galéria megtekintése

Kiss Árpád: Karaktergyilkosság áldozata lettem!

4 komment


Cseri Péter

Három-három millió forint kártérítést követel a romagyilkosságok miatt másodfokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Kiss Árpád és testvére az Arand Kft.-től, mert szerintük a kiadócég 2013-ban megjelentetett „Nem leszek áldozat” című e-könyve megsértette a személyiségi jogaikat. Kiss Árpád a keddi tárgyaláson egyenesen úgy fogalmazott: karaktergyilkosságot követtek el ellene.

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy egy polgári peres eljárás során a felperest kommandósok vezessék be vezetőszáron, bilincsben és lábszíjjal a tárgyalóterembe. Ezúttal ez történt a Budapest Környéki Törvényszéken, ahol kedden tartották a Kiss testvérek kontra Arand Kft. személyiségi jogi perének újabb tárgyalását. A felpereseket – Kiss Árpádot és Kiss Istvánt – nemrég másodfokon is elítélték a hat roma áldozat sérelmére 2008-2009-ben elkövetett gyilkosságsorozat miatt első és másodrendű vádlottként. A büntetőperben a Fővárosi Ítélőtábla által kiszabott tényleges életfogytiglani fegyházbüntetés nem vált jogerőssé, így harmadfokon a Kúriának kell jogerőssé tenni a verdiktet (esetleg új eljárás lefolytatását elrendelni.)

A Kiss testvérek a büntetőeljárástól függetlenül tavaly polgári peres eljárást indítottak az e-könyvek kiadásával foglalkozó Arand Kft. ellen, amely „Nem leszek áldozat" címmel a romagyilkosságok történetét feldolgozó riportkötetet jelentetett meg. (Az e-könyv szerzője Kácsor Zsolt, lapunk debreceni tudósítója). A hat éve előzetes letartóztatásban lévő Kiss testvérek szerint a kiadvány jó pár valótlan tényt tartalmaz velük kapcsolatban, illetve a romagyilkosságok ügyéről, és ezzel összefüggésben őket és rokonaikat számos sérelem érte. A másodfokon elítélt Kissék emiatt a polgári perben 3-3 millió forintos kártérítést követelnek a kiadótól.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

A keddi tárgyaláson a felperesek közül csak Kiss Árpád jelent meg. Pontosabban erős fegyveres kísérettel hozták a bíróságra: a folyosón négy, a tárgyalóteremben pedig három állig felfegyverzett kommandós ügyelt rá és a rendre. Kiss jogi képviselője, Józsa Edina ügyvéd elsősorban azzal érvelt, hogy mivel a romagyilkosságok ügyében még nem született meg a jogerős ítélet, így a Kiss testvérek sem az e-könyv megjelenésekor, sem most nem tekinthetők jogilag bűnösnek, még ma is megilleti őket az ártatlanság vélelme – miközben a kötet tényként kezeli a felperesek bűnösségét.

Kiss Árpád a bíróság előtt arról számolt be, hogy a szóban forgó e-könyv megjelenése után magyarázkodnia kellett az édesanyja, a rokonai, valamint a rabtársai előtt a kiadványban megjelent valótlanságok miatt. Bírói kérdésre Kiss nem tudott hosszabb felsorolást tartani az általa kifogásolt részekről, csupán annyit mondott, hogy több életrajzi adata nem stimmelt a könyvben, illetve nem igaz benne az az állítás, miszerint szeretője lett volna annak a debreceni asszonynak, aki az ügy egyik koronatanújának számít.

Kiss Árpád börtönélményeit felidézve azt állította, az elmúlt hat évben ugyan fizikai inzultus nem érte őt, de számos esetben kapott szidalmazást és fenyegetést a rabtársaitól, különösen a „bűncselekmény célcsoportjába tartozó személyektől”, azaz roma fogvatartottaktól. „Mintegy 100 rabbal kerültem kapcsolatba a börtönfalakon belül, közülük 60-70-en lehettek a zárkatársaim. Miközben végig tagadtam a bűncselekmények elkövetését, folyamatosan magyarázkodni kényszerültem mások előtt a rengeteg valótlan információ miatt. Karaktergyilkosság áldozata lettem” – fogalmazott a tárgyalóteremben Kiss Árpád.

Az alperes Arand Kft. vezetője, Kereszty András elsősorban azzal érvelt, hogy a szóban forgó e-könyv valójában egyetlen új megállapítást sem tartalmazott, a kötet szerzője a médiában addig megjelent információkat gyűjtötte össze és dolgozta fel. A kiadóvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a büntetőperben nemrég hozott másodfokú ítélet – még ha nem jogerősen is – elmarasztalta a Kiss testvéreket a romagyilkosságokban. Kereszty indítványára a bíróság elnapolta a tárgyalást, egyúttal intézkedett a büntetőper másodfokú ítéletének beszerzéséről, a törvényszék szerint ugyanis anélkül nem lehet érdemben elbírálni Kissék keresetét.

A tárgyalást követően Kereszty András kérdésünkre elmondta, a szóban forgó e-könyvből mindössze nyolc példányt töltöttek le a vásárlók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.