galéria megtekintése

Kitálalt Orbánról Simicska bizalmasa

29 komment

NOL

Hosszú interjú jelent meg a mediapiac.com-on Schlecht Csabával, a Lánchíd Rádió főszerkesztőjével, aki az úgynevezett G-napon lett a Simicska-sajtóbirodalomhoz tartozó orgánum vezetője. Schlecht a korábbi és a jelenlegi jobboldali médiairányítási modellről is beszámolt. A Kaya Ibrahim-Joszip Tot ügyről – vagyis a Fidesz-közeli cégek kilencvenes évekbeli eltüntetéséről, a Fidesz anyagi hátterének megalapozásáról – viszont nem beszélt.

– Tavaly február hatodikán, a G-napon délután csörgött a telefonom, Simicska Lajos hívott. Azt kérdezte: akarsz a Lánchíd Rádió főszerkesztője lenni? Tartozom neki annyival, hogy ha felkér valamire, arra azt mondom: persze, Lajos – fogalmazta meg Schlecht a riporter kérdésére, hogyan került a Simicska-médiába. Azt állítja: Simicska Lajos csak azt kérte, csökkenjen a rádió politikai elfogultsága, az Orbán-család ügyeinek kiteregetésére viszont nem adott utasítást.

„Bő egy éve működünk a jelenlegi felállásban, és azóta sem bántottuk se Orbán családját, se a gyerekeit, se senkijét.”
 

Schlecht Csaba azt állítja, Simicska és Orbán a választások után veszett össze, aminek két oka volt. „Az egyik valóban Viktor második ciklusra tervezett médiapolitikája, aminek Lajos lett volna a végrehajtója. A másik Paks és az orosz közeledés ügye. Lajosban a mai napig igen erős az oroszellenesség.”

A jelenlegi miniszterelnök korábbi bizalmi embere azt is elárulta, hogyan gondolkodik most Orbán Viktor a médiáról. – Klasszikus szocialista médiavilágot akar: kizárólag kormánypárti vagy abszolút semleges sajtót, ahol nincs kritika, és amit kizárólag „az igazságot csak mi tudjuk" felfogás vezet. Erre viszont Lajos nemet mondott. De Orbán továbbra is hisz benne, most is ezt akarják végrehajtani. Érdekes kísérlet, akár még be is jöhet. Két év múlva meglátjuk – mondta Schlecht. Szerinte a hatalom a piaci cégeknek is jelzi, hogy Simicska orgánumaiban nem szabad hirdetni. „De vannak, akiket ez inspirál. Egy gyógyszergyárat is felhívtak, mire a tulajdonos képviselője azt üzente vissza, hogy terroristákkal nem tárgyal. Azóta is hirdet nálunk.”

Sclecht úgy látja: Simicska Lajos meggyőződése, hogy komoly szerepe volt Orbán Viktor csúcsra juttatásában, és most meg kell próbálnia lebillenteni onnan, amihez média kell. Ezért a pénzt a Lánchíd Rádió, a HírTV és a Magyar Nemzet működésére 2018 végéig félretette. Szerinte eredetileg az volt az orbáni terv, hogy Simicska átadja a médiumait és eltűnik a süllyesztőben. De nem így lett: maradt ideje reagálni, és attól kezdve a Habony-média fut kényszerpályán, megpróbálja lekopírozni a Simicska-médiabirodalmat.

Schlecht Csaba az interjú végén cáfolja, hogy Simicska Lajos a Jobbik felfuttatásában érdekelt, bár szerinte a mostani, kizárólag a hatalomra koncentráló és a jó kormányzásról lemondó Orbánnál Vona Gábor is jobb miniszterelnök lenne. Ezzel Schlecht részben megerősítette lapunk korábbi értesülését.

Arra a kérdésre viszont, hogy valóban a részben az ő közreműködésével eltüntetett Fidesz-közeli cégek alapozták-e meg anyagilag a mai kormánypártot, csupán annyit felelt:

„ez viszont már tiltott terület”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.