galéria megtekintése

Börtönbe a fertőzöttekkel?

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 01. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Az európai hatóságok ebolával kapcsolatos magabiztossága jórészt annak tudható be, hogy akár a polgárok személyes szabadságának korlátozására is lehetőségük van egy-egy járvány megfékezése érdekében. Ilyenre azért ritkán kerül sor. Kérdés, mi a helyzet az olyan betegségekkel, mint az AIDS?

Közismert, hogy léteznek olyan különleges járványügyi intézkedések, amelyekkel megpróbálják kordában tartani a HIV vírus továbbadását: így például szűrésre kötelezhetők azok, akik foglalkozásukból adódóan megfertőződhetnek, vagy vér-, anyatej-, illetve egyéb szerv- vagy szövetadományozók. Ezek az előírások azonban jóval kevésbé korlátozzák a fertőzöttek szabadságát, mint például a kötelező védőoltásokkal kapcsolatos magyarországi gyakorlat.

Karanténnal vagy bármely egyéb kényszerrel nem lehet megfékezni a HIV vírus terjedését
Karanténnal vagy bármely egyéb kényszerrel nem lehet megfékezni a HIV vírus terjedését
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ebben az esetben ugyanis a személyi szabadsághoz fűződő jogot fölülírja az egészséghez való jog, hiszen az állam kötelezővé teszi a polgárai számára, hogy beadassák a védőoltásokat. A szülői ellenállás alig mérhető: pillanatnyilag nagyjából 50 olyan család él az országban, akik nem engedik beadni gyermekeiknek a védőoltást. Az oltást megtagadók elleni eljárások száma évről évre nő, igaz, a szülők jó része végül (olykor bírósági per után) meggyőzhető.

 

A hatóságoknak egyébként lenne lehetőségük az oltás beadásának idejére állami gondoskodás alá vonni az érintett gyerekeket (erre korábban volt is példa). Az Alkotmánybíróság legutóbb 2007-ben deklarálta, hogy a gyermeket az államnak akár szüleivel szemben is meg kell védenie.

Az utóbbi években azonban egyre ritkábban kerül sor az oltást megtagadók körében hatósági intézkedésre, mondván: az átoltottság olyan mértékű, hogy ha az oltatlan gyerekeket nem viszik külföldre, Magyarországon meglehetősen kicsi az esélye, hogy megfertőződhetnek vagy akár járványt okozhatnának az érintett gyerekek. S amíg ezer oltott gyermekre egy oltatlan jut, ez így is marad.

Az AIDS-betegség vírusának terjedését – a szakemberek és a hatóságok szerint – a hagyományos járványügyi eszköztár bevetésével, mint például karanténnal vagy bármilyen egyéb kényszerrel nem lehet megakadályozni, ezek ugyanis elriasztanák a szűréstől, illetve a betegség kezelésétől az érintetteket. Ebben az esetben a leghatékonyabb járványügyi intézkedés a fertőzötteket megnyerni az együttműködésnek.

Magyarországon jelenleg csaknem háromezer HIV-fertőzöttet tartanak nyilván a hatóságok, a nem ismert, azaz még nem diagnosztizált esetek számát ennek a háromszorosára becsülik. A kór terjedése az utóbbi években kissé fölgyorsult. S míg a nyolcvanas évek végétől zömmel a vírushordozóknál kezdték el a terápiát, mostanra mind többen már a betegség tüneteivel kerülnek az egészségügy látókörébe.

A kirekesztettségtől már jobban félnek
A kirekesztettségtől már jobban félnek
Sopronyi Gyula / Népszabadság/archív

Az Országos Epidemiológiai Központ statisztikája szerint tavaly és az idén is született már egy-egy, a HIV vírussal saját édesanyjától fertőződött baba. Pedig ha valaki terhessége alatt szedi a vírus elleni gyógyszert, a kicsi akár egészséges is maradhat.

A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a HIV hazai terjedésének oka kettős. Elmúlt a félelem, hogy az AIDS egy halálos betegség, másrészt, akik mégis gondolnak erre, azok jobban félnek a kórral járó kirekesztettségtől, mint magától a betegségtől, ezért ha az illető tudja is, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozik (mert például gyakran váltogatja a szexuális partnereit, óvszer nélkül szeretkezik, meleg vagy intravénás droghasználó), mégsem megy el a szűrésre. Így a kór terjedésének pillanatnyilag a leghatásosabb eszköze az érintettek felelős magatartása. Vagyis ha valaki tudja magáról, hogy fertőzött, tudatosan óvja a partnereit.

Bármilyen veszélyes is a kór, terjedése ellen nem a börtön a megoldás

A Med. Et Jur. szakmai folyóirat ismertette annak az 56 éves svéd férfinak a történetét, aki néhány éve, noha tudatában volt a betegségének, megfertőzött egy 19 éves fiút. Mivel a hatóságok úgy ítélték meg, hogy nem tartotta be a legelemibb szabályokat sem, nem tájékoztatta betegségéről a partnerét, nem használt óvszert, őrizetbe vették három hónapra. A férfi onnan megszökött, és mivel nem volt együttműködő a hatóságokkal, további hét éven át – hosszabb-rövidebb időn keresztül – „élvezhette” a hatóságok vendégszeretetét.

A férfi végül az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A bíróság az AIDS-fertőzött férfi védelmében megállapította: a HIV vírus esetében a fertőzöttek fogva tartása nem indokolt, mert ebben az esetben a személyes szabadsághoz való jog nagyobb mértékben sérül, mint amennyi előnnyel jár a társadalomnak az elkülönítés.

Magyarországon idén márciusban kilencévnyi pereskedés után jogerősen tíz hónap börtönre ítéltek egy férfit, akit azzal vádolt az ügyészség, hogy szándékosan megfertőzte feleségét és barátnőjét HIV vírussal. Az eljárás során a bíróság kétszer is felmentő ítéletet hozott, majd azokat kétszer hatályon kívül helyezte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.