galéria megtekintése

Kolbászba töltötték a politikát

5 komment

Kálmán T. Attila

A munka ünnepe sokkal inkább családi esemény, mint politikai nagygyűlés, de a baloldali pártok azért igyekeznek ilyenkor átadni üzeneteiket az összecsődült tömegnek. Az MSZP a Fideszt gyalázta, Gyurcsány béremelést szeretne, de kolbásszal kellett beérnie, a Munkáspárt pedig bekapcsolta az időgépet.

„A Fideszt nemcsak leváltani kell, hanem elszámoltatni, és börtönbe rakni” – kiabálta a kolbászok és sörök felett ücsörgő tömegnek Kunhalmi Ágnes, a budapesti MSZP pénteken újraválasztott elnöke a szocialisták városligeti majálisán. A majális leginkább lázító mondata is visszhangtalanul tűnt el valahol a szürke égen úszó héliumos lufik és a vattacukorszag között félúton. Tóbiás József pártelnök a rá kíváncsi közönség híján csak a réten tébláboló családoknak mondhatta, hogy „a győzelemhez nem kell szövetséget kötni sem a Fidesszel, sem az őt kiszolgáló hűbérúri rendszerrel. Az MSZP-nek a társadalommal kell szövetséget kötnie.”

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Kunhalmi és Tóbiás is szembeállította egymással a kormány urizálását és szerintük értelmetlen költekezését az oktatás és az egészségügy válságos helyzetével. „774 milliárd forintot fordítanak a budapesti olimpiára, 300 milliárd forintot stadionfejlesztésre, 200 milliárd forintot a múzeumnegyedre, 215 milliárd forintot a liget tönkretételére, 200 milliárd forintot a Budai Vár elrablására” – sorolta a pártelnök az általa feleslegesnek tartott kormányzati kiadásokat. Eközben az egészségügyben „luxus a gumikesztyű és a normális vécé” – mondta Kunhalmi Ágnes.

 

Az MSZP-s aktivisták tucatnyi standnál fáradhatatlanul gyűjtötték az állami vezetők bérplafonjáról és a földek állami tulajdonban maradásáról szóló „lopásgátló népszavazás” kiírásához szükséges aláírásokat. Sorok azonban főleg a vendéglátósoknál kígyóztak, pedig a ránézésre javarészt alsó középosztálybeli majálisozók erősen szívták a fogukat az árak miatt: „400 forint volt az a korsó, úgy igyad, Tibikém” – csapta hátba egy bajszos férfi röhögve barátját.

Gyurcsány Ferenc is feltűnt az MSZP-sek placcán: öltönyben tunkolta mustárba a kolbászát. A Demokratikus Koalíció a héten fújta le saját rendezvényét, miután kiderült számukra, hogy a Városliget Zrt. lényegesen megemelte a területbérlés árát. De a Gyurcsány-rajongók sem maradtak hoppon, mert az exkormányfő sajtótájékoztatón magyarázta a lépést, és politikai iránymutatással sem fukarkodott. „Ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni” – indokolta Gyurcsány, hogy miért nincs DK-majális, és elárulta, hogy a párt 13-14 millió forintos adósságot halmozott fel.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Rögtönzött sajtótájékoztatóján arról is beszélt a DK-elnök, hogy a leendő demokratikus kormánynak új munka törvénykönyvét kell alkotnia, a következő 5-10 évben az inflációt 5-6 százalékkal meghaladóan kell emelnie a béreket, az egészségügyben és az oktatásban dolgozók fizetését pedig az elkövetkező öt évben meg kell duplázni.

A DK-majális fájó hiánya mellett a másik nagy űrt Karácsony Gergely, PM-es zuglói polgármester elmaradása hagyta maga után. Karácsony a szocialisták rendezvényén lépett volna fel, de a polgármester és a zuglói MSZP-sek elharapózó konfliktusa, illetve a PM-es és szocialista kritikus hangok együttesen meghiúsították a beszédet. Tordai Bence, a PM szóvivője azért elmondta egy sajtótájékoztatón, hogy pártjuk továbbra is a feltétel nélküli alapjövedelemben látja az alacsony jövedelműek felemelésének kulcsát.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szintén a Ligetben ünneplő LMP részéről is a felelőtlen kormányzati költéseket ostorozták, amelyek helyett ők a közszféra béremelésére költenék a súlyos milliárdokat.

A nap leginkább zavarba ejtő eseménye azonban minden vitán felül a Munkáspárté volt: a színpadon Kis Grófót énekelt egy szintetizátoros, Moldova György lengedező szovjet zászló és Marx-portré szomszédságában dedikált, Thürmer Gyula pártvezér pedig egy „Népi Front” feliratú sátor takarásában diskurált egy válltöméses kosztümöt viselő hölggyel.

Szakszervezeti követelések

Az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetője szerint a munkavállalók rendkívül kiszolgáltatott helyzetén csak erős szakszervezeti munkával és összefogással lehet változtatni – hangzott el a szakszervezeti konföderációk közös majálisán, a Városligetben vasárnap. A rendezvény a szakszervezetek „követelési piramisának” felépítésével kezdődött. Ebből kiderült, hogy az érdekképviseletek többek között a munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és igazságos adórendszert követelnek, valamint azt, hogy a bérminimum érje el a létminimum szintjét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.