galéria megtekintése

Krétára nem jutott, fideszes megbízásokra milliókat költött a Klik

10 komment


Boda András

Három év alatt 221,5 millió forintot költött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ügyvédi megbízási díjakra. 2014-ben a szolnoki fideszes polgármester fia kapta a legnagyobb honoráriumot. A kiemelt partnerek között van Fidesz-tag és kormánybarát szervezet tisztségviselője is. A Klik szerint a kiválasztásnál az ár és a szakmai tapasztalat számított.

A 2012 őszén megalakult Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a hatékonyabb működésre hivatkozva szinte mindent központosított a közoktatásban, ám a jogi ügyek döntő részét a kezdetektől másokra bízta. Van ugyan a Kliken belül jogi osztály, de ott mindössze négy jogász dolgozik, és ők központi feladatokat látnak el, minden más ügyet kiszerveztek. A fővárosban több irodával, megyénként többnyire eggyel szerződtek. 2013-ban 69,5 millió forintot, 2014-ben 118 milliót, 2015-ben pedig 34 millió forintot, vagyis összesen 221,5 milliót fordított ügyvédi költségre az állami iskolák fenntartója.

2014-ben a Dr. Szalay Ferenc Ügyvédi Iroda kapta a legnagyobb összegű megbízást: 19,5 millió forintot. A kilenc éve alapított budapesti, Andrássy úti irodát Szalay Ferenc vezeti, aki Szolnok fideszes polgármesterének, az egykori országgyűlési képviselőnek a fia.

Szalay Ferenc nem árulta el, hogy milyen feladatokat végzett a Kliknek, mondván, erre nem kapott felhatalmazást. Azt viszont elmondta, hogy irodája már nincs szerződésben az iskolafenntartóval.

 

A Kliknek dolgozó ügyvédi irodák között volt tavaly az Őszy Ügyvédi Iroda. A Direkt36.hu oknyomozó portál tavasszal írt cikke szerint ezt az irodát bízták meg tavaly a közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. képviseletével. Az Új Média 120 millió forintért vett 2014-ben 110 internetes oldalt és doménnevet a Magyar Híradó Kft.-től. Ez utóbbi vállalkozás egy korábbi meghatározó fideszes politikus, Várhegyi Attila családtagjainak többségi tulajdonában volt. A portál írt arról is: az Őszy Ügyvédi Iroda egyik tulajdonosa, Őszy Tamás 2009-ben Várhegyi feleségével közösen alapított céget. Arról, hogy pontosan mennyit kapott a Kliktől az Őszy Ügyvédi Iroda, a szervezet annyit közölt: éves szinten egymillió forint feletti megbízási díjban részesült. Alighanem legfeljebb néhány millió forintról lehetett szó, mert tavaly nyolc ügyvéd kapott egymilliónál nagyobb megbízást, az éves kiadás pedig 34 millió forint volt.

Az elmúlt három és fél évben a Kliknek 282 pere volt
Az elmúlt három és fél évben a Kliknek 282 pere volt
Fotó: Mediaworks

A Kliktől kapott tájékoztatás szerint 2014-ben a második legnagyobb összegű megbízási díjat – 5,1 millió forintot – a debreceni Mohácsi Ügyvédi Iroda kapta. Az iroda 2015-ben is a „kiemelt" partnerek között szerepelt, azaz egymillió forintnál nagyobb megbízási díjban részesült. Az irodát vezető Mohácsi Ferenc lapunknak elmondta, majd húsz éve kap megbízásokat a debreceni önkormányzattól, illetve annak intézményeitől, és évek óta a helyi választási bizottság elnöke, de leszögezte: más megbízatásaival nincs kapcsolatban a klikes szerződése, a szervezet pályázati eljárás során választotta ki irodájukat.

