galéria megtekintése

Kísért Felcsút szelleme, hatalmasat buktak a lázadó fideszesek

Két hátrányos helyzetű járás és ­Simonka György nyert a Békés megyei városokkal az uniós területfejlesztési támogatásért vívott harcban. A hét évre járó 58 milliárdos támogatásból 38-at már biztosan úgy osztanak fel, ahogyan a megyei Fidesz-elnök Simonka akarja.

 Huszonnyolc, többségében fideszes Békés megyei polgármester írta alá azt a levelet, amelyet Zalai Mihálynak, a Békés Megyei Közgyűlés elnökének címeztek, és amelyben azt követelték: változtassák meg a területfejlesztési pályázatok (TOP) elbírálásának pontozási rendszerét. Szerintük ugyanis ez diszkriminatív,

a valamivel fejlettebb járásokat szinte kizárja a támogatásból, és a két leghátrányosabb helyzetűt, a mezőkovácsházit és a sarkadit hozza túlságosan előnyös helyzetbe.

Itt érdemes felidézni: a Fidesz Békés megyei elnöke Simonka György, akinek lakóhelye, a Felcsútra emlékeztető fejlesztésen átesett Pusztaottlaka és választókerülete egy része is a mezőkovácsházi járásban van. Egyébként az ő támogatásával lett közgyűlési elnök a most támadások kereszttüzébe került Zalai Mihály.

 

A levél hazugsággal vádolja a megyei önkormányzatot, amelynek egyik osztályvezetője úgy nyilatkozott, a pályázati felhívások „területspecifikus mellékleteit" egyeztették a megyei polgármesterekkel, a megyei fejlesztési biztossal és az irányító hatósággal. A levélírók szerint ez nem igaz, csak egyes polgármesterekkel tárgyaltak. A megyei fejlesztési biztossal, Vantara Gyulával sem egyeztették a mellékletet, viszont a területfejlesztési bizottság ülésén a többiek háta mögött olyan ponto­zási rendszert fogadtak el, amely hátrányos helyzetbe hozza a fejlettebb településeket.

Középpontban: Simonka György
Középpontban: Simonka György
Rosta Tibor / MTI

Felszólították Zalai Mihályt, hogy vonassa vissza a már megjelent, illetve hamarosan megjelenő pályázatok területspecifikus mellékleteit, és azokat tárgyalják újra minden érintett bevonásával. Burkoltan még esküszegéssel is megvádolták a megyei elnököt, amikor úgy fogalmaztak, ha Zalai tudott a tisztességtelen versenyt eredményező pontozási rendszer kialakításáról, és nem tett ellene semmit, akkor nem tudja ellátni az egész megye tisztességes érdekképviseletét, és cselekedete ellentétes az elnöki esküjével.

Néhány nap múlva Marjai ­János, a mezőkovácsházi járáshoz ­tartozó Battonya polgármestere írt egy ellenlevelet, amelyben azt állította, hogy a fejlettebb városok korábban óriási arányban részesültek támogatásban a fejletlenebbekhez képest. Szerinte a fejlettebbeknek most nem a hátrányos helyzetűekkel, hanem a kormányzati akarattal van vitájuk, mert az azt célozza, hogy csökkentsék a leghátrányosabb helyzetű járások leszakadását. Ha Sarkad és Mezőkovácsháza környéke nem volna ennyire lemaradva, akkor Békés megye eleve tízmilliárd forinttal kevesebb pénzhez jutott volna a TOP forrásaiból.

A veszekedés híre vélhetőleg a kormányig is eljutott. Az uniós tá­mogatások elosztását koordináló ­Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilvánosan nem szólalt meg az ügyben, ám a legutóbbi megyei közgyűlésen, amelyen a költségvetést is elfogadták, egyoldalú kompromisszum született, a középvárosok elfogadták, hogy az 58 milliárd forintból a 2016-ban kiírásra kerülő 38 milliárd forintra már nem vonatkozik a felülvizsgálat. Arról nem született egyez­ség, hogy a maradék húszmilliárd ese­tében, amelyre 2017-ben írnak ki pályázatot, milyen természetű változtatást kértek vagy ígértek.

A kompromisszum híre azért lepte meg az érdeklődőket, mert a 28 polgármester aláírásával támogatott, esküszegésre célozgató ­levél után a vehemens kiállás folytatására számítottak.

Volt is eszközük a pontozási rendszert kifogásolóknak: megakadályozhatták volna a megyei költségvetés elfogadását. A több mint egyórás vita alatt szünet is volt, Zalai és Simonka ellenfelei többször telefonáltak valakivel – végül elfogadták, hogy a 38 milliárdot már biztosan a kifogásolt módon osztják fel.

Varga Zoltán MSZP-s politikus, a Békés Megyei Közgyűlés tagja, volt önkormányzati miniszter szerint

az rendben van, hogy elkülönítenek egy keretet, amelyből csak a leghátrányosabb helyzetű települések kaphatnak, de szerinte becsapták vagy kényszerítették a lázadó fideszes politikusokat az ellenükre hozott szabályozás elfogadására.

Varga szűklátókörűségnek tartja, hogy mindenki a TOP-forrásokért marakodik, miközben hét évre 58 milliárd forint messze nem elég arra, hogy Békés megyében bármit is fellendítsen. Ebből szerinte egyetlen új munkahely sem keletkezik. A tényleges fejlődésre a mikro- és kisvállalkozások által elérhető ágazati pályázatok lennének alkalmasak – ha a politikusok segítséget nyújtanának a tőke- és tudáshiánnyal küzdő vállalkozásoknak, hogyan pályázhatnak eredményesen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.