galéria megtekintése

Megakadályozták hét gyerek kilakoltatását

8 komment


Rab László
NOL

A Város Mindenkié Csoport megakadályozta két felnőtt és hét gyermek kilakoltatását Kőbányán, a Noszlopy utcában. A végrehajtás délelőtt tízre volt bejelentve, a civil szervezet 26 aktivistával vonult a helyszínre, és élőlánccal torlaszolta el a nyomortelepen lévő lakás előtti bejáratot. A végrehajtó végül nem jelent meg a helyszínen, a kiérkező rendőrök is gyorsan visszavonulót fújtak, és eltávoztak.

Banczik Róbert / Népszabadság

A lakásban egy testvérpár él iszonyú körülmények között. A 35 éves Mihók Melindának négy kiskorú gyermeke van, testvérének, Brigittának három, közülük az egyik gyerek beteg, beszédhiányos. Az asszony nem kapott az önkormányzattól segítséget, eredménytelen lakáspályázatát az akció idején kézbesítették neki. Tavaly azért nem számíthatott segítségre, mert tetemes közműtartozása volt, meg is szüntették bérlői státuszát, és az addigi húszezer forintos lakbérét nyomban felemelték 30-ra – ez már lakáshasználati díj. Az asszony négy leány - egy tizenegy, egy tíz, egy nyolc és egy négyéves gyermek – édesanyja. Testvére egy hét, egy öt és egy kétéves gyereket nevel.

 

A Város Mindenkié Csoport hosszú ideje támogatja a szerencsétlen sorsú családot. Most az volt a cél, hogy ne tegyék őket az utcára elhelyezés nélkül, és ne maradjanak támasz nélkül. – Azért vagyunk itt – fogalmazott a sírdogáló asszony mellett Átol Dorottya, a VM aktivistája –, hogy elmaradjon a kilakoltatás, és megoldást találjunk. Többször próbálkoztak már lakáspályázattal, mindhiába, tárgyaltunk a vagyonkezelővel és végrehajtóval, a tartozásra részletfizetést próbáltunk kérni. Ha az utcára kerülnek, az nem megoldás, mert a gyerekek állami ellátása egy hónap alatt többe kerül, mint kétszázezer forint, ennél olcsóbb lenne egy átmeneti szállás. Kőbányán 320 olyan üres lakás van, ami erre a célra megfelelne. A lakhatás emberi jog, azt tűztük ki célul, hogy függesszék fel a kilakoltatást.

Az akció idejére a gyerekeket egy közelben lakó rokonnál helyezték el, a szülők attól tartottak, hogy a gyámügy eljárást kezdeményez ellenük, és gondozásba veszi őket. Mihók Melinda főállású anya, de havi 70 ezer forintos bevétele nem fedezi a lakhatás költségeit. Átal Dorottya elmondta, nagyon kevés az országban a szociális lakások aránya, az összes önkormányzati férőhely 3 százalékát sem éri el – ez Franciaországban húsz százalék. Az aktivista szerint jelenleg Magyarországon megközelíti a hárommilliót azok száma, akik ún. lakásszegénységben élnek, azaz nem tudják fizetni a fenntartás költségeit. A Noszlopy utcai cigány család tehát nincs egyedül a problémájával.

Ezt erősítette meg a helyszínre érkező Fehér István, a Kőbányai Roma Önkormányzat elnöke is, aki szerint legalább 600 cigány családot veszélyeztet a kerületben a kilakoltatás réme. – Ez azt jelenti – mondta Fehér –, hogy 2400 gyerek feje fölött lebeg az, hogy családjukkal ellátatlanul az utcára kerüljenek. Gallyas István a Nemzeti Roma Összefogás budapesti főpolgármester-jelöltje arról beszélt, hogy megtiltanák a kilakoltatásokat, és munkahelyeket teremtenének.

Banczik Róbert / Népszabadság

A telepen – amelynek házaiban hajdan a Magnezittermelő Vállalat helyezte el a munkáscsaládokat – három elképesztően elhasznált házsor maradt, élnek itt olyan családok is, amelyeknek nincs tartozásuk, de nem tudnak megegyezni az önkormányzattal cserelakásról. A lakók tudják, hogy a telepet az értékes – milliárdos értékű – telek miatt akarják lebontani, néhány éven belül minden bizonnyal menniük kell innen. A cserelakásról folytatott alkudozás hosszadalmas, és a lakók félnek attól, hogy a jogi nyelvet csűrcsavaró hivatalnokok túl akarnak járni az eszükön. Már ha szóba állnak velük, mert az legtöbbször úgy történik, hogy kapnak egy fejléces levelet, amelyből nem tudják kihámozni a lényeget.

A hivatalos levelezést Mihókék ügyében a Város Mindenkié Csoport jogi képviselője bonyolította. Bognár Eszter a kilakoltatást megakadályozó akció végén elmondta, annyit értek el, hogy a végrehajtó helyettese szóban megígérte, elhalasztják a kilakoltatást. A VM ugyanis jogorvoslati kérelmet nyújtott be, a bíróságnak 45 napja van arra, hogy meghozza a döntést.
Ami azt jelenti, hogy Mihókék a gyerekekkel másfél hónapig a nyomorlakásokban maradhatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.