galéria megtekintése

Kiutált állami gondozottak

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 02. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Tolna fideszes polgármestere szégyelli magát, mégis megszavazta a képviselő-testülettel azt a kérést, hogy ne költöztessenek be a városba nevelőintézeti fiatalokat. A lakosság egy része nem tudja, hogy kik jönnének oda, de látatlanban bűnözőknek tartják őket.

– Ide nem jöhetnek! Ha jönnek, beköltözik ide a bűn. Nem engedjük őket, ha kell, élőláncba állunk!

Tolnán, a Táncsics utcában így fakadt ki egy középkorú férfi, amikor arról kérdezem, miképp vélekedik a közelébe tervezett lakásotthonról. Az utca egyik eladó házába ugyanis beköltöztetnének 10-12 nevelőintézeti fiatalt. Az ötvenéves, faddi nevelőotthont a szakemberek a kor igényei alapján felújíthatatlannak ítélik, s úgy döntöttek, hogy a közeli településeken vesznek lakásotthonná alakítható portákat a gyerekeknek, uniós támogatással. Tolnán két otthont is kialakítanának, s amikor ezt a 11 ezer lelkes város lakói megtudták, fellázadtak. Aláírásgyűjtés indult a lakásotthonok ellen, s pár hét alatt összegyűlt 2400 szignó. Az önkormányzat az ügy okán közmeghallgatást tartott a városi sportházban, s a megjelent háromszáz helybéli túlnyomó többsége elutasította a lakásotthonok tervét.

Egykori állami gondozottak fényképei a tiszadombi nevelőotthonban
Egykori állami gondozottak fényképei a tiszadobi nevelőotthonban
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

A fentieket tudva elmentem Tolnára, s faggattam a helybélieket.

– Érdeklődtünk azokról a gyerekekről – mondta egy idős férfi –, a legtöbbjük roma. Betörnek, rabolnak, verekednek, törnek-zúznak. Ha idejönnek, ugyanazt teszik.

Megkérdeztem Fadd polgármesterét, Fülöp Jánost, s ő elismerte, hogy a nevelőintézet növendékei nem angyalok, de hozzátette:

– Nem igaz, hogy bűnözők.

Nem törtek be sehová, nem raboltak. Az előfordult, hogy aki innen kikerült, később elkövetett betöréseket. Annak az volt az előzménye, hogy amikor a fiatal nagykorúként kikerült az intézetből, a családja befogadta, ám az egész csak arra ment ki, hogy elvegyék az összegyűjtött pénzét. Miután ezt megtették, kidobták, s az a nincstelenné vált szerencsétlen ezért ment lopni.

A történet ezen részét a tolnaiak nem ismerik, de ha ismernék is, álláspontjuk aligha változna.

– A lányaimat félteném tőlük – vallotta meg egy harmincas asszony a Táncsics utcában, a kiszemelt házzal átellenben. – Tudom, hogy rossz példát mutatnának: lógnának, innának, drogoznának. Nem akarom, hogy ezt lássák a lányaim.

– Elértéktelenednének a házaink, ha lenne az utcánkban egy ilyen intézet – így egy negyvenes férfi.

– Miért nem Szekszárdra viszik őket? – kérdezte egy 55 éves agrárvállalkozó. – Tolnán nincs szakmunkásképző, Szekszárdon van. Mi értelme innen buszoztatni őket? Ha ingázni fognak, előbb-utóbb nem járnak be az iskolába.

– Persze, hogy félünk – morogja az egyik tolnai kisbolt gazdája.

– Van bűn itt nélkülük is.

Három éve betörtek hozzánk. Hiába szólt a riasztó, a tolvaj pár perc alatt kipakolt 400 ezer forint értékű dohányárut. Öt éve egy álarcos férfi pisztollyal kirabolta a kasszát. Csak hatvanezret vitt el, de amit átéltünk, azt senkinek se kívánom.

