galéria megtekintése

Balog sajátosan értelmezi a pedagógusbér fogalmát

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 18. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Közel tízmilliárd forint adósságot görget maga előtt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, de a kormány arra törekszik, hogy a tartozásokat augusztus végére „kisöpörjék”. A Klik több közműszolgáltató felé elmaradt a számlák rendezésével, információink szerint több pedagógus hónapok óta nem kapta meg az útiköltsége után járó pénzét.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) közel tízmilliárdos tartozást halmozott fel, ám adósságainak részleteiről eddig keveset tudhattunk meg az érintettektől. Hétfőn alkalmunk nyílt arra, hogy Balog Zoltán humánminiszternek a közelgő tanévkezdés alkalmából tartott tájékoztatón több kérdést is feltegyünk. A minisztertől megtudtuk:

törekszenek arra, hogy a Klik adósságállományát augusztusban „kisöpörjék”.

Lapunk kérdésére, hogy akkor az összes pedagógus megkapja-e az elmaradt illetményét, az energiaszolgáltatók felé kifizetik-e a szolgáltatásokat, megtérítik-e a tanároknak az elmaradt útiköltségeket, megtudhattuk, hogy a miniszter sajátosan érzelmezi a pedagógusbér fogalmát, mert szerinte azt mindig időben kapták meg a pedagógusok. Az érettségiztetés és az óraadó tanárok díjazása márpedig a pedagógusbér fogalmának része, miként az utazási költség térítése is, ezekkel többek felé igenis tartozik a Klik.

 

Még július elsején lapunk a következő kérdésekkel fordult a hivatal felé: „Összesen hány intézményben, hány embert foglalkoztatnak? Közülük hány embernek tartozik a Klik? Hány beszállítóval, vállalkozással szerződik rendszeresen a Klik? A beszállítók közül hánynak tartozik a Klik? Miért nem hallgattak a szakmai szervezetekre, amikor azok világosan kifejtették, hogy rosszul tervezett a Klik idei költségvetése? Mikor, miből rendezik a tartozást?” Kérdéseinkre mindössze két mondat érkezett a szervezettől: „A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alkalmazásában 136 ezer közalkalmazott és 4400 közfoglalkoztatott dolgozik. A Klik a közalkalmazott pedagógusok számára a bérek kifizetését minden hónapban időben teljesíti, azaz az adott hó 5. napjáig megtörténik.”

Középen Balog Zoltán miniszter, jobbról Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár, balról Palkovics László felsőoktatási államtitkár, távozóban Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár
Középen Balog Zoltán miniszter, jobbról Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár, balról Palkovics László felsőoktatási államtitkár, távozóban Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Miután egyetlen konkrétum mégiscsak volt a nyúlfarknyi válaszban, utánanéztünk, vajon igaz-e, hogy a Klik „a közalkalmazott pedagógusok számára a bérek kifizetését minden hónapban időben teljesíti”. Postaládánkba azóta is ömlenek a panaszos levelek. Ezekből kiderül: a Klik még a kifizetéseket sem mindig teljesíti időben. Az óraadó tanároknak nemhogy a bérük nem jön rendszeresen, de szerződést is hónapról hónapra kapnak, természetesen jelentős késéssel.

– Többször előfordult, hogy szeptemberben elkezdett dolgozni a kolléga, és csak decemberben vagy januárban tolták az orra elé a szeptemberi szerződést. Pénz persze szerződés nélkül nincs! – írta egyik informátorunk.

Arról is többen panaszkodtak, hogy a bejáró kollégák hatalmas késésekkel kapják meg az útiköltség-elszámolásokat. Volt olyan eset, hogy nyár közepén még híre-hamva sem volt a májusi útiköltségnek. A lapunk által megkeresett érettségiztető tanárok is jelezték, hogy díjazásuk még az augusztusi bérrel sem érkezett meg.

A Klik azonban nem csak a pedagógusoknak tartozik. A vs.hu korábban azt írta, négy és fél milliárd forinttal lóg az állam a közműszolgáltató cégeknek, a Népszabadságnak is megerősített információk szerint már több helyen sor került a gáz-, áram- vagy vízszolgáltatás időszakos lekapcsolására.

Nem lesz mindennap énekóra, Maruzsa Zoltán lefelé bukik, áthelyezik az Oktatási Hivatal élére

Nem lesz mindennapos énekóra, hiszen Balog Zoltán humánminiszter szerint a kormány éppen a tanulási terheket akarja csökkenteni. Balog szerint ő korábban nem is mindennapos énekóráról, hanem mindennapos éneklésről beszélt. Megjegyezte, van olyan köznevelési intézmény, ahol mindennap van éneklés: ez az óvoda. Ezt egyébként személyes ügyének tekinti, és szerinte „ostoba vita” bontakozott ki ezzel kapcsolatban. Azt mondta, hogy „a legmodernebb oktatáskutatások szerint a rendszeres éneklés növeli az információk befogadását és feldolgozását”.

A miniszter szerint megerősített, egyértelmű feladatkörrel rendelkező háttérintézményi rendszerre van szükség, ennek pedig kulcsszereplője az Oktatási Hivatal (OH). Ezért Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a következő egy évben miniszteri biztosként és az OH megbízott vezetőjeként irányítja a háttérintézmények fejlesztését, ahogy azt lapunk már korábban megírta. A helyettes államtitkári posztot nem is tölti be a kormány.

Az áthelyezés hátterében az állhat, hogy Maruzsa Zoltánnak korábban erős politikai ambíciói voltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.