Konrád György újabb MMA-tag szerint sem magyar

Igazat ad Fekete Györgynek Medveczky Ádám karmester, aki szerint aki külföldön „kígyót-békát kiabál Magyarországra, az nem tekinthető magyarnak”.

A "kultúrpuccs", a "borzadály" és az "elképesztő" szavak jutottak eszébe Nemes Csaba képzőművésznek, a Szabad Művészek mozgalom aktivistájának, Gulyás Mártonnak, a Krétakör ügyvezetőjének és Bozóki András volt kultuszminiszternek az ATV Szabad szemmel című műsorában, amikor a kormány kultúrpolitikájának elmúlt hónapjairól kérdezték őket.

A film szerint a legnagyobb zűrzavart kétségtelenül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kulturális élet feletti hatalmának terjeszkedése okozta az év végén. Az alaptörvénybe is beleírt, javarészt jobboldali művészeket tömörítő Makovecz Akadémia ugyanis két középület, valamint két és fél milliárd forint közpénz felett rendelkezhet idén, méghozzá köztestületi minőségben. Beleszólhatnak majd a díjak odaítélésébe, a kultúrpolitikai koncepcióba vagy a közpénzek elosztásába is.

Bozóki András volt miniszter szerint most érkezett el Orbán Viktor oda, hogy elkezdett kicsit foglalkozni a kultúrával. Az első Gyurcsány-kormány kultuszminisztere szerint az utóbbi fél évben az L. Simon László államtitkársága alóli folyamatos kiszervezésekkel egyre több kulturális területen veszi át a kézi vezérlést a miniszterelnök. A Közép-európai Egyetem tanára szerint ez a fajta politikai nyomulás nemcsak tőlünk nyugatra elképzelhetetlen, de itthon is az volt, egész mostanáig.

„Az előző kormányok, és ebbe belesorolom még az első Fidesz-kormányt is és az MDF-kormányt is, tiszteletben tartották a kultúra sokszínűségének az elvét. Tehát nem akarták monopolizálni, egy irányba terelni a kultúrát. Addig ez a mostani kormány kifejezetten homogén, nemzeti kultúrában gondolkodik – emelte ki Bozóki, aki szerint „minden egy irányba mutat. Minden igazgatói kinevezés vidéken, fővárosban. Egyfajta nacionalista, homogenizált kultúrafelfogás irányába” – fogalmazott Bozóki.

Fekete György, az MMA elnöke az Index.hu újságírójának mondta azt, hogy csak az lehet az akadémiájuk tagja, akinek egyértelmű a nemzeti érzése. Néhány nappal korábban pedig a Demokrata című hetilapnak kijelentette: „számolni kell azzal, hogy Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön”, és hogy az akadémia tagjaiból „nem hiányozhat a nacionalizmus genetikus érzése.”

Medveczky Ádám karmester, az MMA tagja a filmben azt nyilatkozta: „természetes, hogy aki az MMA tagja, az nemzeti töltéssel van tele”. A Magyar Művészeti Akadémia egyik legújabb tagja, Medveczky egyébként nem akadt fenn Fekete mondatain. Sőt, Konrád György esetében kifejezetten osztja az elnök véleményét. „Ha valaki ideszületik magyarnak, és közben kimegy – mert erre is van példa –, és kintről úgy viselkedik, hogy árt a magyaroknak, vagyis kígyót-békát kiabál Magyarországra, az nem tekinthető magyarnak” – emelte ki a művész.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy Esterházy Pétert vagy Kertész Imrét magyarnak tartja-e, Medveczky úgy válaszolt, hogy magyarnak születtek, de amennyiben úgy viselkednek, mint Konrád, ők sem tekinthetők annak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.