galéria megtekintése

A hangulat már a kétharmad ellen van

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 21. számában
jelent meg.

Bita Dániel - Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A Fideszben úgy számolnak, jelöltjük hat százalékpontnál nagyobb előnnyel vezet a veszprémi körzetben, ahol vasárnap választanak parlamenti képviselőt. A baloldalon szoros eredményt remélnek. Sok múlik a falvakban élők választási kedvén.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke pénteken egy parlamenti sajtótájékoztatón – amelynek a bevándorlás volt a témája – azzal hárított el minden más, így például az Orbán–Kaczynski-afférra és a Kubatov-aktivistákra („szabadcsapatokra”) vonatkozó kérdést, hogy délután Sümegen szintén tájékoztatót tart, ezekben az ügyekben ott lehet érdeklődni. Valaki meg is jegyezte, hogy nyilván a vasárnapi veszprémi választásra kampányol.

A felmérések szerint Kész több embernek szimpatikus, mint ahányan egy listás választáson a baloldali pártokra szavaznának
A felmérések szerint Kész több embernek szimpatikus, mint ahányan egy listás választáson a baloldali pártokra szavaznának
Kurucz Árpád / Népszabadság

Csakhogy Sümeg nem a veszprémi, hanem a tapolcai körzethez tartozik, ahol csak április 12-én lesz időközi voksolás. Fideszes politikusok lapunknak azzal magyarázták a fokozott aktivitást, hogy az aláírásgyűjtés a veszprémi választás másnapján, hétfőn indul, ezért „permanens kampányt” folytatnak. Ráadásul – állították tegnap is – Tapolca a kétharmad megtartása szempontjából „veszélyesebb körzet”. Az év elején elhunyt Lasztovicza Jenő (Fidesz–KDNP) személyes népszerűsége rendkívül magas volt, ősszel azonban véget ért a kormánypárti sikerszéria: Tapolca jobbikos polgármestert választott, Ajkán pedig a szocialista városvezető újrázott.

 

Ami a vasárnapi választást illeti: ez lesz az első nagy teszt a közvélemény-kutatók által országosan mért kormányellenes közhangulatról. Ha a Fidesz veszít, megszűnik kétharmados többsége. A Veszprém megyei 1-es körzet tradicionálisan jobboldalinak számít, Navracsics Tibor tavaly 20 százalékpontos előnnyel győzött az MSZP-s Pál Béla előtt, jobbikos riválisuk 16 százalékot szerzett. A munkatársunk által megkérdezett fideszesek nem ismernek friss belső méréseket, de nem adnak hitelt annak az Ipsos-mérésnek, hogy csak 6 százalék a különbség jelöltjük, Némedi Lajos alpolgármester javára, és a megyeszékhelyen a független Kész Zoltán vezet 41:38 arányban.

„Mozgósítás. El kell vinni a Fidesz-szimpatizánsokat a falvakban is” – ez volt a válasz szinte minden, az esélyeket firtató kérdésre. Továbbá az, hogy a kormány már bizonyította a 800 milliós fejlesztési támogatás odaítélésével és az ötmilliárdos uszodaépítéssel, hogy Veszprém fejlődésének záloga a kormánypárti képviselő. A baloldalon szoros eredményben bíznak, de ellenkező előjellel ugyancsak úgy vélik, a falvakban élők választási kedve döntő lehet. Ott ugyanis jelentős a Fidesz előnye.

A szocialisták a választókerületek negyedében látnak esélyt önálló győzelemre. Ilyen volt Újpest, ahol ősszel az ellenzéki pártok támogatása nélkül nyertek. A tapolcai körzetről úgy gondolják, mivel legnagyobb városában, Ajkán az MSZP nyerte az önkormányzati választást, ellenzéki oldalról az MSZP-hez kötődő Pad Ferenc szakszervezeti vezetőnek van a legnagyobb sansza.

Azokban a körzetekben viszont, ahol az MSZP hagyományosan rosszul szerepel (ilyen Veszprém környéke), nyitottak az együttműködésre, s erre készülnek a 2018-as választáson is. Az egyik pártvezető szerint Kész támogatása nem a tavalyi összefogás újrajátszása. Ezt úgy magyarázta: akkor olyan pártokkal kötöttek együttműködést, amelyek nem hoztak új szavazókat, csak az MSZP táborát osztották tovább. Kész viszont a felmérések szerint több embernek szimpatikus, mint ahányan egy listás választáson a baloldali pártokra szavaznának.

Navracsics, Némedi és Porga Gyula városi polgármester. Csak ne legyen belőle népszavazás
Navracsics, Némedi és Porga Gyula városi polgármester. Csak ne legyen belőle népszavazás
Nagy Lajos / MTI

Lapunknak a pénteken a helyszínen kampányoló ellenzéki politikusok egyike azt mondta, a hangulat alapján elképzelhetőnek tartja, hogy a városban Kész győzzön, a környező falvakban viszont rossz eredményre számít. Márpedig a körzetben élők 40 százaléka nem veszprémi. Éppen ezért a baloldalon többen egy szűk vereséget is elfogadható eredménynek tartanának a tavalyi 20 százalékos különbség után. Azt viszont elismerik: ez esetben az ajkai–tapolcai körzetben nyerniük kell, mert rossz üzenet lenne, ha a Fidesz a folyamatos népszerűségvesztéséről szóló hírek ellenére két időközi választáson is győzni tudna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.