Cigányellenes felvonulás Konyáron: "kőkeményen móresre kell őket tanítani"

Atrocitás nem történt a Jobbik konyári fáklyás felvonulásán, de a szónokok nem fogták vissza magukat. Volt, aki a "liberális nyomorultakat" szidta, másvalaki a "cigánybűnöző állatokat", és volt némi "kurvaanyázás" - irodalmi alapon.

Rendbontás nélkül zajlott le a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak a Hajdú-Bihar megyei Konyáron szervezett fáklyás felvonulása, amelyet azzal a céllal rendeztek, hogy kiálljanak Vígh Szilárd helyi pedagógus mellett, és - mint fogalmaztak - "megálljt parancsoljanak a cigánybűnözésnek".

Mint ismert, Vígh Szilárd a konyári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanáraként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon pár hónappal ezelőtt egy nyilvános rendezvényen a cigány tanulókkal kapcsolatban olyan kijelentéseket tett, miszerint "sokszor nem tudsz mit csinálni, ki nem küldheted óráról, térdepeltetni eszedbe ne jusson, igazgató nem engedi, jó, néha muszáj. Olyan, hogy egyes, vagy szaktárgyi figyelmeztető, az abszolút nem használ, tehát csak a fizikai erőszak". Az esetről készült videófelvétel nyilvánosságra kerülése után a pedagógust elbocsátották.

Vígh Szilárd volt az egyik szónoka a Jobbik konyári rendezvényének, ahol a volt tanár mintegy 150-200 fős hallgatóság előtt közölte: "hazugsághadjáratot indított ellenem a liberális csőcselék". Mint mondta, nem szabad elhallgatni, hogy a helyi iskolában a rendes cigány gyerekek vannak kevesebben, ám nagyon sok cigány diák civilizálatlan, rendetlen, s a verekedéseik miatt szinte naponta megfordulnak az iskolában a rendőrök. Szerinte ez így nem mehet tovább, mert akkor ezekből a gyerekekből bűnözők lesznek, hiszen már most is arrról beszélgetnek, honnan lehetne színesfémet vagy baromfit lopni.

Ezután Kulcsár Gergely jobbikos parlamenti képviselő szónokolt, aki úgy fogalmazott: a kormányzat nem lép föl megfelelően a bűnöző romák ellen, és "bátorítja a cigánybűnözőket, a neveletlen, rendbontó, koszos cigányokat, a cigánybűnöző állatokat". A képviselő egy ismert Petőfi-idézet parafrázisaként így zárta beszédét: "fosztogassátok és gyilkoljátok a kurva anyátokat, de nem a mi fajtánkat".

Fölszólalt Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester is, aki azt tanácsolta a résztvevőknek, hogy "nem kell foglalkozni a liberális uszítással és a rasszista bélyeggel, amit ránk sütnek". Üzent a pedagógusoknak is, akiknek szerinte "nem kell félniük attól, hogy a liberális nyomorultak rasszistát kiáltanak, hanem meg kell követelniük a normát". A polgármester közölte: meg kell találni a renitens családokat, akik nem férnek a bőrükbe, és a rendőrségnek, a polgármestereknek, a jegyzőknek támadást, hadműveletet kell indítaniuk ellenük". Beszéde végén azt mondta: "a cigányságon belül van egy réteg, amelyet kőkeményen móresre kell tanítani".

Az utolsó szónok Schneider Tamás jobbikos parlamenti képviselő volt, aki kifejtette: ötszázezer ház áll üresen Magyarországon, pusztul a magyarság, miközben növekszik a cigány népesség, ami nem volna baj, ha nem volna cigánybűnözés. A falusiak körében némi derültséget keltett, amikor közölte: a cigányok a lopott áramot arra használják, hogy az otthonukban szaunát fűtenek, a lopott árammal télen elektromos fűtést működtetnek, nyáron pedig légkondicionáló berendezéseket. Szerinte sürgősen rendet kell tenni az országban, különben "barbarizálódás" következik be.

A tömeg ezután rendkívül erős rendőri biztosítás mellett csaknem egyórás sétát tett a faluban, többek között romák lakta utcákban is. Atrocitás nem történt, a rendőrség ugyanis profin látta el a feladatát, lezárta a kereszteződéseket, s nem engedte, hogy a demonstrálók a helyiekkel összetalálkozzanak. Egy rendőri kordon mögött mintegy negyven helyi roma gyűlt össze, az emberek tiltakoztak a jobbikos felvonulás ellen, s azt kiabálták: "hajrá, Magyarország!".

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke beszél pártja demonstrációján Konyáron
Konyár, 2013. március 2. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke beszél pártja demonstrációján a Hajdú-Bihar megyei Konyáron 2013. március 2-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.