Kiüresítették a népszavazás intézményét

Végképp elment az emberek, de a pártok és civil szervezetek kedve is attól, hogy népszavazási ötletekkel álljanak elő. Az idén összesen nagyjából féltucatnyi kérdést nyújtottak be hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz – korábban három-négyszázan is próbálkoztak évente –, ráadásul mindegyik elbukott.

Jelenleg mindössze egyetlen referendumkísérletről van hír: ez a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezethez kötődik. „Egyetért-e ön azzal, hogy a közjegyzői tevékenység kizárólag állami közszolgálati állás keretein belül legyen gyakorolható?” – tennék fel a kérdést, miként az önálló bírósági végrehajtói tevékenység kapcsán is. Csakhogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője a két kezdeményezést saját hatáskörben lesöpörte, mondván, egyesület a hatályos szabályok szerint kizárólag „a létesítő okiratában meghatározott céllal” összefüggésben kezdeményezhet népszavazást. Ugyanakkor tény, hogy a szervezet a devizahitel fogságába ejtett lakosság érdekeit képviselné. Ezzel pedig legfeljebb távoli összefüggésben áll az, hogy a kölcsönszerződések megkötésében, illetve a nem fizető adósok ingatlanának végrehajtásában közreműködők állami alkalmazottak vagy vállalkozók-e. Hiszen a hitelesek szempontjából közömbös, hogy a különféle eljárásokért fizetendő pénz a költségvetésbe megy-e, vagy azt magánszemélyek teszik zsebre. Falus Zsolt Ferenc, a civil szervezet vezetője kérdésünkre elmondta: amint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatkezelésről szóló bejelentését tudomásul veszi – az aláírásgyűjtésnek ez a feltétele –, azonnal ismét bejelenti a népszavazási kezdeményezést.

A népszavazás intézményét mára kiüresítették. Ha valakinek sikerült is épkézláb kérdéssel előállnia, azt a referendumot korlátozó alkotmányi –és többé-kevésbé változatlan alaptörvényi – rendelkezésekre hivatkozással könnyen elutasíthatják. A paksi atomerőmű fejlesztéséről azért nem lehetett referendumot tartani, mert az nemzetközi szerződésbe ütközik, miközben az csak az államadósság költségvetési korlátjának betartásáról szólt volna („hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok”). Az a felvetés pedig, amely szerint új energetikai beruházásra csak megújuló energiaforrásokat hasznosító létesítmények esetében legyen mód, az NVB szerint nem egyértelmű. Az uniós csatlakozási szerződés esetleges módosítására vonatkozóan sincs helye népszavazásnak, még úgy sem, hogy annak kezdeményezésére a parlament csupán felkérné a kormányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.