galéria megtekintése

Könyörtelen kilakoltatások: bilincsbe verve vitték el az aktivistákat

Kilakoltattak egy beteg, agydaganattal kezelt nőt a józsefvárosi Magdolna utcából, a végrehajtó egy tucat rendőrrel érkezett, akik elvonszolták a harmadik emeleti lakás ajtajából az élőláncot alkotó civil aktivistákat. A lakhatásért küzdő A Város Mindenkié Csoport tagjai közül tíz ember ellen indult eljárás, bevitték őket a nyolcadik kerületi rendőrkapitányságra.

A negyvenes éveiben járó asszony, Lendvai Andrea egy nappal a végrehajtó érkezése előtt gyermekotthonba adta 12 éves, szintén beteg fiát, ezzel elkerülte, hogy a gyámhatóság elvegye tőle a gyereket. A nagyobbik fiú (21) és a vesebeteg férj ismerősöknél húzza meg magát, az asszony hajléktalanszállóra költözik.

Ha tud.

A Magdolna utca 10./b számú ház előtt reggel gyülekeztek a magukat már máskor is élőlánccal megmutató fiatalok, a rendőri felszólításnak nem engedelmeskedtek, ezért megbilincselve vitték el őket a lakás ajtajából. Misetics Bálint, az AVM aktivistája előzőleg azt kérdezte a rendőröktől, miért nincs lehetőség mediációra vagy olyan megegyezésre az önkormányzattal, ami a család számára megoldást nyújthatna. A törvény erre nem ad lehetőséget, felelték a rendőrök, amikor pedig az önkormányzat emberét keresték, az hangzott el, hogy „úton van”.

 

Szinte semmijük nincs, de azt is elvesztik
Szinte semmijük nincs, de azt is elvesztik
Földi Imre / Népszabadság

A végrehajtó előadott egy történetet arról, hogy az AVM-esek minden bizonnyal utánanéztek minden apró részletnek, ami a család tartozása mögött áll, erre Pósfai Zsuzsanna az AVM részéről azt mondta, nem a részletek az érdekesek, hanem az a józsefvárosi gyakorlat, amivel a szegényeket kiűzik lakásaikból, és helyükre módosabb középosztálybeli lakókat verbuválnak.

Előzmények: Kilakoltatási hullám indul Józsefvárosban

Feszült a helyzet Józsefvárosban, a bérlakásokban élő hátralékosok sorra kapják a bírósági felszólítást a lakások kiürítéséről. A lakhatási jogokért küzdő A Város Mindenkié csoport szerint elkezdték a szegényeket kiszorítani és fizetőképes lakókra „cserélni”. Rab László írása: >>>


Lendvaiék 1,2 millió forintos tartozásának elenyésző része származik a tőketartozásból, magyarázta a családot képviselő jogász, a kamatos kamatok miatt halmozódott fel a tartozás ilyen irgalmatlanná. A tartozó lakókkal már évekkel ezelőtt felbontották a szociális bérlakásra vonatkozó szerződést, attól kezdve piaci alapú lakbért (lakáshasználati díjat) kell fizetniük. Ebbe a mélyszegénységben élő emberek eléggé hamar bele szoktak rokkanni. És azt kell mérlegelniük, hogy kifizetik-e a felgyülemlő hátralékot, vagy pedig enni adnak a gyerekeiknek.

A kilakoltatás ellen tiltakozó emberi jogi aktivistát, Misetics Bálintot vonszolják el a rendőrök
A kilakoltatás ellen tiltakozó emberi jogi aktivistát, Misetics Bálintot vonszolják el a rendőrök
Földi Imre / Népszabadság

A mai napon még öt kilakoltatásról érkezett hír a Józsefvárosból, eddig ebben az évben 300 családot tettek az utcára, 2014 januárja és 2015. július 1-je között 454 végrehajtási és 305 lakáskiürítési eljárást kezdeményeztek a kerületben.

Az önkormányzat a legkevésbé mutatkozik hajlandónak az egyeztetésre, a kőbányai vagy a kispesti helyhatósággal ellentétben itt nem divat a párbeszéd. A beteg családanya érdekében szót emelő Magyar Szociális Fórum felszólalására, melyben a kilakoltatás elhalasztását kérték, Sára Botond alpolgármester ingerült választ tett közzé: „A bíróság döntését Józsefváros önkormányzatának nincs lehetősége megváltoztatni, így a lakást el kell hagyniuk”.

Földi Imre / Népszabadság

Ezzel szemben a valóság az, hogy az önkormányzatnak millió lehetősége volna arra, hogy szociális bérlakásprogramot készítsen, de ez az AVM szerint eddig nem született meg. A kilakoltatásokat azért gyorsították fel, hogy a kerület presztízsét növelő sajátos lakosságcserét hajtsanak végre. Nemrég arról döntött a helyi képviselő-testület: 150 közalkalmazottnak adnának önkormányzati bérlakásokat.

Hogy mi legyen a lejtőn elindult hátralékosokkal, arra egyelőre a bíróság és a végrehajtó tűnik a kézen fekvő VIII. kerületi programnak. Az AVM felmérése szerint a kerületben 4741 önkormányzati bérlakás van, ennek tizede (9,33 százalék) a szociális alapon kiadott hajlékok száma (az átlag Budapesten 53 százalék!), a lakások 6 százaléka üresen áll, amelyekre évi 14 millió forintot költ a helyhatóság. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.