is, mert a vállalkozások tulajdonosi szerkezete és üzletei sora is kapcsolódik a kormánypárt felső köreihez.

Úgy látszik, a Fidesz kommunikációs részlegét megfogta a Quaestor csődje. Jellemző, hogy Tuzson Bence szóvivő arra jutott, a 2010 előtt regnáló Gyurcsány- és Bajnai-kormány felelős az újabb botrányért. A vezető politikusok többsége viszont mélyen hallgat. Lapunknak sem kívánták érdemben kommentálni az ügyet, ám annyit többen is elmondtak, igen kínosnak tartják a botrányt, pláne annak kormánypárthoz vezető szálait.

Ezek amúgy mind nagyobb számban lelhetők fel: a Quaestorról például már tudható, hogy napokkal ezelőttig résztulajdonos volt a moszkvai vízumközpontban, és több szálon kötődött a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárd Miklós korábbi agrárdiplomatához. Ahogy az Index feltárta, Kiss Mészáros Lőrinc „feledékeny” felcsúti polgármesterrel is alapított közös oroszországi céget.

Hiába a könyörgés, három gyanúsított előzetesbe került a Buda-Cash-ügy kapcsán
Hiába a könyörgés, három gyanúsított előzetesbe került a Buda-Cash-ügy kapcsán
Bruzák Noémi / MTI

Az ellenzék valamennyi pártja gyorsan reagált a fejleményekre. Pápa Levente, az Együtt alelnöke például úgy fogalmazott: „Ez a Fidesz Kulcsár-ügye.”

Hogy az-e, nem tudjuk, azt viszont igen, hogy a Buda-Cash ügyében hárman már rács mögé kerültek. A Budai Központi Kerületi Bíróság ugyanis a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt harminc napra elrendelte V. Péter, Gy. János és T. Péter Árpád letartóztatását.

Az ügyben ugyanakkor az elkövetők mellett a hatóságok és a könyvvizsgálók felelőssége is felvetődik. A Buda-Cash-hez tartozó Dél-dunántúli Takarék Banknál például a mindössze öt könyvvizsgálóval dolgozó DN & P Kft. ellenőrizte a mérlegkimutatások megfelelőségét. A kicsinek számító DN & P felbukkant a Magyar Postánál is, és 2011 óta a teljes magyar közmédia auditálása hozzá tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.