galéria megtekintése

Elképesztő történeteket mesélnek a Kodolányi offshore botrányáról

6 komment


M. László Ferenc

A rektor vallomásával folytatódott a Kodolányi János Főiskola lapunkban bemutatott, nem éppen tanítanivaló pénzügyeiről szóló per.

Kétévnyi pereskedés után kiderült, miért kötött százmilliós üzleteket egy offshore céggel a Kodolányi János Főiskola. Azért, mert a rektor, Szabó Péter megbízhatónak vélte a ­Seychelle-szigeteken bejegyzett vállalkozás igazgatóját, Tóth ­Lászlót – derült ki a Székesfehérvári Törvényszéken zajló per újabb tárgyalásán, amikor az intézmény vezetőjét is meghallgatták.

A feszült légkörű szembesítések egy zavaros történetet hoztak a felszínre. Mintha nem egy önkormányzati támogatásban részesülő, állami pénzekkel is gazdálkodó közhasznú szervezet tevékenységéről számoltak volna be a felek, hanem egy csendestársak által pénzelt vállalkozás furcsa ügyleteiről.

Mint arról júliusban beszámoltunk, egy vállalkozó testvérpár, Tuzson Attila és Ádám 2014-ben a bíróságon támadta meg a Kodolányi főiskolát, mondván, az intézmény 204 millió forinttal tartozik nekik. Egy 2012-es támogatási szerződésre hivatkozva azt állítják, azért adtak pénzt a főiskolának, mert a rektor az egykori szovjet tagköztársaságokból akart tandíjas diákokat toborozni, és ehhez tőke kellett. Csakhogy a befektetők a főiskolának összegyűjtött pénzt nem közvetlenül az intézménynek adták, hanem közbeiktattak egy offshore céget, az Oberson Enterprises Ltd.-t.

 
Szabó Péter rektor távozik a bíróságról. Megvezették?
Szabó Péter rektor távozik a bíróságról. Megvezették?
Veres Viktor / Népszabadság

Százmilliós összegek mozogtak, de azt, hogy milyen céllal, illetve hogy a pénzből mikor és mennyit kaptak vissza a befektetők, nehéz kihámozni a tanúvallomásokból. Ahogy a tárgyalás alapján az sem világos, hogy a befektetők és az intézmény vezetője hogyan bízhatott meg az Oberson igazgatójában. Tóth ugyanis nem emlékezett pontosan, miket írt alá. A Tuzson testvérek fő hivatkozási alapja egy dokumentum, amelyben az Oberson vezetője átengedte a főiskola állítólagos tartozását nekik. Csakhogy a tárgyaláson az is kiderült, hogy ezt a nyilatkozatot később visszavonta, majd a visszavonást is visszavonta. Tóth azt mondta, azért gyűjtött pénzt az ismerősei köré­ben, mert segíteni akart a 2008-ban anyagilag nehéz helyzetbe került főiskolának, ám azt is vallotta, hogy a befektetésekből profitot remélt.

A tárgyaláson előkerült egy tanú, aki ennél is elképesztőbb állításokat tett. Kurunczi Norbert biztosítási üzletkötő azt mondta, amikor egy kormány által visszavont uniós támogatás miatt bajba került a főiskola, ő mozgatta a kölcsönadott százmilliókat. Méghozzá készpénzben, táskában. Állítólag befektetőtársai azért nem aggódtak, mert Tóth megnyugtatta őket: benne van a főiskola alapítványában, ha kell, ki tudja „szorítani” a tartozást. Később viszont elbizonytalanodtak, többször tárgyaltak a rektorral a visszafizetésről, végül egyfajta garanciaként utólag lett „lepapírozva” az összes ügylet – állította Kurunczi, amit viszont a rektor ügyvédje hamis tanúzásnak minősített.

Másképp emlékszik a rektor. Szerinte a befektetők mindig célhoz kötötten adtak pénzt: ingatlanügyletre vagy a nemzetközi oktatási projektfejlesztésre. Szabó szerint az utóbbi támogatás volt, nem kölcsön, tehát nem kell visszafizetni. A kölcsönöket a Kodolányi visszafizette. Arra a kérdésre, hogy miért írta alá azt a 2012-es dokumentumot, amely leszögezte, hogy a projekt bedőlt, úgy válaszolt: jóhiszeműen járt el, megtévesztették. Megbízott Tóthban, aki azzal áltatta, más üzleti ügyek miatt szükség van a papírra, de rövidesen „megsemmisíti” és rendezi tartozásait.

A rektor szerint olyan pénzt követelnek rajta, amivel a főiskola biztosan nem tartozik. Tuzsonék felvetésére, hogy a perig zajlott egyeztetéseken miért nem cáfolta, hogy tartozik a befektetőknek, Szabó azt vallotta: a főiskola mindig kifizette a valós tartozásait. A rektor hozzátette, a támogatási szerződésre alapított tartozást sosem ismerte el, ellenben felajánlotta, hogy a főiskola könyvelését közösen vizsgálják meg, ám a lehetőséggel a felperesek nem éltek.

Képben vagyunk

Szabó Péter ügyvédje zárttá akarta nyilváníttatni a tárgyalást, mert szerinte a Népszabadság korábban valótlan állításokat tett az üggyel kapcsolatban. A bíró elutasította az indítványt, mondván, nem illetékes abban, amit a jövőben írnak a perről, ha nem tetszik az alperesnek, kezdeményezzen pert a média ellen. Csakhogy a júliusi cikkel kapcsolatban a rektor határidőig nem kért helyreigazítást. Mindössze annyit kifogásolt, hogy közöltük a képet, amelyen ő látható, amint kilép a bíróságról. Lapunk arra hivatkozott, hogy közszereplő és közterületen fotóztuk le. Az erről szóló pert első fokon megnyertük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.