Ötszázalékos reklámadóért engedne az RTL

Amennyiben a kormány javaslatára a parlament jelentősen, mindenki számára azonos mértékűre, ötszázalékosra csökkenti a reklámadót, az RTL Csoport visszavonja az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszát – lapunk információi szerint ez lehet a megállapodás a kormány és az RTL Csoport között.

Az RTL októberben nyújtotta be panaszát a bizottsághoz, ahol az adóügyi főigazgatóság is vizsgálódik, mert miközben az RTL Klub részesedése a magyar hirdetési piacon 13,5 százalék, addig a cég fizeti a reklámadó több mint 50 százalékát, idén ötmilliárd forintot.

Úgy tudjuk, Andreas Rudas, az RTL Csoport régiós alelnöke pénteken az RTL Klub budapesti munkatársaival folytatott videobeszélgetésében is egy ilyen megállapodás körvonalait vázolta. Rudas a munkatársaktól azt kérte, hogy a jövőben is olyan híradót csináljanak, mint eddig. Ezzel cáfolta azokat a minap a sajtóban megjelent híreket, hogy a reklámadó csökkentése fejében az RTL mérsékelné a kritikus hangvételt híradójában.

A régiós alelnök megerősítette, hogy a helyén marad Kolosi Péter programigazgató és Kotroczó Róbert hírigazgató is, információink szerint Dirk Gerkens vezérigazgató posztja azonban bizonytalan, hírek szerint hamarosan lejár a szerződése, s nem tudni, hogy azt meghosszabbítják-e. Gerkens 2001 óta vezeti az RTL Klubot. Az elmúlt időszakban a vezérigazgató és családja több névtelen fenyegetést is kapott, ezért hozzátartozóit külföldre költöztette.

Gerkens távozhat az RTL Klub éléről
Gerkens távozhat az RTL Klub éléről
Szabó Bernadett / Reuters

Lapunk információi szerint kormánykörökben sikerként értékelik, hogy Angela Merkel német kancellár hétfői budapesti látogatása előtt a kabinet lényegében kiegyezett az RTL Csoporttal, s ez a vita nem terheli a kétoldalú tárgyalásokat. Pénteken a kormány kiadott egy közleményt, amelyben először ismerte el, hogy tárgyalt az RTL Csoporttal a reklámadó módosításáról. A közlemény szerint a találkozók alkalmával közösen tekintették át a cég magyarországi befektetéseinek helyzetét, rögzítették, hogy mindkét fél számára fontos európai érték a sajtó szabadsága és a média függetlensége, ezért a megbeszéléseken az RTL magyarországi műsorpolitikája fel sem merült.

– Magyarország számára kiemelt érdek, hogy az igazságos közteherviselés jegyében a különadók rendszere fennmaradjon, ugyanakkor a kormány kész mérlegelni a Bertelsmann-csoport megfontolásra és méltánylásra alkalmas véleményét – áll a közleményben. A kormányt képviselő Lázár János miniszter a megbeszélésekről a jövő heti Fidesz–KDNP-frakcióülésen részletes tájékoztatást ad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.