galéria megtekintése

„Akkor kapsz pénzt, ha befogod a szád”

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 17. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Kreatív módon gondoskodnak az Országos Roma Önkormányzat több képviselőjének javadalmazásáról. Információink szerint azok számíthatnak apanázsra, akik együttműködnek a hatalmon lévő Lungo Drommal.

A Lungo Drom politikusai közül sem mindenkinek tetszik, ami az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) zajlik. „Nem mehet így tovább, ez a demokrácia megcsúfolása” – fakadt ki egyikük, aki egyelőre nem szeretné nyilvánosságra hozni a nevét.

Farkas a képen előtérben, az önkormányzatnál a háttérben van
Farkas a képen előtérben, az önkormányzatnál a háttérben van
Kurucz Árpád / Népszabadság

Elmondása szerint az ORÖ tagjai nem kapnak tiszteletdíjat. Bár közgyűlésekkor kifizetik nekik az útiköltséget, ettől eltekintve költségtérítés sem jár. Elvileg. Más módon gondoskodnak a javadalmazásról – állította a saját példájával alátámasztva a szóban forgó képviselő. Neki az ORÖ egyik intézményén keresztül havi bruttó 300 ezer forintot utalnak ki. Úgy tudja, a többieket is így, néhány hónapra szóló szerződés alapján fizetik. Mármint a Lungo Drom képviselőit és azokat, akik együttműködési megállapodást kötöttek a Lungo Drommal.

 

Mindezt megerősítette a Lungo Drom egy másik, szintén neve mellőzését kérő képviselője is. Mint mondja: „Ez a hallgatás bére. Akkor kapsz pénzt, ha befogod a szád. Nem kritizálsz,még csak nem is kérdezel.” A Lungo Drom a Fidesz szövetségese, Farkas Flórián, a szervezet vezetője a Fidesz országgyűlési képviselője. Az új összeférhetetlenségi szabályok miatt Farkas Flórián – azért, hogy megtarthassa parlamenti mandátumát – megvált az ORÖ elnöki posztjától.

Általános vélekedés szerint utóda, a komlói Hegedűs István nem önálló szereplő: a háttérből az időközben miniszterelnöki biztossá kinevezett Farkas Flórián irányít. A lapunknak nyilatkozó két Lungo Drom-képviselő is fideszes, de azt, hogy az ORÖ-ben anyagilag próbálják kivéreztetni az ellenzéket, mindketten elfogadhatatlannak tartják.

„Mintha a parlamentben csak a kormánypárti képviselők vennének fel fizetést. Ennél még Kolompár Orbán idején is tisztességesebben működtek a dolgok. Akkor mindenki egyformán megkapta a nettó 148 ezer forintját havonta” – mondta egyikük.

Farkas előtt Kolompár Orbán volt az országos önkormányzat elnöke: gazdasági visszaélések miatt börtönbüntetésre ítélték.

Belső ellenzék

Az országos cigány választást fölényesen nyerte a Lungo Drom. A 47 tagú Országos Roma Önkormányzatba a Lungo Drom 29 képviselőt küldött, az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma), a Roma Polgárjogi Mozgalom és a Roma Polgári Tömörülés egyaránt hatot-hatot. Aztán az elvileg ellenzéki roma politikusok közül hét képviselő (a teljes MCF-csapat és valaki a Roma Polgárjogi Mozgalomból) együttműködési megállapodást – a bírálók szerint hűségnyilatkozatot – írt alá a Lungo Drommal. A valóban ellenzéki képviselők száma így tizenegyre olvadt. A nemzetiségi választáson azok vehetnek részt, akik bejelentkeztek az úgynevezett kisebbségi névjegyzékbe. A szavazók az országos testületek összetételéről is a helyi – a települési önkormányzati választásokkal egy időben tartott – nemzetiségi választáson döntöttek.

Megkérdeztük az ORÖ-ben képviselettel rendelkező többi szervezetet is. A válaszokból az derült ki, hogy havi apanázs tényleg csak azoknak jár, akik aláírtak együttműködési megállapodást a Lungo Drommal. Akik viszont erre nem voltak hajlandók – mint például Dancs Mihály (Roma Polgárjogi Mozgalom) és mások –, egyetlen fillér járandóságot sem kapnak.

Hegedűs István és Áder János kézfogása december 17-én a köztársasági elnök magyarországi kisebbségek tiszteletére adott díszebédjén. Nem önálló szereplő?
Hegedűs István és Áder János kézfogása december 17-én a köztársasági elnök magyarországi kisebbségek tiszteletére adott díszebédjén. Nem önálló szereplő?
Soós Lajos / MTI

A Lungo Drom képviselőinek egyike szerint a karácsonyi jutalomként adott nettó 50 ezer forintot is szabálytalanul, közgyűlési határozat nélkül, szelektíven utalták ki: az ellenzék ebből sem részesült. Tiltakozása jeléül az illető visszaküldte a pénzt, és erre biztatja társait is. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre az országos önkormányzat mindeddig nem reagált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.