galéria megtekintése

Kishantos: félmilliárdos kárt okozott az állam

4 komment


Rab László

Tovább hányódik a földjeitől „megszabadított” Kishantosi Vidékfejlesztési Központ az igazságszolgáltatás útvesztőjében.

Kedden két perben is tárgyalt a Pesti Központi Kerületi Bíróság, az egyik tétje az a 20 millió forint értékű mezei leltár volt, amellyel a Nemzeti Földalap három éve tartozik a biogazdaságnak, de az ügyet elnapolták. A másik perben az egykor virágzó mintagazdaság az NFA földbérleti pályázatainak jogszerűségét támadta. A gazdaság arra alapozta keresetét, hogy előzőleg a Fővárosi Törvényszék érvénytelennek találta az NFA és a Mező Vidék Bt. között kötött földhaszonbérleti szerződést. Szerény vigasz, hogy ezzel a 452 hektárt elvesztő kishantosiak nem kaphatták vissza korábban bérelt földjeiket – megtámadták viszont a többi földbérleti szerződést.

Teknős Miklós / Népszabadság

Csonka Ildikó bírónő elutasította a keresetet. A bíróság nem tartotta megalapozottnak Kishantos azon érvelését, hogy a pályázatokat nem a birtokpolitikai irányelvek szellemében írták ki. Ez az ítélet homlokegyenest mást mondott ki, mint a konkrét szerződés semmisségét kimondó tavalyi határozat.

 

A tárgyalás során érezni lehetett, hogy Ács Sándorné, a kishantosi gazdaság vezetője mire számíthat. Amikor a bírónő még az ítélethozatal előtt azt kérdezte, lenne-e mondandója, azt felelte: – Lenne, de nem látom értelmét. Az NFA érvelése szakmailag és jogilag is minden alapot nélkülöz.

A tárgyalást követően Ácsné arról beszélt: az történt, amire számított. – Magyarországon jelenleg a bíróság átírhatja a Nemzeti Földalapról szóló törvényt. Amikor azt hozzuk szóba, hogy átírják az Alaptörvényt is, mosolyognak, ha a minket támogató ombudsmani jelentésre hivatkozunk, legyintenek. Az a tapasztalatunk, hogy mazsolázni lehet a törvényekből, mindig csak az lehet belőlük érvényes, ami a hatalmat szolgálja. A kérdés még nem dőlt el, fellebbezünk, és ha nyerünk, az eredeti állapotot kell visszaállítani.

A termést pusztító traktor Kishantoson
A termést pusztító traktor Kishantoson
Teknős Miklós / Népszabadság

Ami eléggé nehéz lesz, hiszen a földeket teleszórták vegyszerekkel, az állam pedig áruba bocsátotta a kishantosi bérelt földeket is. A lenullázott biogazdaság kártérítési ügyekben is perli az államot. Ácsné szerint 117 millió forintos konkrét kár érte őket azzal, hogy a biogazdálkodással érintett földek visszaestek a vegyszeres kezelésbe, a magyar államot pedig becslése szerint félmilliárdos kár érte, úgy, hogy közben elveszett egy jelentős nemzetközi hírű intézmény, amely közcélokat szolgált. – Ha újra az ország érdekeit néző döntéshozók kerülnek hatalomra, a kishantosi ökológiai mintagazdaságot egy tollvonással vissza fogják állítani – mondta a bíróságról távozó Ács Sándorné.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.