Hozzátette: havi 350 ezer forint plusz áfáért szerződtek. Ezért a juttatásért – tette hozzá – Hajdú-Bihar megye összes tankerületének minden egyes peres és peren kívüli ügyében eljárnak, összes szerződéskötését ellenjegyzik, vagyis szerinte a munka mennyiségéhez viszonyítva kifejezetten alacsonynak mondható a megbízási díjuk. Rá­adásul ő maga a munkajog specialistájának számít, és hosszú évek óta foglalkozik különféle intézmények és gazdasági társaságok jogi képviseletével.

2014-ben és 2015-ben is a Klik kiemelt partnere volt a Ceglédi 3. Számú Ügyvédi Iroda, egész pontosan az ott dolgozó Kovács Ferenc, akinek két éve négymillió forintot fizettek, tavaly pedig legalább egymilliót. Kovács elmondta, hogy kezdetben egyedül vitte Pest megye összes tankerületének jogi ügyeit, de olyan mennyiségű munkáról van szó, hogy egyedül már nem tudta ellátni a feladatot. Kérdésünkre nem titkolta, hogy tagja a Fidesznek, de azt állította: ennek semmi köze a klikes feladataihoz, és az iskolafenntartón kívül semmilyen más állami vagy önkormányzati megbízatása nincs.

A Klik által megbízott ügyvédek között van Udvarhelyi Olivér is, aki a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége veszprémi csoportjának elnöke, a csoport rendezvényein többször vettek részt kormánytagok.

2014-ben 4,9 millió forintot fizetett a Klik a Funtig Ügyvédi Irodának. Az iroda vezetője a zuglói szocialista országgyűlési képviselő, Tóth Csaba bizalmasának tartott Funtig Zoltán. Igaz, az Index már két éve arról írt: Funtig azon kevés MSZP-s kötődésű szakember egyike, aki a Fidesz-kormányzatnak is dolgozhat. Ő foglalta közokiratba az Educatio Nonprofit Kft. alapítói határozatát. Az ügyvéd akkor – abban az évben, amikor irodája szerződésben állt a Klikkel – azt mondta, szívességi alapon, ingyen vállalta a megbízatást.

A központ szerint nincs elegendő jogászuk, ezért kellett külsősöket is alkalmazni

A Klik megkeresésünkre azt közölte: a jogi tanácsadási és képviseleti feladatokra beszerzési eljárás keretében választotta ki az irodákat. A kiválasztásnál – írták – elsődlegesen „a szolgáltatási ár és tartalom, valamint a szakmai tapasztalat" számított. Az ellátandó feladatokról azt közölték: „Az ügyvédi irodák tevékenysége peres és nem peres ügyek vitelére egyaránt kiterjed, helyenként az ügyvédi irodák közbeszerzési tanácsadói tevékenységet is ellátnak. Mind a jogi tanácsadói, mind a peres ügyek tekintetében a munkajogi vonatkozású feladatok vannak többségben." Arra a kérdésünkre, hogy a jogi feladatok ellátásánál miért nem érvényesül a Klikre jellemző központosítás, azt felelték: jogi osztályukon nincs elég jogász, ráadásul „az államigazgatási jogi szakértelem és peres képviselet eltérő szakmai tudást és gyakorlatot feltételez." Próbáltuk megtudni azt is, hogy mi volt az oka a 2014-es kiugróan nagy ügyvédi költségeknek. Akkor 118 milliót költöttek, majdnem négyszer annyit, mint 2015-ben. A Klik ezt azzal a nehezen érthető mondattal igyekezett magyarázni: „A 2014. évi magas kiadások egyrészt ahhoz kapcsolódnak, hogy a peres képviselet mellett a jogi tanácsadás peren kívüli jogi képviseletre, mediációra és jogi állásfoglalások készítésére is vonatkozott." Arra a kérdésünkre, hogy nem tartják-e soknak a 221 milliós ügyvédi költséget három év alatt, azt válaszolta a Klik: „A szervezet mintegy 2303 köznevelési intézmény fenntartásáról gondoskodik, a tankerületi és az intézményi foglalkoztatotti létszám összesen 93 752 fő". Az elmúlt három és fél évben 282 per indult a Klik érintettségével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.