galéria megtekintése

Kőpor és narancsköd

15 komment


Hargitai Miklós

A bicskei vasútállomás mellett működő, a Móricz Zsigmond utcára néző kőrakodóról három dolgot mindenki tud, aki Bicskén él, vagy járt már arrafelé: poros, zajos, és Orbán Győző (a miniszterelnök édesapja) bányájának termését pakolják itt. Talán az utóbbival, vagyis az Orbán-család közvetlen érintettségével függ össze, hogy a két előbbit a hatóság nem hajlandó észrevenni: sem a környezetvédelmi felügyelőség, sem az önkormányzat nem vesz tudomást a zajról és a kőporról.

Hogy porol-e a murvarakodó, arról azért nem érdemes hosszabb vitát nyitni, mert egyrészt a Google maps műholdképeiről is látszik, hogy a környékét is vastagon beteríti a fehér kőpor, másrészt pedig a parkolóban álló autók maguk a tárgyi bizonyítékok, hiszen estére alig látszanak ki a porréteg alól.

Sokszor hétvégén is folyik a munka
Sokszor hétvégén is folyik a munka
Kurucz Árpád / Népszabadság

Mindezt nemcsak mi állítjuk, hanem például egy ügyészségi beadvány is. „A bicskei vasútállomás közrakodójában 2011. októbere óta a közeli Móricz Zsigmond utcai lakókat intenzíven zavaró tevékenység folyik. Kora reggeltől késő estig kamionokkal szállítják a területre a dolomitzúzalékot, majd rakodógéppel a házaktól 10-12 méterre lévő iparvágányon vagonírozzák azt. Naponta több szerelvényt is megraknak. A szállítás és a rakodás komoly porterheléssel jár, emellett zaj- és rezgésterhelést is kénytelenek elviselni az ott lakók. Zaj- és porvédő fal nélkül történik a rakodás a területen. A szennyezés mértékére jellemző, hogy a kanalas markoló naponta akár több száz tonnányi poros murvát is átrakhat, és a közelben parkoló autókat (mivel itt található a vasútállomás parkolója is) egy munkanapi parkolási időszak alatt, vagyis néhány órán belül, vastagon betakarja a kőpor."

 

-Sokszor már reggel hatkor elkezdődik a hatalmas zajjal járó munka: az egész ház beleremeg, amikor a markolókanálnyi kőzúzalékot beleöntik a vagon fémhasába. Este nyolcig-kilencig folyik a szállítás, nem csak hétköznap, de sokszor hétvégén is. Rakodás pedig akkor is van, amikor nem szállítanak – mondja az utca egyik névtelenséget kérő lakója, és miközben beszélgetünk, több megrakott óriásdömper is elhúz előttünk. Nehéz Kő Kft., Unitranscoop – olvassuk a kamionokon a feliratokat. -A Nehéz Kő szintén az Orbán-családhoz tartozik, Orbán Ároné, a miniszterelnök öccséé. A követ pedig a gánti bányából hozzák, ami Orbán Győzőé – mondja helyi kalauzunk.

A parkoló autókat is belepi a kőpor
A parkoló autókat is belepi a kőpor
Kurucz Árpád / Népszabadság

„A lakók többször jelezték az önkormányzat és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (továbbiakban: KDTKTF) felé is panaszaikat. 2014. januárban a KDTKTF megírta a lakosoknak, hogy komplex ellenőrzési eljárást indított, amelynek keretében adatokat kért a MÁV-tól és a Gánt Kő és Tőzeg kft-től, valamint a rakodást végző cégektől. 2014.02.20-án tervezett ellenőrzést tartott a KDTKTF, de intézkedésre nem talált okot. 2014.07.03-án ismételt helyszíni ellenőrzés történt, szintén intézkedés nélkül" - olvasható az ügyészségi beadványban, amelyet Szilágyi László korábbi parlamenti képviselő, az Együtt-PM bicskei polgármesterjelöltje készített.

