Lehúzós MLM-cégnél dolgozott Vona Gábor

A Jobbik elnöke 2004 és 2006 között volt a 2F Iskola MLM-ügynöke. A nyelviskola hátrányos tanfolyamszerződéseket kötött, amit most az ügyfeleik bánnak.

Vona Gábor a Jobbik honlapjára kirakott rövid életrajza alapján 2004-től "oktatásszervező" volt egy nemzetközi nyelviskolánál. Az Index azonban kiderítette, hogy a 2F Iskola valójában egy MLM-rendszerrel működő cég, ahol a pártelnök két évig dolgozott ügynökként.

A portál szerint a 2F nyelviskolát a hatóság is többször büntette, végül pedig be is tiltotta módszerei miatt. Több ember áll velük évek óta tartó perben, néhányuknak pedig rengeteg pénze bánja, hogy az MLM-céggel kötöttek üzletet.

A 2F Iskola nyelvi és informatikai felnőttképzést kínált. Egy féléves nyelvi kurzusért a 15 ezer forintos beiratkozási díj mellé elkértek 260 ezer forintot, de egy "számítógépes műszaki rajzoló és számítógép-használó" tanfolyamért 430 ezret is. A honlapjukra nem tették ki az árakat, és telefonos ügyfélvadászaik se mondhatták el, ezeket csak az ügynökükkel történő személyes értékesítéskor lehetett megtudni.

Az ügyfeleket egy címlista alapján, anonim számról hívogatták operátorok, hogy igényelnek-e bármiféle nyelvi vagy számítógépes tudást. A tanfolyamok részleteiről tilos volt bármit mondani. Két héttel később már az MLM-ügynök hívta a reménybeli ügyfeleket. A piszkos részletekről és az árakról azonban nem esett itt sem szó. Ezután jöttek a hazugságok arról, hogy most van az utolsó lehetőség beiratkozni. Az Index szerint olyan is volt, hogy az ügynök adott kölcsön a beszervezendő ügyfeleknek, csak írja alá a szerződést.

A cég Vona Gábor által beszervezett egykori munkatársa arról is mesélt a portálnak, hogyan tanították meg őket az ügyfelek befolyásolására. Elmondták nekik, hogy a házastársakat ne engedjék egymás mellé ülni, mert akkor könnyebben tudnak jelezni egymásnak, ha kiszagolják az átverést.

A legnagyobb csavar azonban a szerződésekben volt. Olyan dokumentumot írattak alá az ügyfelekkel, ahol a szerződés megkötésének pillanatától 7 napjuk volt ingyen elállni a megállapodástól. A tanfolyam viszont sokszor hónapokkal később kezdődött, így mire kiderült, hogy az anyanyelvi tanár közel sem anyanyelvi vagy épp nem is tud elég jól az adott nyelven, már nem volt mód visszakérni a pénzt.

Az Index megkereste Vona Gábort, aki elmondta, egy hirdetés alapján, egyetemistaként került a céghez. Telefonos értékesítőként kezdte, majd az egyik legjobb oktatásszervező lett belőle, és mentorként is dolgozott. A pártelnök 2004 és 2006 között dolgozott a 2F Iskolánál.

Vona azt nem tudta megmondani, hány embert győzött meg arról, hogy ugorjon bele a kétes képzésbe, de azt megjegyezte, hogy szerinte tisztességesen végezte a munkáját. A pártelnök azt is elismerte, hogy a cégnél szerzett tapasztalatnak hasznát vette a politikában.

Bár a társaság már megszűnt, sokan még most is nyögik a cég peres úton követelt pénzeit. Az ügyfeleknek ugyanis fizetéssel való csúszás esetén késedelmi kamatot kellett fizetni, ha pedig felmondták a tanfolyamot, akkor is fizetniük kellett.

Arról nincs pontos adat, hány végrehajtást kezdeményezett a 2F Iskola. A Szegedi Járásbíróság Végrehajtói Irodájánál, illetve a szintén érintett Császti és Szunics Végrehajtói Irodánál azt mondták, hogy temérdek ilyen ügy fut még szerte az országban. Az ügyfelek közben szerződésszegésért és egyebekért perelik az iskolát, az Index által megkérdezett ügyvédek szerint kevés eséllyel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.