Kitört a botrány a Debreceni Egyetemen

Felháborodást keltett a Debreceni Egyetem (DE) tekintélyes tudományos  munkássággal bíró tudósai, professzorai és tanszékvezetői körében, hogy az intézményben tiszteletbeli doktorrá kívánják avatni Mocsai Lajost, akit tavaly vitatott körülmények között neveztek ki a Testnevelési Egyetem rektorává, s aki nem rendelkezik jelentős tudományos teljesítménnyel.
Értesüléseink szerint Mocsai díszdoktorrá való kinevezését Szilvássy Zoltán rektor terjesztette elő, ám a véleményező testületként eljáró doktori és habilitációs tanács a napokban nagy többséggel leszavazta az előterjesztést. Meg nem erősített információnk szerint a kézilabdaedző mindössze egyetlen voksot kapott, míg kilencen vagy ellene szavaztak, vagy tartózkodtak.
Mocsai Lajos
Mocsai Lajos
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Az egyetemen ezután híre ment, hogy Mocsai díszdoktorságát sikerült megakadályozni, s ez nagy tetszést aratott azok körében, akik úgy vélik: jelentősen rontaná a DE presztízsét, ha feltehetően politikai nyomásra sikerülne átverni Mocsai díszdoktorrá avatását, elvégre ezt a kitüntető címet eddig csak azok kaphatták, akik kiemelkedő tudományos teljesítményt tettek le az asztalra.

Ám legfrissebb értesüléseink szerint az ügy még nem zárult le, mert újabb próbálkozás történt a szándék megvalósítására: most úgynevezett egyéni előterjesztés formájában terjesztik a szenátus elé szó szerinti formában ugyanazt az előterjesztést, amit a doktori és habilitációs tanács már elutasított. Információink szerint az előterjesztő Borbély Attila egyetemi tanár. A kérdés a szenátus június 25-i ülésén kerül napirendre.

A hét folyamán az ügyről tájékoztatást kértünk az egyetemről, a sajtóiroda e rövid választ küldte: „A Debreceni Egyetem Szenátusa 2015. május 22-ei ülésén határozott arról, hogy a díszdoktori eljárás megindításához megadja a felhatalmazást az Egyetemi kitüntetések és címek adományozásának szabályzata 21. §-a és a Debreceni Egyetem doktori szabályzatának 23. §-a szerint. Amennyiben – a véleményező testületek állásfoglalását követően – a későbbiekben szenátusi előterjesztés készül az ügyben, és arról dönt a szenátus, a határozatról a sajtót is tájékoztatjuk. A döntést előkészítő eljárásról – menet közben – az intézmény nem kíván tájékoztatást adni."

Úgy értesültünk, hogy akármennyire formális egy díszdoktori cím, ez feljogosítja a kedvezményezettet a doktori cím viselésére. Azaz ha valóban tiszteletbeli doktor lesz Mocsaiból, akkor a szignója elé odaírhatja a dr.-t, s ez azt sugallhatja, hogy rendelkezik elismert tudományos múlttal.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.