galéria megtekintése

A Gyermekfalu költözik, Battonya küld SOS-jelet

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 20. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Tüntetést szervez július 5-én Karsai József, Battonya polgármestere annak érdekében, hogy ne vigyék el a városból az SOS Gyermekfaluban lakó mintegy 70 gyermeket. A polgármester azután döntött így, hogy az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának képviselői kész tényként közölték vele és a városi önkormányzattal: elköltöztetik a gyerekeket a városból. Később egy levélben perrel fenyegették meg Karsait, mivel szerintük a gyermekfalu Battonyán maradása érdekében indított sajtókampányban valótlan dolgokat állított.

Karsai József polgármester a gyermekfalu bejáratánál
Karsai József polgármester a gyermekfalu bejáratánál
Kiss Zoltán

A battonyai volt az első SOS Gyermekfalu Magyarországon, sőt, a kommunista országokban. 1986-ban költöztek be az első nevelőanyák és gyerekek. Azóta bővítették, 2008-ban épült az utolsó két ház 80 millió forintos költséggel. 2012-ben egy fűtési vállalkozó cég adományából fölújították és energiatakarékossá tették a fűtést. A battonyaiak a helyi identitás részének tekintik a gyermekfalut, a battonyai családok gyermekei összejárnak a gyermekfaluban élő gondozott gyerekekkel. Az évek során sokan, összesen többmilliós nagyságrendű társadalmi munkát végeztek a gyermekfaluban.

Gosztonyi Gábor, az alapítvány ügyvezető igazgatója azt már bejelentette, hogy 2015-ben mindenképpen elviszik a gyerekeket a battonyai létesítményből. Eleinte csak pletykákból lehetett hallani, hogy Orosházára kerülnek. Az ügyvezető szerint az volt a legfontosabb szempont, hogy az SOS gyermekfalvakban lakó gyerekek minél jobb életesélyeket kapjanak. A szükségleteiknek megfelelő szolgáltatások (egészségügy, oktatás) elérése Battonyán egyre nehezebb, a nevelőszülők és munkatársak toborzása egyre ritkábban vezet eredményre. A battonyai gyermekfalu műszaki korszerűsítésre szorul, a várható kiadások mértéke is a költözés felé tereli az alapítványt.

 

Karsai József polgármester szerint a battonyai gyermekfaluban olyan színvonalon élnek a gyerekek, ahogyan csak a legmódosabb kétszáz család él a 8 ezer lakosú városban. A házak még nincsenek 30 évesek, kiváló állapotban vannak, csak annyi felújítás kellene nekik, amennyit az alapítvány elmulasztott elvégezni az utóbbi években. Karsai szerint az SOS-Gyermekfalu Alapítvány úgy viselkedik, mint az az autós, akinek kilyukadt a kereke, és ahelyett, hogy beragasztaná a gumit, új kocsit vásárol.

A gyerekfalut nem csak el, de szét is költöztetik
A gyerekfalut nem csak el, de szét is költöztetik
Kiss Zoltán / Fotó

Karsai József szerint porhintés az, hogy más gyermekvédelmi célokra fogják fölhasználni a gyermekfalu létesítményeit: ha üresen és őrizetlenül hagyják őket, akkor hamarosan mindent elhordanak a szegény emberek. Az őrzés horribilis összegbe kerül, mint ahogyan egy teljesen új gyermekfalu építése is. Gosztonyi Gábor szerint az épületek az SOS vagyonát képezik, későbbi sorsukról, értékesítésükről, védelmükről az alapítvány gondoskodik.

Titkos összegek

A battonyai SOS Gyermekfaluba tegnap délelőtt nem engedték be sem a polgármestert, sem az újságírókat. Gosztonyi Gábor telefonon a gyerekek és a nevelőanyák érdekeire hivatkozott – őket azonban nem lehetett megkérdezni; az ügyvezető igazgató szerint így rendelkeznek a szabályaik.

