galéria megtekintése

Tőlük rendel milliárdokért műsorokat a köztévé

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Ridikül, Noé barátai, Summa, Most Buday! – Halkó Gabriella produkciós cégei ezekért a műsorokért megközelítőleg egymilliárd forintnyi megrendelést kaptak az MTVA-tól. Jáksó László korábbi élettársa a Marslakók producereként tűnt fel, miután Jáksó megvásárolta Habony Árpád testvérétől a megbukott szappanopera ötletét kidolgozó céget, a Brand Labot.

Fábry Sándor Trisó Kft.-je, Kálomista Gábor Megafilm Service-e, a Show and Game és a Halkó Gabriella résztulajdonában lévő cégek jelenleg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) legnagyobb külső beszállítói. Az MTVA a közelmúltban az internetes lapján nyilvánosságra hozta az ötmillió forintot meghaladó szerződéseit, ebből derül ki, hogy

Fábry és Kálomista cégei mellett Halkó Gabriella vállalkozásai is milliárdos nagyságrendű megrendelést kaptak az elmúlt években.

Korábban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister is nagybeszállító volt, de az Orbán–Simicska-háború miatt e céggel nem kötöttek új szerződést. Halkó Gabriella, Jáksó László korábbi élettársa 2012 márciusában a Marslakók producereként tűnt fel az állami médiában. Ám a napi szappanopera fél év alatt látványosan megbukott, az epizódok heti átlagos nézettsége a százezer főt sem érte el, miközben az MTVA százmilliókat költött a sorozatra.

 

A gyártó Mátrix Produkció Kft. a mai napig részben Jáksó László tulajdonában van, a céget azonban Halkó Gabriella vezeti. Az MTVA honlapjára kitett szerződések között nem szerepel a Marslakók összes szerződése, csak annyit lehet tudni, hogy az MTVA-nak hozzávetőleg egymilliárd forintjába került a bukott szappanopera, s a végén még 85 milliós lelépési pénzt is kifizettek Jáksó cégének.

Rózsaszínben látszik a világ. Jakupcsek Gabriella műsorvezető Kovács Ágnessel a stúdióban
Rózsaszínben látszik a világ. Jakupcsek Gabriella műsorvezető Kovács Ágnessel a stúdióban
Zih Zsolt / MTVA

A kapcsolati és céghálóhoz tartozik, hogy az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége már 2009-ben előzetes hozzájárulását adta az MTV és a Brand Lab Tanácsadó Kft. között a Marslakók című produkció gyártásáról szóló szerződés megkötéséhez, de akkor az intézmény nem tudta kigazdálkodni a napi szappanopera évi milliárdos költségvetését. A Brand Lab 2009-ben még Habony Árpád testvérének, Habony Máriának a tulajdonában volt.

A sorozat alapötletét azonban állítólag Jáksó László találta ki, aki 2010-ben meg is vette ezt a céget, ami 2012-től már Halkó Gabrielláé. A Brand Lab szállította be az állami médiának a Most a Buday! című főzőműsort. Az MTVA 2012-ben 41 millió forintot fizetett ki a Brand Labnak a főzőműsor 23 epizódjáért. Halkó következő cége, az Apropó Média Produkció Kft. gyártja 2013 tavaszától Jakupcsek Gabriella talkshow-ját, a Ridikült. A cég másik tulajdonosa Blázy András gyártási-produkciós szakember.

Az MTVA 2014 júniusától 2015 március közepéig 400 millió forintot fizetett az Apropónak a Ridikül csaknem 120 adására. A korábbi szerződéseket az MTVA nem hozta nyilvánosságra, kérdésünkre azt közölték, hogy ezt közérdekű adatigénylésnek tekintik, s később válaszolnak rá. A Ridikülnek januárban volt a háromszázadik adása az állami médiában, így az eddigi megrendelésállomány biztosan megközelíti az egymilliárd forintot.

A Ridikül a délutáni sávban az állami média egyik legkedveltebb műsora, nézettsége az M1-en jóval meghaladta a 200 ezret, a Duna TV-n viszont a múlt héten már csak átlagosan 167 ezren nézték. A Ridikül megrendeléseihez képest szinte mellékesnek tekinthető, hogy az Apropó több mint 70 millió forintért szállította be a Noé barátai – Minden, ami állat című magazinműsor 38 epizódját az állami médiának. Szintén Halkó és Blázy cége, a Summa Produkció Kft. kapott megbízást az MTVA-tól a Summa és a G7 című gazdasági magazinműsorok készítésére csaknem 70 millió forintért.

Az Apropó Média és a Summa Produkció Kft.-vel való, jelenleg is hatályos szerződéseket firtató kérdéseinkre az MTVA szintén azt válaszolta, ezeket közérdekű adatigénylésként értelmezi, s válaszait a törvényben meghatározott határidők betartásával küldi meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.