galéria megtekintése

Kivezényelték szavazni a közmunkásokat a vérfideszes városban

41 komment


Doros Judit

Baktalórántházán az átlagnál jóval nagyobb volt a népszavazási részvétel. A polgármester ugyanis elküldte szavazni a közmunkásokat - mondják a helyiek.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Ötszáz közmunkás, néha ennél is több. Itt nincs is más, csak közmunka, a petneházi baromfi feldolgozó a legközelebbi rendes munkahely, de oda alig páran járnak át. A közmunkásoknak meg szépen megmondta a polgármester, hogy menjenek el szavazni, és kövessék a példáját, ő ugyanis nemmel szavaz – ezt mondja egy középkorú férfi Baktalórántházán, ahol az országos átlagnál jóval magasabb, több, mint 78 százalékos volt a részvételi arány a kvótanépszavazáson.

Baktalórántháza előélete nem mentes a választási és egyéb botrányoktól. A 2002-es országgyűlési voksolás után egy olyan hangfelvétel került elő, amelyen az alpolgármester pénzt ígért mindazoknak, akik a Fidesz jelöltjeire szavaznak. Emiatt nyomozás indult. Az akkori jegyző – jelenleg polgármester - Nagy Lajost pedig 2013-ban jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték társtettesként folytatólagosan elkövetett sikkasztás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás miatt, részben azért, mert visszatartottak pénzt a foglalkoztatott közhasznú munkások havi béréből.

 

A helyiek szerint a közmunkások azóta is Nagy Lajos markában vannak. Ezen a vidéken minden szegény ember kiszolgáltatott, akinek nem jut az 55 ezer forintos közmunkás bérből, annak nincs más lehetősége, hogy dolgozzon. A Jókai utcában egy roma asszony arról beszélt, hogy mindjárt hétfőn reggel tíz közmunkást kirúgtak, mert nem mentek el szavazni. Később ugyanezt egy nem roma közmunkás is megerősítette a város központjában. Nagy Lajos polgármestert többször is kerestük, de munkatársai azt mondták, nincs bent a hivatalban.

Elértük viszont az egyik képviselőt, Vangor Ferencet, aki egy közmunkás csapat élén többek között a helyi temetőt tartja rendben. Ő azt mondta, nem hallott a közmunkások elküldéséről, de ha ilyen történt volna, akkor biztosan nem azért, mert nem mentek el szavazni. - Nem is erre hivatkozva küldték el őket, hanem azért, mert állítólag hangoskodtak munka közben – mondta közmunkás informátorunk. Hiába kérdeztünk azonban többeket is Baktalórántházán, senki nem tudta megnevezni azt a tíz embert, akit állítólag elküldtek.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Ellentmondó információkat kaptunk arról is, vajon gyakoroltak-e nyomást a közmunkásokra, hogy menjenek el szavazni. Egy asszony azt monda nekünk: Vangor Ferenc képviselő vasárnap reggel fél hétkor megjelent a házuknál, s azt mondta, igyekezzenek, menjenek el szavazni. Amikor Vangor Ferencet erről kérdeztük, azt válaszolta: nem szokott ilyen korán kelni.

Jónás Szabolcs, a helyi cigány önkormányzat egyik tagja, a Roma Érdekképviseleti és Hagyományőrző Egyesület elnöke szerint nincs még egy olyan jóságos és jótevő polgármester ebben az országban, mint az övék, s szerinte elképzelhetetlen, hogy bárkit arra késztetett volna, hogy akarata ellenére menjen el szavazni.

Közölte: Baktalórántházán mindig magas a részvételi arány, mert ez egy velejéig fideszes település. Igaz – tette hozzá – korábban ő maga még az MSZP mellett kampányolt, de aztán kinyílt a szeme, és rájött, hogy rossz oldalon áll. Jónás nemmel szavazott, de szavai szerint nem a polgármester miatt, hanem mert elborzasztó jeleneteket látott a világhálón arról, mit csinálnak a „migránsok" a papokkal, a nőkkel és a gyerekekkel.

 Jónás Szabolcs szerint nincs még egy olyan jóságos polgármester, mint az övék
Jónás Szabolcs szerint nincs még egy olyan jóságos polgármester, mint az övék
Teknős Miklós / Népszabadság

Nem messze Jónáséktól egy olyan asszonnyal találkoztunk, aki betegsége miatt lépett ki a közmunkaprogramból, s most segélyen él. Szerinte időnként embertelen körülmények között dolgoztatták őket, térdig vízben állva kellett például az uborkát leszedniük. Szavai szerint elment vasárnap, s nemmel szavazott. Sajnálja ugyan a menekülteket, különösen a gyerekeket, de így kellett tennie – mondja –, mert a családja többi tagja még mindig közmunkás.

Kapcsolódó cikkek

Bukás

.

Orbán alkotmányba foglalná a saját bukását is

Jön a gránitba vésett alaptörvény hetedik módosítása, de a miniszterelnök még nem árulta el, milyen javaslatot terjeszt a kvótareferendumra hivatkozva a parlament elé.

Hat dolog, amit a népszavazásból tanultunk

A legfontosabb tanulság talán mégiscsak az, hogy hiába próbálták állami milliárdokból felpiszkálni a legalantasabb ösztönöket, az ország többségére nem hatott a hergelés.

"Nem satnya ez, nagy izom!" - Orbán a népszavazásról

A kormányfő szerint csak annyi történt, hogy eredményes referendum esetén kötelező lenne az alkotmánymódosítás, így viszont neki kell ehhez erőt adni.

Kiderült, mennyibe fájt a kvótanépszavazás

Összesen 16-17 milliárdba kerülhetett az ország legnagyobb rajzversenyének megszervezése és reklámozása.

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.