– Minden fillért úgy koldulnak össze adományokból – mi az, amit annyira titkolni akarnak? – kérdezték az utcabeliek. Megkérdeztem az ügyvezető igazgatót, ha arra nem telik, hogy fölújítsák az épületeket, miből telik egy teljesen új gyermekfalu megépítésére, vagy megvásárlására. Azt felelte, a közelmúltban kaptak egy jelentősebb adományt, abból tudnak egy nagyobb, könnyebben elérhető, több középiskolával rendelkező városban új elhelyezést nyújtani a gyerekeknek. Kérdésemre, hogy konkrétan mennyibe kerülne felújítani a battonyai gyermekfaluban lévő épületeket, és mennyibe kerülnek az építeni vagy megvásárolni szánt épületek, Gosztonyi Gábor nem tudott számokat mondani.

Többszöri kérdésre sem indokolta pontosan azt sem, mi a baj például Battonyán az iskolai vagy az egészségügyi ellátással. Általánosságban azt mondta, egy könnyebben megközelíthető, nagyobb településen nagyobbak a lehetőségek. Elismételtem neki a battonyaiaknak azt a felvetését, hogy ha a gyermekfalu lakóinak nem jók az életesélyei, mit szóljon az a nyolcezer más battonyai, akiknek ugyanolyan rosszak az esélyei? Őket ki költözteti el Orosházára, Budapestre, vagy oda, ahol valódi életesélyeket találnak?

Segítenek - eddig Battonyán is, a jövőben inkább Orosházán
Segítenek – eddig Battonyán is, a jövőben inkább Orosházán
Kiss Zoltán / Fotó

Gosztonyi Gábor úgy reagált, hogy ennek megoldása nem az ő alapítványuk feladata. Arról viszont, mi lesz a gyermekfalu lakóival, nem a battonyaiak, hanem az alapítvány vezetősége dönt.

A battonyaiak körében az a pletyka járja, hogy nem az adományozók pénzén gondozott gyermekek érdekei mozgatják a költözést, hanem ingatlanértékesítési szempontok. Orosházán is nagyon olcsón lehet házat venni – egyes battonyaiak úgy vélik, Orosházán nem is gyermekfalu épül, szép közösségi helyiségekkel, úgy, ahogyan Hermann Gmeiner, az SOS gyermekfalvak megalapítója a modellt kidolgozta, hanem szerte a városban vesznek üresen álló házakat, és oda költöztetik a nevelőanyákat és a gyermekcsaládokat.

Karsai József szerint ez eltér az alapító elveitől. Gosztonyi Gábor szerint az elvek korszerűsödtek, ma már az integráció számít követendőnek, nem pedig az eredeti modell szerinti elkülönülés.

Ezek szerint eldőlt, hogy nem új gyermekfalut építenek, hanem kész házakat vesznek? – kérdeztem. Még csak tervek vannak, a projekt kezdeti fázisában vagyunk – válaszolta az ügyvezető. Június 26-án Orosházán nyilvános képviselő-testületi ülésen tájékoztat terveiről az SOS, utána sajtótájékoztatót is tartanak. Mindezt megerősítette a fideszes Zalai Mihály, Orosháza megbízott polgármestere is.

Ha a 70 gyerek elkerül Battonyáról, ott negyedével csökken a tanulók létszáma, számos pedagógust kell elbocsátani. Füvesi Sándor orosházi MSZP-s képviselő szerint városukban is kevés a gyerek a református és a katolikus egyház által fenntartott iskolákban – a battonyai SOS-gyermekek átköltöztetése jelentősen enyhítené az egyházi iskolák gondját. Füvesi szerint új munkahelyek létrehozását nem ígérték: a nevelőanyák Battonyáról jönnek át, ahogyan a karbantartó személyzet is. A szocialista képviselő szerint ha az SOS-Gyermekfalu Alapítványnak van pénze egy új gyermekfalut fölépíteni, akkor talán a battonyait Battonyán lehetne hagyni, Orosházán pedig egy újat létrehozni, hiszen sajnos rengeteg védelemre szoruló gyermek él a megyében.

Karsai József bejelentette: gyűjtést indított a battonyai SOS gyermekfalu épületeinek felújítására, máris több mint egymillió forint gyűlt össze. Gosztonyi Gábor szerint az alapítvány költségvetése csak arra elég, hogy jobb körülmények közé költöztessék a Battonyán élő gyerekeket, de – bármennyire szeretnék – nem elég még egy gyermekfalu fenntartására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.