-Valóban voltak itt kétszer is a hatóságtól, mindkétszer olyankor, amikor előtte napokig esett az eső, és nem sok látszott a porból – erősíti meg informátorunk.

A zajtól és portól szenvedő lakók már többször is jelezték panaszaikat
A zajtól és portól szenvedő lakók már többször is jelezték panaszaikat
Kurucz Árpád / Népszabadság

„2014.06.24-én az utcában lakó családok közösen levelet írtak a polgármesternek és a képviselő-testületnek. Ebben azt kérték, hogy helyezzenek ki 12,5 tonnás súlykorlátozásról szóló táblát a vasútállomástól a Móricz Zsigmond utca végéig. Erre az önkormányzat a mai napig nem válaszolt, de kihelyezett 20 km/h-ás sebességkorlátozó(!) táblákat" - tartalmazza a beadvány.

-Egyszer kijött hozzánk Pálffy Károly alpolgármester (ő most a Fidesz polgármesterjelöltje), és azt bizonygatta, hogy nincs semmi baj, miközben teljesen beterítette a por, és alig jutott szóhoz a köhögéstől. Járt nálunk Orbán Győző is, kértük, hogy vegye meg a házunkat, olcsón adjuk, mert itt már nem lehet élni, de nem kellett neki – mesélik a Móricz Zsigmond utcai lakók.(Az alpolgármestert lapunk is próbálta keresni, telefonon nem értük el, az írásban átküldött kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt.)

„A KDTKTF 2014.10.01-én válaszolt e-mailben, engedélyt nem csatolt, sőt egyáltalán nem nyilatkozott arról, hogy létezik-e engedély a tevékenységre. Nem mutatott be semmiféle dokumentumot a védőtávolságok kijelöléséről sem" - áll a beadványban.

Sokan legszívesebben eladnák a házukat
Sokan legszívesebben eladnák a házukat
Kurucz Árpád / Népszabadság

A Népszabadság megkereste az ügyben a MÁV-ot is, a választ szó szerint közöljük: „Bicske állomáson az I. és XII. vágányok közötti területen, illetve a régi bauxit rakodón is rakodnak, amely egy távolabbi rakodóterület. A Dolomit Kft. és a Budai-Trans Kft. zúzottkő rakodásra érvényes és szabályos engedéllyel rakodik. A MÁV Zrt. nem kötött szerződést a rakodást végző cégekkel, hanem a fuvarozást végző magán vasútvállalatokkal. A MÁV Zrt. a fuvarozó cégekkel – mint egyéb esetekben is - egy általános szerződést kötött, amelyben benne foglaltatik a rakodó terület használata, mint ahogy a fuvarozásért járó pályahasználati díj is." A Dolomit Kft. egyébként szintén Orbán-cég, a MÁV pedig (az önkormányzathoz és a környezetvédelmi hatósághoz hasonlóan) semmilyen, a lakók egészségét és a környezetet védő feltételt nem támasztott a rakodót használókkal szemben.

Szilágyi László a bicskei jegyzőnek is írt egy adatkérő levelet, többek között azt tudakolva, hogy ki és miért engedélyezte a nagy zajjal és porral járó tevékenységeket a lakóházaktól pár méternyire, milyen egészségügyi határértékeket írtak elő, és összefügg-e a hatósági engedékenység azzal a ténnyel, hogy a lakosság érdekeiért az Orbán-családdal kellene szembefordulni. Választ máig nem kapott, így most egy ombudsmani beadványon töpreng, hátha a parlamenti biztos bevonása közelebb visz a megoldáshoz.

-Itt csak az nem látja a port, akinek a narancsköd elborította az agyát – szögezi le bicskei beszélgetőtársunk, búcsúzásként pedig azt is hozzáteszi: ha tudunk valakit, akinek kellene egy kétgenerációs, felújított ház hatalmas kerttel fillérekért, szóljunk neki, mert ő már nem bízik senkiben, csak a költözésben hisz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.