galéria megtekintése

Konrád György beszállt a kampányba

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 27. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Belépek a hitközségbe, ha Heisler András marad a Mazsihisz elnöke – nyilatkozta Konrád György író. Heisler András kihívója lehet Feldmájer Péter, aki már volt a szervezet vezetője, valamint Horovitz Tamás, a debreceni hitközség elnöke.

Május 10., a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tisztújító közgyűlésének napja még odébb van, de már javában tart az üzengetés.

A közelmúltban jelent meg a Népszabadságban Heisler András elnök írása. A holokauszt-emlékévet értékelve Heisler – név említése nélkül, de könnyen beazonosítható módon – Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatóját, Lázár János miniszter tanácsadóját és a hozzá „köthető érdekcsoportot” is bírálta.

A múlt emberének nevezte Zoltait, akinek „felelőtlensége nem ismer határokat”. Heisler ezzel együtt úgy vélte, hogy a Mazsihisznek súlya lett a közéletben, amit az „irracionális belső anomáliák” sem tudtak meghiúsítani. Az írásra szintén lapunkban reagált Heisler egyik potenciális kihívója, Feldmájer Péter alelnök.

 

Feldmájer – szemben Heisler állításaival – arra a megállapításra jutott, hogy megkopott a Mazsihisz tekintélye. Feldmájer Péter szerint nagyon sokan úgy látják, hogy a kormány néhány milliárddal megvette a harcos, érdekvédő Mazsihiszt, az szépen beállt a tornasorba, csak éppen hátrább került kicsit.

Heisler vezetése alatt a Mazsihisz „kizárólag vesztes csatákat vívott” – összegezte álláspontját Feldmájer. Heislernek visszavágva hasonlóan kemény véleményt fogalmazott meg Sessler György, a MUSZOE (Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete) vezetője is.

Magyar zsidóként Konrád György író is fontosnak tartotta, hogy megszólaljon. Lapunknak elmondta: gyerekkorától kezdve szégyenérzet volt benne, amikor a hitközségi vezetők hivatalos nyilatkozatait hallgatta, vezércikkeiket olvasta.

Megnyilvánulásaikkal azt üzenték a magyar zsidóságnak, hogy

„tessék szót fogadni, és akkor jó bánásmódban lesz részetek”.

– Heisler Andrással megváltozott a helyzet – mondta Konrád. Szerinte a Mazsihisz mostani elnökét természetes arányérzék jellemzi, ami elengedhetetlen tulajdonsága egy jó vezetőnek.

Konrád szerint Heislert természetes arányérzék jellemzi
Konrád szerint Heislert természetes arányérzék jellemzi
Teknős Miklós

Hisz határozott fellépésre és rugalmas tárgyalókészségre egyaránt szüksége van egy vallási, kulturális közösség képviselőjének. A magyar holokauszt hetvenedik évfordulóját a kormány részéről önkényes és meggondolatlan ötletek kísérték. Heisler András ebben a kényes helyzetben józan egyensúlyt tartott az autonómia és a respektus között – hangsúlyozta Konrád György, aki attól tart, hogy némelyek más irányba szeretnék elvinni a Mazsihiszt.

Az író szerint korábbi vezetőknél, akik sok időt töltöttek el a Mazsihisz különböző tisztségeiben, a „megzavarodás” jelei érzékelhetők. Illene tudni, hogy a porondra mikor kell kimenni, és onnan mikor kell távozni – mondta –, de ők nem képesek beletörődni abba, hogy más áll a Mazsihisz élén. Akárhogyan is vesszük,

Konrád György ezzel beszállt a Mazsihisz választási kampányába – annak ellenére, hogy nem tagja a Mazsihisz közgyűlésének, de még csak valamelyik helyi hitközségnek sem.

Kérdésünkre közölte: ha Heisler Andrást újra elnökké választják (és csakis akkor), belép a hitközségbe. Valószínűleg arra a Frankel Leó utcai körzetre esik majd a választása, ahol a „fiatal és szimpatikus” Verő Tamás a rabbi, és amelynek zsinagógáját több-kevesebb rendszerességgel látogatni szokta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.