Egyénre elszabott tankönyvcsomagok

Nem küldték ki a tanári példányokat, összekeverték a könyveket, nem működik a visszaáruzás - minden a legnagyobb rendben csúszik ki a Kello kezei közül.

Bár a kormány ennek ellenkezőjét állítja, továbbra is nagy gondok vannak a tankönyvekkel, és ezeknek csak egy része a tartalmukkal kapcsolatos bírálattömeg.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár a múlt héten a tankönyvek tartalmát érintő kritikákat még könnyedén elütötte a szokásos „ez egy olyan öncélú és politikai célokat szolgáló hecckampány”-nyal. Hozzátette ugyanakkor, hogy „egyébként a tankönyvellátás megvalósulása nyugodt ütemben zajlott, a tankönyvek rendben eljutottak az iskolába”.

A Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) elnöke ezt nem így látja. Szakmári Klára lapunknak azt nyilatkozta: valóban, Czunyiné nem téved, a könyvcsomagok időben megérkeztek.

– Amikor azonban az iskolákban azokat kicsomagolták, a konkrét leszámolásnál többen tapasztalták, hogy a csomagok hiányosak, vagy nem azok a kiadványok vannak bennük, amelyeket rendeltek a kollégák. Ez a probléma főleg vidéken jellemző – mondja. Példaként említi, hogy sok olyan csomag van, amelyben van ugyan matematikakönyv, csak éppen nem attól a kiadótól, amelytől rendelték. Vagy nem ötödikes, hanem a hatodikos, nem a kezdő angol, hanem az érettségire felkészítő – igaz, mind-mind ugyanannak a tankönyvcsaládnak a része.

Megkérdeztük, ezeket a jelenségeket tapasztalták-e a tankönyvellátási piac szétverése előtt is. – Nem – válaszolta –, ez a probléma az egyénre szabott tankönyvcsomagok bevezetésével keletkezett, ami a tankönyvellátás és -kiadás állami feladattá nyilvánításával függ össze. Szakmári Klára hozzáteszi, hogy a Kello nem tudja tartani a határidőket. A Kello adminisztrációs felületén nem lehet elvégezni a visszáruzást, pedig szeptember 6-án meg kellett volna nyílnia ennek a funkciónak.

Ez egyebek mellett azért is kellemetlen, mert a tankönyves feladatokat ellátó tanároknak szeptember 15-ig ezen a felületen minden gyerek után el kell végeznie az adminisztrációt, vagyis azt, hogy volt-e visszáru, volt-e csere. A KTE elnöke szerint a legnagyobb gond a tanári példányokkal van.

– A jogszabály előírja, hogy a kiadónak minden könyvből biztosítania kell tanári példányt. De ezek a könyvek egész egyszerűen nem érkeztek meg. Érdeklődtünk a kiadóknál, amelyek azt jelezték, hogy ők már átadták a tanári példányokat a Kellónak. A határidő szeptember 5-e volt. Ez azért is nagy gond, mert sok iskolában sok új tankönyv van, hiszen az oktatásirányítás kötelezte az állami iskolákat, hogy mely kiadóktól rendelhetnek könyveket – mondja az egyesület elnöke.

Vagyis így sok pedagógus nem olyan tankönyvből tanít, amelyből korábban, vagyis amelyből megszokta. Viszont az új könyvből nem tud fölkészülni, hiszen nem kapta meg, így aztán kénytelen saját zsebből megvenni. Ráadásul akadnak olyan pedagógusok, akik egy-egy tárgyat több évfolyamon is tanítanak.

– Egy fizikakönyv például 2600 forint, s ha valaki három évfolyamon is tanítja ezt a tárgyat, akkor 7800 forintért veheti meg a boltban, már ha nem akarja megvárni, amíg végre a Kello kiszállítja a neki járó példányokat – mondja Szakmári Klára, hozzátéve: csak a kísérleti tankönyvek tanári példányai érkeztek meg időben. Igaz, azokat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szállította.

A kilenc ezrelékes probléma

Pontosan és időben megérkeztek idén a tankönyvek az iskolákba, a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. határidőre teljesítette a kiszállításokat. Szerdáig közel 9500 diákot érintett tankönyvcsomagokkal összefüggő reklamáció - reagált szerdai közleményében a könyvtárellátó. Összesen 4 281 iskolába, 1 126 585 tankönyvcsomagot, azaz 11 836 513 tankönyvet szállítottak ki, ebből 10 764 234 tankönyvet névre szólóan, a többit könyvtári állománygyarapításához, csomagoltan juttatott el az iskolákba - közölték. A Kello a július 31-ig nem teljesítő kiadók pótlólagosan beszállított könyveit augusztus végén, szeptember első napjaiban szintén kiszállította. A kiadói beszállítások hiánya a július 31-i állapot szerint több mint 120 ezer példány volt, ez a szám augusztus 31-ére alig több mint 30 ezerre csökkent. A kiadóktól beérkező, még hiányzó tankönyveket a Kello a kiadói beszállítást követően azonnal szállítja az iskolák, diákok számára - jelezték.

Kitértek arra is: az esetleges problémák gördülékeny kezelésére a Kello külön hibabejelentő felületet biztosít, ahol a hibás vagy hiányzó kiadványokat jelezhetik az intézmények. Az alapellátásban átadott tankönyvcsomagok esetében az átvételt követő 15 napon belül, de legkésőbb szeptember 15-ig van lehetőségük az iskoláknak a felmerülő problémák javítását kérni.

Szerdáig közel 9500 diákot érintett a tankönyvcsomagokkal összefüggő reklamáció, ez a tankönyvcsomagok számához képest elenyésző, hiszen a több mint egymillió csomagnak alig 9 ezrelékét teszi ki - írták.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.