galéria megtekintése

„Kiszolgáltuk a rendszert” – így csinált rabszolgát a Fidesz a Hír TV-ből

29 komment

NOL

G-nap. Így emlegetik a Hír TV-nél azt a napot, amikor tulajdonosuk, Simicska Lajos „gecinek” nevezte Orbán Viktor, és amikor a televízió azonnali tűz alá került. A csatornánál heti rendszerességgel eligazítást tartó, a párt és a kormány elvárásait, igényit tolmácsoló kormányzati kommunikáció ígéretekkel és fenyegetéssel elkezdte levadászni az embereket. 

Tarr Péter vezérigazgató-helyettes a médiapiac.com portálnakrtálon közölt interjúban mesélt a G-nap előtti és az azt követő Hír TV-ről. És arról, hogy szerinte a Fidesz emberei droidoknak, rabszolgáknak tekintették az újságírókat, akiket ráadásul nem is ismertek elég jól. 

„A kormányzati kommunikációért felelős illetékesek mondták meg, mi a heti aktuális pártüzenet, mire készüljünk, mit kell a műsorokba ágyazni, kit hívjunk meg, ki milyen ügyben nyilatkozzon, hol és mit hangsúlyozzunk – ismerte el Tarr, aki több mint húsz évig maga is híradós volt. – Persze voltak, napok, amikor ellenálltunk egy kicsit, de nem akarok nagy ellenzékinek látszani. Az igazság az, hogy kiszolgáltuk a rendszert. Csak néha megpróbáltunk sajtószerűek maradni".

„Dobtunk mi szakmailag remek műsorokat is, akadt pár lebuktatós, komoly oknyomozás anyagunk. Már amikor nem volt szükség a papagáj-kommandó működésére", jegyezte meg később.

 

Aztán jött a G-nap (2014 február 6, amikor Simicska Lajos azt mondta hogy „egy geci") és hirtelen minden megváltozott. Tarr erről így mesélt: „Osszuk ketté. Volt az összeomlás napja, majd a több hétig tartó ostrom. Folyamatos támadások érték a tévét, sorra hagytak el minket kollégák, köztük olyanok, akikben vakon bíztam, ám ők simán hátba szúrtak. Volt olyan, aki két nappal a műsora adásba kerülése előtt hagyott itt. Visszanézve, kik menekültek el a hajóról, utólag nyilvánvaló, hogy nagyon is készültek a puccsra".

Tarr nyilatkozata szerint először a kulcspozíciókból raboltak. Aztán valamilyen ajánlattal vagy fenyegetéssel igyekeztek mindenkit elmozdítani. De a távozó vezetőség nem ismerte jól az embereket. Droidnak, rabszolgának tekintette őket, nem tudta, ki valódi újságíró és ki szolga, aki csak dolgozni jár be, és ki az, aki pártelhivatottságból teszi a dolgát. Elszámították magukat. Ez a közösség ugyanis a napi ukázok nélkül is tudta a feladatát.

A Fidesz lényegében a G-nap óta bojkottálja a Hír TV-t, Tarr szerint azonban léteznek olyan technikák, amelyekkel pótolhatók a munkatársainak (végső soron azonban a tévénézőknek, akiknek a többsége nagy valószínűséggel egykor a Fidesz szavazója volt – a szerk.) megszólalni nem hajlandó fideszes politikusok nyilatkozatai.

„Ha ők nem jönnek be, mi megyünk a rendezvényeikre, ahol elcsípjük őket, és kierőszakoljuk a kérdéseinkre a válaszokat. És persze azért a mai napig vannak fideszes kapcsolataink, az emberi, személyes szálak megmaradtak. Még arról is értesülünk, hogy mi hangzik el a frakcióülésen".

Tarr az M1 aktuális csatornát és az ATV-t tekinti a Hír TV fő riválisainak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.