Korai temetni a Kliket?

„A Klebelsberg Intézményfenntartó, mint ilyen a nyár végére megszűnik, egy másfajta intézményfenntartási rendszer fog létrejönni” – jelentette ki Rétvári Bence az ATV-n adott interjújában.

A Klik megszűnéseként értelmezett kijelentés kedd reggel az ATV Start című műsorában hangzott el. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emellett kijelentette, „nem lehet visszatérni a korábbi rendszerhez, mert 381 helyen nem tudták fenntartani a képzést”.

A honlapon megtalálható videóban 8:20-tól kezdődik a vonatkozó rész. A Kliket felváltó új intézményről elárulta, „sokkal közelebb lesz az iskolákhoz, sokkal közelebb lesz a diákokhoz, a problémákhoz. Sokkal egyszerűbb beszerzés, sokkal inkább ott fog megszületni a döntés, ahol ezek az iskolák működnek”.

Az új szervezetben nem lesz minden ennyire központosítva. Ami a működése kezdetét illeti, az államtitkár szerint a tavasz ülésszakon, vagyis június 15-ig el akarják fogadni az ehhez szükséges jogszabályokat, illetve ezeket hatályba is akarják léptetni. Így a nyári szünetben létrejöhet a szervezetrendszer, amely szeptember 1-jén már teljes gőzzel kezdheti az új tanévet.

Lakner Zoltán Facebook-posztjában intett mindenkit nyugalomra: 

„Mielőtt bárki nagyon komolyan venné Rétvári Bence bejelentését, hogy a KLIK megszűnik:
- többen már 2012 táján megmondták, hogy a KLIK-ből csak baj lesz (pl. azok az oktatáskutatók, akiket ugyancsak Rétvári Bence azért támad, mert a tiltakozó tanárokat segítik),
- aztán tényleg baj lett,
- a kritikákra az volt a kormányzati válasz, hogy ezek csak kezdeti nehézségek,
- aztán 2014 nyarán arról volt szó, hogy az új oktatási államtitkár szétszedné a KLIK-et és a megyei kormányhivatalokhoz kerülnek a feladatai,
- ez egy hónap múlva lekerült a napirendről,
- aztán baj után botrány is lett,
- a még újabb oktatási államtitkár néhány hét leforgása alatt ígért kevesebb és több központosítást is,
- aztán most ott tartunk, hogy nem lesz KLIK,
- miközben ez ugyanaz a kormány, amely mindent központosít – és egyszer sem azért, hogy a területi-társadalmi egyenlőtlenségeket mérsékelje.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.