galéria megtekintése

Kit fenyeget Juncker?

18 komment


Csuhaj Ildikó

Az Európai Bizottság elnöke azt sem tudja, hány migráns van Magyarországon, a kötelezettségszegési eljárással pedig a görögöket és az olaszokat fenyegeti – értékelt Gulyás Gergely. A tranzitzónák kapcsán Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányát idézte a fideszes politikus.

Egy komoly téma komolytalanná tételét jelenti, hogy az Európai Bizottság elnöke a tervezett kvótarendszert illetően egy olyan számot közöl a Magyarországról átveendő migránsok száma kapcsán, amennyien nincsenek az országban – reagált Gulyás Gergely fideszes politikus szerdán egy sajtótájékoztatón a Jean-Claude Juncker által az európai parlamenti ülésen elmondottakra. A parlament törvényalkotási szuperbizottságának az elnöke értelmetlennek nevezte addig kvótáról beszélni, amíg Európa nem tudja megállítani a bevándorlási hullámot.

A felelőtlen nyilatkozat meghívólevél

A magyar kormány álláspontját ismertetve azt mondta, hogy az unió vezetőinek is be kell látniuk, hogy „a teljesen szabályozatlan bevándorlás” kockázatot rejt magában. Üdvözölte, hogy Juncker a legsúlyosabb bevándorlási nyomásnak kitett országok között említette Magyarországot, de ezen kívül a fideszes politikus kritikus volt az EU-val kapcsolatban.

 

„Európa nem tud milliószámra bevándorlókat befogadni, és mindenkit, aki menedékjogra nem jogosult, vissza fogunk küldeni. Még a bevándorlási útvonalaknak az emlegetése is káros, és felelőtlen. A menekültstátusz az első biztonságos országban illeti meg a menekülteket” – mondta a politikus, aki szerint az európai vezetőknek világos üzenetet kell küldeniük erre vonatkozóan a menekülteknek és az embercsempészeknek egyaránt, különben „meghívólevelet” küldenek nekik a nyilatkozataikkal.

Keresztény kultúrkör – párhuzamos társadalmak

A fideszes politikus Európa keresztény gyökereiről beszélt és arról, hogy a kontinens a keresztény kultúrkörhöz tartozik, de „ha nem szabunk gátat a gazdasági bevándorlásnak, olyan párhuzamos társadalmak jönnek létre, amire semmi szükség nincs, és amikor az integráció esélytelen és reménytelen”.

Gulyás Gergely ezúttal is az EU külső határainak a védelmére helyezte a hangsúlyt, mint mondta, hiányolják, hogy az unió nem fektet erre kellő hangsúlyt. „Magyarország számára is csak az jelent megoldást, ha az állami lét azon minimumát garantálja, hogy képes megvédeni a határait” – hangoztatta, és a reményét fejezte ki, hogy szeptember 22. után – ha a parlament is elfogadja a szükséges módosításokat – a rendőrség mellett a katonaságnak is lehetősége lesz arra, hogy az épülő határzárat meg tudja védeni.

Nem illetékes

A Népszabadság kérdésére, mi a véleménye arról, hogy Juncker azt is mondta, kötelezettségszegési eljárás indul azokkal az EU-tagországokkal szemben, melyek nem bánnak megfelelően a menekültekkel, Gulyás Gergely úgy reagált: „Nem tartom magam illetékesnek, ha az Európai Bizottság elnöke Görögországot és Olaszországot fenyegeti.” Megismételt kérdésünkre a politikus azt a választ adta, hogy szerinte az az ország nem bánik megfelelően a menekültekkel, amelyik a közös uniós szabályozás előírásait nem bonyolítja le. Szerinte a fenyegetés azokra az országokra vonatkozik, amelyekben „van hajlam, hogy a menekülteket minél előbb saját országaik határain kívül tudják”. Nekünk nem kell, hogy erről véleményünk legyen. Az semmiképpen sem állhat elő, hogy Magyarországgal szemben uniós kötelezettségszegési eljárás legyen szeptember 15. után – állította a politikus, aki szerint a határzárak a schengeni kötelezettségek teljesítését szolgálják.

Ha az EU-t zavarja valami, akkor mondja

A tranzitzónák a hírekkel szemben magyar területnek számítanak – mondta Gulyás Gergely, és visszautasította, hogy „idegenrendészeti fogdák” lesznek, de Magyarország felé hermetikusan zárnak – erősítette meg. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem szeretne akadémikus vitába bocsátkozni Trócsányi László igazságügy-miniszterrel, de „ténykérdés”, hogy Magyarország területén lesznek a tranzitzónák.

Ha az EU-t a jogsértések zavarják, most szólaljon meg, szeptember 15. után ugyanis az állandó jogsértés, az állandó illegális migráció megszűnik a szerb–magyar határon.

A határzár biztosítására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely Gergényi Pétert idézte (aki az első Gyurcsány-kormány idején volt budapesti rendőrfőkapitány), mondván: ezek olyan „rendőrszakmai” kérdések, amelyekre nem tud válaszolni. Az egészségügyi és orvosi ellátást a tranzitzónákban várakozó migránsok számára Magyarország a humanitárius szabályok szerint biztosítja – mondta a politikus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.