galéria megtekintése

Kishantos: Földharc traktorral

Nekiestek a földpályázaton nyertes helyi gazdák a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által művelt földeknek. Az akciót a központ vezetője brutális támadásnak nevezte. Bitay Márton államtitkár, aki korábban már többször ütközött Ángyán Józseffel Kishantos miatt, nyomban közölte, hogy a Nemzeti Földalapnak "nincs köze" az akcióhoz.

- Érthetetlen és irracionális, ami itt folyik. Most éppen egy olyan bioőszibúza-vetést tárcsáznak be, amely két hónap múlva már aratható lenne. Előtte megsemmisítettek egy hasonlóan értékes lucernatáblát, hamarosan pedig talán a tönkölybúza kerül sorra – tájékoztatta lapunkat Szabó Rebeka, az Együtt-PM Kishantoson tartózkodó agrárpolitikusa.

Szabó elmondása szerint az eljárásra azért nincs értelmezhető magyarázat, mert egyrészt a vetést megsemmisítők jogilag nincsenek birtokon belül – a birtokvédelmi kérésüket elutasította a bíróság, a kishantosiak által indított birtokvédelmi per következő tárgyalása pedig április 25-én lesz, vagyis addig nagyon nehéz lenne megmondani, hogy kit illet az eddig a kishantosi vidékfejlesztő központ által használt, majd tavaly vitatott körülmények között új bérlőknek adott föld.

Abszurd esetben az is előfordulhat, hogy a bíróság azoknak ítéli a területet, akik most éppen beszántják a vetést, miközben nemsokára már ők arathatnák le a termést.

 
Árgyelán János a Jobbik Fejér megyei elnöke (j) és Szabó Rebeka az Együtt-PM mezőgazdasági szakpolitikusa (j2) a Fejér megyei Kishantoson - Koppan Viktor / MTI
Árgyelán János a Jobbik Fejér megyei elnöke (j) és Szabó Rebeka az Együtt-PM mezőgazdasági szakpolitikusa (j2) a Fejér megyei Kishantoson - Koppan Viktor / MTI

Információink szerint az egyik tárcsázó traktor a Simon Kft.-é (ez Fejér-megye egyik legnagyobb agrárnagyüzeme, és az új nyertesek között van), a területet pedig a többek között biztonsági szolgáltatásokkal foglalkozó B5 Global Monitoring emberei őrzik, de a rendőrség is jelen van - utóbbi akadályozta meg, hogy a biztonsági cég lezárja az utakat.

Az MTI megkereste az ügyben a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkárát. Bitay Márton kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak (azaz valami köze azért az NFA-nak mégiscsak van az ügyhöz - A Szerk.), akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Hozzátette: Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet.

A Greenpeace aktivistái „ELÉG A PUSZTÍTÁSBÓL!” feliratú transzparenssel egy munkagép előtt a Fejér megyei Kishantoson
A Greenpeace aktivistái „ELÉG A PUSZTÍTÁSBÓL!” feliratú transzparenssel egy munkagép előtt a Fejér megyei Kishantoson - Koppan Viktor / MTI

Elmondta azt is, hogy a megkötött szerződés kötelezi a helyi gazdákat, akik a gazdálkodási tervükben számos kötelezettséget vállaltak, de nem tudják azokat végrehajtani, mert nem jutnak hozzá a területhez.

Bitay Márton tudatos provokációnak nevezte a kishantosiak akcióit. Közölte: mélységesen elutasítja, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet. Emlékeztetett, hogy Kishantos korábban birtokvédelmet kért a székesfehérvári jegyzőtől, aki elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs semmilyen birtoklási jogosultságuk a területre. Az ügyben birtokper is folyamatban van.

Az államtitkár kifejtette azt is, hogy véleménye szerint az ügynek "politikai vonulata" is van, mivel Ács Sándorné egy párt képviseletében elindult a parlamenti választáson. Ács Sándorné 1,26 százaléknyi szavazatot kapott, szemben a győztes fideszes jelölt 47,82 százalékos eredményével - tette hozzá. Véleménye szerint ez azt bizonyítja, hogy a helyi emberek már rég levonták a következtetéseket Kishantosról. (Nem ezt bizonyítja, hanem azt, hogy a fideszes jelölt lényegesen több szavazatot kapott a választáson, mint Ács Sándorné - A Szerk.)

Bitayt Ángyán József egy ízben már "kizavarta"  egy Kishantos ügyében tartott mezőgazdasági bizottsági ülésről. A videó itt tekinthető meg.

Bitay miről beszél?

Utóirat: A kishantosiak információi szerint a B5 Global Monitoring Kft.-t nem az új bérlők valamelyike, hanem a Nemzeti Földalap bízta meg. A biztonsági cég képviselői meglehetősen agresszívan lépnek fel a helyszínen lévő újságírókkal, politikusokkal és civil zöldekkel szemben. (Ld. az államtitkár nyilatkozatát: az NFA-nak nincs köze az ügyhöz!)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.