galéria megtekintése

Kiss László megbukott, de most ellentámadásba lendül

33 komment


Fekete Gy. Attila

Kiss László megbízásából Bánáti János ügyvéd kikérte az 55 évvel ezelőtti ügy iratait a levéltárból. Úgy tűnik, az egykor csoportos nemi erőszakért elítélt és emiatt pár hete az úszók szövetségi kapitányi posztjáról távozni kényszerülő Kiss komolyan gondolta, hogy be akarja bizonyítani, ő és két elítélt társa koncepciós per áldozatai voltak.

„Semmi nem úgy történt, ahogy az ítéletben szerepel” – mondta korábban. Most, hogy kiderült, egykori áldozatuk a híresztelésekkel szemben él, Kiss László azt állítja, örül neki, mert akkor elmondhatja az igazságot, hogy mi is történt az uszodában azon az 1961. nyári napon.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Emlékeztetőül: Miután április elején a privatkopo.hu internetes portál nyilvánosságra hozta 1961-es ügye részleteit, az akkor még szövetségi kapitány Kiss elsőként itt a NOL-on szólalt meg. „Méltatlan lenne 55 év után, ha magyarázkodni kezdenék. Ott az ítélet, senki nem adna hitelt a szavaimnak. Megbűnhődtem azért, amiért elítéltek, aztán kaptam az élettől még egy esélyt, és én éltem vele” – mondta.

 

Későbbi interjúiban azonban mindinkább az ártatlanságát hangoztatta, és azt, hogy ő és társai koncepciós per áldozatai voltak. Ennek némiképp ellentmond, hogy a korabeli sajtóban csak rövid és igen szűkszavú beszámolók jelentek meg az ellenük folyó eljárásról.

Mindenesetre komoly erők mozdultak meg Kiss mellett. Az úszószövetségbeli támogatói még az MSZMP Budapesti Végrehajtó Bizottsága 1960. október 24-ei ülésének dokumentumait is előbányászták. Az állampárt fővárosi szervezete akkor tárgyalta a „művelődéspolitikai irányelvek értelmezése a sport területén” című párthatározat végrehajtását. Ennek részeként külön napirendi pontként foglalkoztak „az FTC-problémával”, amit politikai kérdésnek tekintettek, és amelynek megoldása érdekében bizonyos adminisztratív jellegű lépés bevezetését is szükségesnek ítéltek. „A Fradi-kultusz és -mítosz ellen fel kell lépni, semmiképp nem kerülhet előnyösebb helyzetbe a többi sportegyesülettel szemben” – hangzott a párt szava.

Nem tudni, ez és az ehhez hasonló, a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott dokumentumok miképpen bizonyítják majd Kiss László és társai ártatlanságát. Vagy hogy az állampárt FTC elleni 1960-as fellépése miképpen befolyásolhatja az egy évvel későbbi nemi erőszak megítélését. Már ha lesz jogi folytatása az ügynek.

Bánáti János a Népszabadság kérdésére azt mondta: a hétvégén kapta meg az ügy iratait. Még tanulmányoznia kell az itt-ott igen nehezen olvasható korabeli dokumentumokat, hogy tanácsot adhasson a megbízójának. Addig nem kíván találgatásokba bocsátkozni arról, hogy „mit lehet tenni” ebben az ügyben ennyi évvel a jogerős ítélet kihirdetése után.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.