Pécsen rászállt a rendőrség a plakátrongálókra

Gyülekezési joggal való visszaélés gyanújával indított vizsgálatot a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Heindl Péter ellen.

Az egyik alapítványi karitatív szervezetnél dolgozó 55 éves pécsi jogász a rendőrség szerint azzal követte el a szabálysértést, hogy be nem jelentett tüntetés szervezett. A demonstrációt Pécsett rendezték, június 30-án, amikor egy Facebookon keresztül mozgósított tízfős csapat plakátot ragasztott a főkapitányság egyik bázisának kerítésén lévő, idegenellenes hangulatot keltő kormányhirdetésre.

A tüntetők plakátján ez állt: „A Te munkádra is szükség van, hogy Orbán Viktor mind az öt gyermeke a saját lábára álljon”. A demonstrálók azért erre a plakátra tették a sajátjukat, mert jelezni akarták, hogy a kormány az államilag támogatott korrupcióról akarja elterelni a figyelmet. A rendőrök igazoltatták a flashmob résztvevőit, s kétórás gondolkodás után kijelentették, hogy nem történt jogsértés. Utóbb mégis meggyanúsították Heindlt,mondván, ő szervezte a tüntetést. Heindl szerint azonban az öt percig tartó demonstráció villámcsődület volt, amelynek a bejelentése – egy alkotmánybírósági állásfoglalás alapján – nem kötelező. A jogász úgy véli, hogy ezt a rendőrség is tudja, ám „felsőbb ráhatásra” mégsem szüntetik meg az eljárást.

Heindl biztos abban, hogy azért indult ellene eljárás, mert a villámcsődület közvetlenül a miniszterelnököt támadta, s a hatalom a megfélemlítés eszközével szeretné eltántorítani a polgárokat attól, hogy nyíltan kritizálják az ország politikai vezetőit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.