galéria megtekintése

Kísérleti bomba robbanhatott fel a Hortobágyon

14 komment


Bednárik Imre

Vizsgálatot rendelt el a honvédelmi miniszter a négy tűzszerész pénteki halála miatt. Nem kizárt, hogy kísérleti bomba robbant fel.

Simicskó István honvédelmi miniszter a hét végén belső szakmai vizsgálatot rendelt el, miután pénteken meghalt négy tűzszerész, egy pedig súlyosan megsérült a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelé­sében lévő területen. A tűzszerészek mentesítési feladatokat láttak el, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos szovjet repeszromboló bomba a hatástalanítás közben még tisztázatlan okból felrobbant. Az elhunyt katonák – Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető – a harmincas éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. A négy katonát hősi halottá nyilvánítják.

Tűzszerész egy bombával a kezében a mentesítésre váró hortobágyi lőtéren, Nádudvar térségében
Tűzszerész egy bombával a kezében a mentesítésre váró hortobágyi lőtéren, Nádudvar térségében
Czeglédi Zsolt / MTI

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondása szerint a terület rendkívül erősen szennyezett, jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhető bombák és egyéb más gránátok találhatók. A honvédség katonái tavaly január óta dolgoznak a terület megtisztításán, pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban, ebből 15-en tűzszerészek voltak.

 

A lapunk által megkérdezett honvédelmi szakértő szerint egy szovjet típusú OFAB bomba okozta a négy tűzszerész halálát. Egy ilyen bomba tömege 250 kg, ebből 94 kg a robbanóanyag, általában trotil, amely porszerű, kristályos anyag. A trotil megfelelő tárolás esetén önmagában nem veszélyes, de évtizedek alatt a szerkezete megváltozhat, úgynevezett átkristályosodás indulhat meg benne, ami azt jelenti, hogy megváltozik a kristályok mérete és szerkezete, amitől a robbanóanyag instabillá válhat. Minimális behatás – például napsugárzás, kisebb ütés – is beindíthatja a robbanást. Elképzelhető, hogy miután a tűzszerészek kivették a gyújtószerkezetet, a helyén maradt egy lyuk a bombatestben elhelyezett robbanóanyagban, és egy darab átkristályosodott trotil egyszerűen leesett a lyuk felső részéről, s ez okozta a robbanást.

Az sem kizárt, hogy nem hagyományos trotiltöltet, hanem valami kísérleti robbanóanyag lehetett a bombában, mivel a szovjet hadsereg fegyverkísérleti célokra is használta ezt a lőteret. Egy ilyen kísérleti robbanóanyagban az évtizedek alatt bekövetkező változások teljesen ismeretlenek lehetnek a tapasztalt tűzszerészek számára is.

A honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök vasárnap meglátogatta a kórházban a robbanásban megsérült katonát. Tóth Péter főtörzsőrmester sérülései súlyosak, de nincs életveszélyben, a következő időkben még több orvosi beavatkozásra lesz szükség. A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a főtörzsőrmester közérzete a körülményekhez képest jó. A vezérkari főnök közölte: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák, mi okozhatta a balesetet. A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

2018-ig tisztítják meg a bombázólőteret

A Népszava szombaton emlékeztetett, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén csaknem hárommilliárd forint értékű fejlesztés keretében két szakaszban valósulna meg az egykori bombázólőtér rehabilitációja az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában. A teljes terület mentesítését a 2016. május 31-i véghatáridőig kellett ­volna elvégezni, de ez nem sikerült, a lap szerint a késedelemről a kormány nem tájékoztatta az EU-t, azért sürgették a mentesítést, hogy ne derüljön ki a csúszás. Mivel a projekt késésben volt, fokozott terhelés nehezedett a terepen dolgozó tűzszerészekre. Huszár János vezérőrnagy a hét végén azt mondta:  a munkálatok elvégzésének eredeti határideje idén május 31. lett volna, de a rossz időjárási viszonyok miatt  ezt kitolták 2016. szeptember 26-ra.

A határidő nem jelentett számukra kényszert, hiszen ezt rugalmasan kezelték, és a terület rekultivációjának határideje majd csak 2018-ban lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.