galéria megtekintése

Durva kisvonatháború dúl Tihanyban

14 komment


Hajba Ferenc

Az önkormányzat lefoglalta egy vállalkozó közúti kismozdonyát. Valaki meg visszalopta. Új szakaszban a városban hét éve tartó dottóháború.

Tihanyban főleg taxizásra használják a kisvonatot – mondja a városnéző szerelvény mozdonyvezetője a Mádl Ferenc téri megállóhelyen. – A komptól, a hajóállomástól jönnek a turisták az apátságig, aztán vissza.

– Hogy áll a háború? – kérdem.

– Csak mi fuvarozhatunk. Nemrég még Kántás Vince is vitte a népet, de az önkormányzat nem adott neki engedélyt, a mozdonyát is lefoglalták. Úgy hallom, visszalopta vagy visszalopatta – mondja.

 

A dottó még elvisz két utast, aztán a pocsék idő miatt leáll. A földmunkákkal és idegenforgalommal foglalkozó Kántás Vince telephelyén viszont már több mint két hete tétlenül parkolnak a szerelvények.

– Útvonalengedélyt nem kapok, a nélkül pedig ki sem tudok mozdulni, ha be akarom tartani az önkormányzat rendeletét – panaszolja. – A főszezont elbuktuk.

– Igaz, hogy visszalopták az önkormányzat által lefoglalt mozdonyt?

– Valaki visszahozta nekem. Azt akartam, hogy plombálják le, és tartsuk a műhelyemben. Volt rá okom. Hat éve egy bérelt pajtában tároltam a szerelvényeket a holt szezonban. Valaki felgyújtotta a pajtát, a szerelvényeim egy része tönkrement, épp egy nappal azelőtt, hogy az önkormányzat pályázatot hirdetett a kisvonat üzemeltetésére. Rögtön volt ürügy, hogy mások nyerjenek. De két hónap alatt kiállítottunk új szerelvényeket.

Kisvonat Tihanyban. Fordulatos történet
Kisvonat Tihanyban. Fordulatos történet
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kisvonatháború hét éve tört ki Tihanyban. A képviselő-testület pályázatot írt ki három megálló kizárólagos használatára. Kántás vállalkozása magasabb bérleti díjat ígért, de nem ő nyert. A versenyhivatal visszavonatta az önkormányzattal a pályázat elbírálásával kapcsolatos határozatot. A bíróság is kimondta, hogy sérült a verseny tisztasága, a szerződés előtti állapot helyreállítását azonban nem írta elő. Az önkormányzat visszavonta a határozatot, ám a győztes csapaton nem változtatott.

Kántásék tovább fuvarozták a turistákat, csak nem álltak be az önkormányzati megállókba. 2015-ben aztán új pályázatot írtak ki.

– A GVH észrevételeit figyelembe vettük, el akartuk kerülni a részrehajlás látszatát – mondja Tósoki Imre polgármester. – A pályázatokat a balatonfüredi közjegyzőhöz kellett benyújtani. Ott állapították meg, hogy Kántás pályázata érvénytelen. A fuvarozás lehetőségét más tihanyi vállalkozók kapták.

Tavasszal a parlament a közúti kisvasutak engedélyezési szabályozását az önkormányzat jogkörébe utalta. Tihany élve a felhatalmazással megalkotta rendeletét, ez alapján tartóztatta fel a közterület-felügyelő Kántás vonatát. A furcsa körülmények között az önkormányzat telephelyéről Kántáshoz visszakerült mozdonyt a rendőrség lefoglalta, ám az ügyészség indokolatlannak tartotta ezt.

A polgármester azt mondja, jogszerű módszerekkel számolták fel a tarthatatlan állapotokat: Tihany átmenő forgalma rendkívül nagy, hat kisvonat közlekedését nem bírja el. A kisvasútcsatáról a kormányhivatal is érdeklődött. Válaszában az önkormányzat azt is közli, hogy Kántás három éve az édesapjával együtt megtámadta és összeverte a konkurens kisvonat vezetőjét, ezért súlyos testi sértés miatt börtönbe került.

Kántás vonata előtt most pirosat jelez a szemafor, a vállalkozó azonban ismét a bírósághoz fordul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.