A Táncsics utcában lakásotthonnak kiszemelt 300 négyzetméteres ház egyik szomszédja aláírásokat gyűjtött, a másik szomszéd viszont nem tart a gondozottaktól. A 74 éves férfi így meditált:

– A mi családunk Óbecséről jött ide, amikor kitört a háború Jugoszláviában. Bár volt elég pénzünk, nem volt könnyű újrakezdeni az életet, kellett hogy az itteniek befogadjanak. Sajnálom azokat a gyerekeket. Családjuk nincs, és a világ ellenséges velük, pedig nekik is járna a bizalom. De megértem azokat is, aki félnek tőlük. Sok a bűn.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az elemi elutasítás hatására a tolnai képviselő-testület a múlt héten tárgyalt a lakásotthonokról. A grémiumnak nincs semmi beleszólása abba, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna megyei kirendeltsége hol alakít ki lakásotthont, így csak egy kérést fogalmazhattak meg. A képviselők azt kérték, hogy a főigazgatóság, ha lehet, ne Tolnán, hanem másutt építse meg a két lakásotthont. Appelshoffer Ágnes, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere – amiképp az egész testület – maga is megszavazta ezt a kérést, ám ettől cseppet sem elégedett:

– Ezeknek a család nélkül felnövő gyerekeknek van elég bajuk, s akkor még mi is így viszonyulunk hozzájuk – mondja önkritikusan. – Megértem a szorongását a tolnaiaknak, ám nem szép tőlünk, hogy ismeretlenül elutasítjuk a fiatalok jövetelét. Mi azért kértük a gyermekvédelmi főigazgatóságot, hogy vigyék máshová a lakásotthonokat, mert a város akaratát kell közvetítsük, s úgy láttuk, nem tehetünk semmit a tömeghisztéria ellen. Ha idejönnek a gyerekek, az ellenséges fogadtatás miatt még nehezebb lesz számukra a beilleszkedés.

Szóba hozom, hogy egyesek szerint a tiltakozásban a polgármesternek is szerepe lehet, hisz az egyik tervezett lakásotthon az ő portájával kertszomszéd. Amikor ezzel szembesítem, elmosolyodik: – Bennem is volt szorongás a lakásotthon hírére, de nem volt szerepem a tiltakozásban, és

szégyellem, hogy így viselkedtünk.

Kierőszakolni nem lehet a befogadást

Czibere Károly, az Emberi Erőforrás Minisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára vizsgálatot rendelt el, hogy megállapítsák, a gyermekvédelmi főigazgatóság megtett-e mindent a tolnai lakásotthonok Tolnára telepítésének előkészítésében. Az államtitkár úgy gondolja, erőszakkal nem lehet kicsikarni az állami gondozottak Tolnára költöztetését.

A fentiek kapcsán tudni kell, hogy jelenleg a gyermekvédelmi szakemberek alapvetően azt tartják helyesnek, ha az állami gondozottak nevelőszülőknél vagy lakásotthonokban nőnek fel. A cél, hogy a lakásotthonokban 10-12 fiatal családszerűen éljen a nevelőivel. A lakásotthonokat kertvárosi környezetben szeretik kialakítani, mivel ott a gyerekek megtanulnak együtt élni az utcabeliekkel. A lakásotthonok ellen időnként tiltakoznak a helybéliek, ám a létesítmények 90 százalékát ellenkezés nélkül befogadja a környék.

A súlyosan magatartászavaros vagy szerfüggő fiatalokat inkább gyermekfalvakban felépített lakásotthonokba költöztetik. Ezzel elkerülhetők a napi konfliktusok a környezettel, igaz, így a gyerekek szegregáltak, s ha kilépnek az állami gondozásból, társadalmi beilleszkedésük kevésbé teljes. Van, aki szerint a környezetnek is megéri vállalni a konfliktusok kockázatát a lakásotthonok lakóival, mert a kívülállóknak is tanulniuk kell, hogyan építsenek ki egészséges kapcsolatot a problémás viselkedésű gondozottakkal. Tolnán egyelőre erre nincs esély.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.