Klubrádió: Frekvenciát, de azonnal!

Azonnal adjanak frekvenciaengedélyt; térítsék meg a rádiónak és hallgatóinak okozott károkat! – többek között ezt követeli a médiahatóságnak címzett petíciójában a Klubrádió.

Budapesten, a Batthyány örökmécsesnél tartott tüntetést vasárnap a Klubrádió fennmaradásáért a Hadd szóljon! egyesület. A több ezer fős demonstráción közzétett követeléseik szerint közösségi, tehát ingyenes frekvenciát szeretnének a médiatanácstól a "diszkrimináció felszámolása érdekében". Azt is kérik, hogy tegyék számukra lehetővé a tőlük "elvett" hálózatuk újraépítését, azaz tizenkét vidéki frekvencia használati jogának kiadását. Felkérik továbbá Áder János köztársasági elnököt, hogy mindebben segítse a médiatanácsot - abban is, hogy függesszék fel a médiahatóságnak "mértéktelen hatalmat biztosító" törvényi rendelkezések alkalmazását, és kezdjenek társadalmi párbeszédet egy új, demokratikus médiatörvény magalkotásáról.

A tüntetés előzményeihez tartozik, hogy a Klubrádió két éve hónapról hónapra él, működése a médiatanácstól kapott ideiglenes, 60 napos engedélyektől függ, miközben az összes frekvenciapályázatukat elbukták, vagy érvénytelenítették. Jelenleg is perben állnak a hatósággal az elutasított pályázataik miatt, a fővárosi bíróság legutóbb március 5-re halasztotta az ítélethirdetést a 95,3-as budapesti hullámsáv ügyében. Itt például arra hivatkozva golyózták ki őket, hogy nem írták alá a pályázati dokumentáció üres oldalait. A pályázatot érvénytelenítették, majd a döntést tavaly decemberben a perre hivatkozva visszavonták. Szintén bíróság előtt van a 92,9-es frekvencia ügye: itt a Klubrádió nyert ugyan - még a választások előtt -, a hatóság viszont azóta sem kötött velük szerződést, mondván erre nem kötelesek. A Klubrádió fennmaradása érdekében már több tüntetést és jótékonysági koncertet is szerveztek, gyakorlatilag eredmény nélkül.

'Nem kértünk a világhírből'

"Már megint itt vagyunk, ők még mindig ott vannak" - mondta a vasárnapi tüntetésen Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója. A médiahatóság, mint mondta, nemcsak annak szimbóluma, hogy meg lehet valakit fosztani a jogaitól, de annak is, hogy szemrebbenés nélkül a nyilvánosság képébe lehet hazudni. Arató emlékeztetett, hogy tavaly hat ítélet született a frekvenciáik ügyében - ebből három jogerős -, és mindannyiszor azt állapította meg ugyan a bíróság, hogy a médiatanács törvényt sértett, mégsem adták át nekik egyik frekvenciát sem. "Ma Magyarországon jogerős ítéletek sorának sem lehet érvényt szerezni a hatósággal szemben. Rendben van ez így? Hagyhatjuk, hogy így legyen?".

Az elmúlt évbeken a vezérigazgató szerint a magyar sajtószabadság szimbólumává vált a Klubrádió, köszönhetően a hatalomnak és az azt megtestesítő médiatanácsnak."Nem kértünk a világhírből, de megkaptuk. Elérték, hogy a Klubrádió legyen a világhírű magyar adó". Arató szerint eközben a médiatanács önmagát is szimbólummá tette, "a leváltott köztársaság utáni hatalomgyakorlás, az arrogancia, a hazug kommunikáció, a korlátoltság, a tehetségtelenség szimbólumává".

'Magunknak kell kivívnunk'

"Magunknak kell kivívnunk a rádiózás és a média szabadságát, mert bár barátaink az érett demokráciákban számon tartják a Klubrádió sorsát, de életben nem tarthatják" – erről Haraszti Miklós, az EBESZ korábbi sajtószabadság-biztosa beszélt a tüntetésen. Ő is a médiatanácsot ostorozta, amiért "azt hazudja, hogy a bíróság úgynevezett klubszabályt alkotott, és ők csupán ezt alkalmazzák, ezzel akarják ellehetetleníteni a rádiót". Haraszti azt javasolta, hogy cserébe a szabadság barátai is alkossanak klubszabályt: "csináljunk közösségi rádiót a Klubrádióból". Ha a rádió csak magát hirdetheti, akkor hirdesse a megtámadott szabadság önvédelmét. Állítson példát a megtámadott magyar társadalom, tegye magáévá a Klubrádiót.

Haraszti beszédében 1973-hoz hasonlította a rádió körüli bírósági hercehurcákat – csak akkor ő volt a vádlott, és egy könyvkézirat betiltása volt a tét. "Az a per is a sajtószabadság jelképes ütközete volt, és az ellenzéki közönséggel zsúfolt tárgyalóban a bíróság úgy döntött, hogy elhalasztja a tárgyalást". Akkor tudni lehetett, tette hozzá, hogy az uralkodó párt előre megírta az ítéletet. "Ugye most már nem fordulhat elő ilyesmi? Bízunk benne, de sajnos, okunk van a aggodalomra".

Meg akarják gyilkolni

A tüntetésen a Klubrádió egyik lelkes hallgatója is felszólalt; mint mondta, a kormány elvette tőle kedvenc rádióját, amit Veszprémben már csak interneten hallgathat. A hallgató "megvádolta" Orbán Viktort, amiért annyira fél egy szabad adótól, hogy foggal-körömmel meg akarja gyilkolni; illetve, hogy két lábbal tiporja a szabad tájékozódáshoz való jogot.

A Klubrádió az elmúlt években a magyar sajtószabadság szimbólumává vált
A Klubrádió az elmúlt években a magyar sajtószabadság szimbólumává vált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.