galéria megtekintése

Kommunikációs káosz a Fideszben

32 komment


Csuhaj Ildikó

Nem előre hozott választás, nem is népszavazás, hanem nemzeti konzultáció vagy ahhoz hasonló akció/petíció lesz a kormánypártok válasza arra, ha a parlamentben nem sikerül a kétharmados többséget megszerezni a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alkotmánymódosításhoz, mely 60 napos különleges jogrend bevezetését tenné lehetővé – állították lapunknak tegnap vezető kormánypárti politikusok, fideszes elnökségi tagok.

Az elmúlt két napban kommunikációs káosz alakult ki arról: mit is kell érteni Rogán Antal kabinetminiszter hétvégi kijelentése alatt, hogy az emberekhez fordulnak, ha az ellenzék miatt megbukik a T. Házban az alaptörvény módosítása. A kabinetminiszter szombaton, egy konferencia után „önmagában nevetségesnek" nevezte azt a feltételezést, hogy az emberek véleményének a megismerése előre hozott választást jelentene, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Tegnap viszont Tuzson Bence nem zárta ki az előre hozott választást, a kommunikációs államtitkár egy sajtótájékoztatón az ezzel kapcsolatos kérdésre úgy reagált: „minden lehetőséget meg kell vizsgálni". „Egy a tízbillióhoz az esélye, hogy előre hozott választás lesz" – fogalmazott munkatársunknak egy Rogán Antalhoz közel álló politikus. Egy fideszes elnökségi tag pedig azt állította: egy félmondat sem hangzott el egy esetleges előre hozott választásról a legutóbbi Fidesz-elnökségi ülésen, melyen Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt.

Tuzson Bence: Minden lehetőséget meg kell vizsgálni
Soós Lajos / MTI

 

A Fidesz–KDNP egyik jogi szakpolitikusa arra emlékeztetett, nagyon súlyos indokkal lehet csak feloszlatni az Országgyűlést, ilyen súlyos indok pedig „nem áll fenn". Azt viszont egyik forrásunk sem tudta megmondani, hogy maga a miniszterelnök mit gondol a kérdésről – különösen, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz ismét kétharmados többséget szerezhetne, ha most lenne országos voksolás. Egy ismert fideszes politikus viszont azzal érvelt az előre hozott választás ellen, hogy mivel a balliberális pártok nincsenek jó kondícióban, a voksolás a Jobbik erősödését jelenthetné.

A szerdán kezdődő háromnapos Fidesz-frakcióülésen Lillafüreden, a Palotaszállóban Orbán Viktor a szokásoknak megfelelően a munkavacsora után késő éjszakába nyúló politikai helyzetértékelést tart. A képviselők számára akkor nyilvánvalóvá válhat, hogy mi a miniszterelnök álláspontja az előre hozott választásról. A frakcióülés második napján pedig – a képviselőknek előzetesen kiküldött napirend szerint – külön programpont lesz az alkotmánymódosítás, emellett Magyarország és a magyar emberek biztonsága és a migráció is.

A hermetikusan zárt tanácskozáson csütörtökön kerül napirendre az államreform és a bürokráciacsökkentés is. Kormánypárti képviselők tudomása szerint „őrült nagy számban" bocsáthatnak el köztisztviselőket, különösen nagy vita várható a 73 háttérintézmény megszüntetését célzó Lázár-előterjesztésről. Csütörtökön más neuralgikus területek, a közoktatás és az egészségügy helyzete is téma lesz. A Népszabadsághoz olyan hírek jutottak el, hogy a miniszterelnök nem elégedett az ősszel kinevezett egészségügyi államtitkárral. A kormányoldalon az az alaphang, hogy „nem elég határozottan" tartja kézben a területet, és szerencsétlen megnyilatkozásai vannak. Elmozdítása viszont nem vetődött fel – mondták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.