galéria megtekintése

Kiss László találkozott áldozatával

28 komment


Rab László

Lapunk úgy értesült, hogy Kiss László szerda délelőtt találkozott egykori áldozatával, Takáts Zsuzsannával. Úgy tudjuk, az asszony az ügyvédje jelenlétében találkozott a volt szövetségi kapitánnyal. Kiss László bocsánatot kért az 55 évvel ezelőtti tettéért. Takáts Zsuzsanna pedig kinyilvánította, hogy megbocsát. Értesülésünk Vezér Mihálytól, Százhalombatta polgármesterétől származik.

Mediaworks

A Pest megyei város képviselőtestülete egyébként kora délután döntött arról, hogy Kiss László nevét haladéktalanul leveszik a sportuszoda homlokzatáról. Egyúttal visszavonták díszpolgári címét, amit maga Kiss László kezdeményezett.

 

- Megkésett a döntés - felelte a képviselő-testületi döntés után Vezér Mihály százhalombattai polgármester, és hozzátette, még a délután folyamán leveszik Kiss László nevét az uszoda homlokzatáról.

- Egy megosztó személyiség nevét nem állíthatjuk a lakosság elé

- tette hozzá.

Kiss László május 10-én írott levelében mondott le díszpolgári címéről és névadói pozíciójáról, az intézmény a testület egyhangú döntése nyomán sportuszoda néven üzemel tovább. - A történtek minket is mélyen megráztak - mondta a polgármester -, fordulópont volt Takáts Zsuzsanna megszólalása. Ez értelmetlenné tette a Kiss László személyéről szóló helyi közvélemény-kutatást, amit rögtön le is állítottak.

A képviselőket az győzte meg döntésük előtt, hogy lapunk hétfőn további erőszak-kísérletekről számolt be. Hat hete arra az álláspontra helyezkedtek, hogy megvárják, mi fog történni, nem akartak elhamarkodottan dönteni.

- Kiss László levelét megkönnyebbüléssel olvastam el - mondta Vezér Mihály - , belátta, hogy a konok tagadás nem járható út, örülök annak, hogy bocsánatot kért, nem álltunk ki elvtelenül mellette, jóhiszeműek voltunk. Korábban le kellett volna mondania. Személyről egy ideig nem kívánunk közintézményt elnevezni, ez az ő esetében is kockázatosnak bizonyult.

Kiss László a levelén kívül nem mondott semmit arról, hogy miért ezt az utat választotta a beismeréssel - jegyezte meg a polgármester.

- Messzemenőkig elítélem ezt a gyalázatos cselekedetet, de nem szeretnék fölötte pálcát törni. Ha időben szólt volna, korábban tudtunk volna lépni. A testület nem hamarkodhatta el a súlyos döntést. Amit most megtettünk, vállaljuk. Döntésünk végleges.

Fotó: Rab László / Népszabadság

Mint korábban megírtuk, Kiss Lászlót és két válogatott úszótársát a Takáts Zsuzsanna elleni csoportos nemi erőszak elkövetése miatt ítélte el a bíróság, ám a per során két további eset is szóba került, amelyek közül az egyik hozzájárult a volt úszószövetségi kapitány büntetésének szigorításához. Mint a bírósági iratokból kiderül: az 55 évvel ezelőtti bűncselekmény elkövetése előtt fél évvel Kiss Lászlót fegyelmi úton tiltották el az uszodák látogatásától.

A fegyelmi eltiltás alapja az volt, hogy „Kiss László és még két társa (1960. december 30-án) a sportuszoda szabad részében körülfogták F. Marianna 18-ik életévében lévő lányt, akit nyomban fogdosni kezdtek minden testrészén, így lábát, melleit és nemi szervét is megfogták, bár részletesen nem volt tisztázható, hogy a három úszó közül a fogdosásban kinek milyen szerepe volt. Kijelentették, hogy csak akkor engedik el, ha a lány megígéri, hogy Kiss Lászlóval és két társával közösülni fog. F. Mariannát szorongatott helyzetéből csak az mentette meg, hogy az arra haladó úszómesternek odakiáltott.

A harmadik eset ugyanott, Várszegiéknek a sportuszoda területén lévő lakásában játszódott le, ahová Takáts Zsuzsannát az előző napon Lantos becsalta, és végül mindhárman megerőszakolták. Az ügyészség vádat emelt a három úszó ellen ebben az ügyben, vagyis a P. Judit sértett elleni július 5-i erőszakos nemi közösülés vádja ügyében is; a forgatókönyv az előző napihoz hasonló volt, de a tényállás kérdésessé vált, P. Judit pedig utóbb nem kívánta Kiss ­László megbüntetését. A bíróság azonban nem ezért mentette fel a három vádlottat, hanem azért, mert a hölgy „ingadozó és megbízhatatlan vallomást tett", és gyakran megváltoztatta az általa előadott történetet. Az erőszak vádja alól így végül bizonyítottság hiányában mentették fel Kisséket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.