galéria megtekintése

Konrád Orbánról: „Azt mondanám, hogy nemzetbutító”

24 komment


Csuhaj Ildikó

A kormánynak a csapatai totyakosabbak, öregebbek, tehetségtelenebbek. És hogyha Orbán kicsit gondolkodik, akkor föl kellene fognia, hogy a kormány élén polgárháborút folytat a magyar társadalom szelleme, az értelmiség és a minőségi teljesítmények ellen – mondja az író abban a lapunknak adott interjúban, melyben arról is beszél, hogy netezik-e, és elmondja a véleményét a netadó-ellenes demonstrációkról is. Az interjú teljes változatát a holnapi Népszabadságban olvashatják.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

– A netadó-ellenes demonstráció a fiatalok lázadása?

– Nem lázadás, egy kihívásra volt a válasz. Olvastam, hogy Orbán Viktor Svájcban volt a tüntetéskor, de megnézhette a képeket, hallhatott beszámolókat, és gondolkodhatott azon, ha visszavonult egy csendes órára, hogy miben különbözik ez az ő mostani személye attól, aki ő például a Hősök terén, a Nagy Imre újratemetésekor volt. Ha úgy gondolja, hogy messzire távolodott attól, talán azt is észreveszi, hogy akkor egy egész országért beszélt, most meg egy ország ellen beszél.

 

Azt mondanám, hogy nemzetbutító. Ez a butítás komoly és veszedelmes lépés. Mert az internet az értelmiségi forradalom eszköze. Ha kicsit ilyen sci-fi vágányra állítom át a gondolkodásomat, akkor úgy képzelem, ha a net ellen indul meg egy hadjárat a kormányzat részéről, akkor netválaszok fognak keletkezni. Lesznek éles elméjű hackerek, akik nem tudom, hogy dolgoznak, de ők tudják, és azok sok borsot tudnak még törni egy kormány orra alá. Azt mondanám, hogy a kormánynak a csapatai e tekintetben totyakosabbak, öregebbek, tehetségtelenebbek. És hogyha Orbán kicsit gondolkodik, akkor fel kellene fognia, hogy a kormány élén polgárháborút folytat a magyar társadalom szelleme, az értelmiség, és a minőségi teljesítmények és a reális kiválasztódás ellen... Trükkökkel helyesbítve az értékek normális méltányolását és versenyét. Az alternatívát redukálja, megszégyeníti, rágalmazza, lehetetleníti, megakadályozza a normális megjelenését. Más szóval, ridegebb, kíméletlenebb a Kádár-korszaknál.

– Ön messziről nézi a fiatal tüntetőket ? Vagy meghívná egy teára valamelyiküket?

- Mind a három szónokot – Gulyás Balázst, Füzessi Károlyt és Várady Zsoltot –, de akár többjüket is. Én annyit mondanék, hogy ne nézzük egymást hülyének, respektáljuk egymást. Az időseknek kötelessége respektálni a fiatalokat és megfordítva. A fiúk nem az apák igazságát folytatják, hanem a nagyapákét. A gyerekek mindig átugorják a szülők generációját, és visszanyúlnak – már megbocsátóbb érzéssel – a nagyszülőkhöz. A politikában is ez ismétlődik.

– Az áprilisi parlamenti választás után kíméletlen hangú írásokban nyugdíjazták a liberális véleményvezéreket, Vári György kollégám azt írta, hogy elavult és átgondolatlan volt az Önök szerepvállalása.

- Egy csepp igazság van benne, mégis szamárságnak tartom, mert egy szövegnek az értéke nem a megfogalmazó életkorától, hanem a tartalmától függ. Ez egy cenzurális mondat, amiért indokolt bocsánatot kérnie, ahogy ezt meg is tette. Nem örülnék annak, ha olyasmit mondanék, írnék, amiért egy hét múlva elnézést kell kérnem. Nem az a kérdés, hogy hány éves vagyok, hanem hogy van-e benne ráció, van-e tartalma annak, amiről véleményt mondok. Azt, hogy a véleményalkotásra joga van minden magyar állampolgárnak, az aggastyánnak is, amit elvitatni olyan, mint a rasszizmus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.