Kisebb hús a kórházi kosztban

Lejárt szeptember 1-jén a közétkeztetés egészségesebbé tételére adott és többször meghosszabbított türelmi idő. Az ÁNTSZ bejelentette: a bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális gondoskodást nyújtók, kórházak számíthatnak a járási népegészségügyi intézetek ellenőrzésére.

Mostantól az ÁNTSZ receptúrája szerint kell jóllakatni csaknem kétmillió menzást, ideértve a kórházi betegeket. Friss, magas tápértékű, tartósítószer- és egyéb adalékanyag-mentes alapanyagok, és a korábbiaknál jóval több hús, zöldség és tej, illetve tejtermék kerülhet az asztalra. A só és a cukor mennyiségét viszont korlátok közé szorítják az ajánlások.

Tíz nap alatt húst hatszor, halat egyszer, teljes kiőrlésű gabonaalapú élelmiszert tízszer kellene a kórházban fekvő betegeknek kapni. Zöldséget, gyümölcsöt mindennap – vázolja az elvárásokat Czékmán Ervin, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Intézet élelmezési vezetője, dietetikusa. Az intézmény, amelyben mindennap 1500 betegre főznek – sokféle diétás ételt is –, három konyhával működik.

Kórházi ebéd. Ennyi jut ennyiért
Kórházi ebéd. Ennyi jut ennyiért
Teknős Miklós

A szakember örül az egészséges táplálkozást előíró szabályoknak, de elég pénz nincs a betartásukhoz. A legutóbbi, 2007-es normaigazítás óta betegenként 550 forintból kellene biztosítani 1800–2400 kalóriás kórházi kosztot. Eddig se nagyon sikerült, de az egészségesebb étlaphoz legalább 20-25 százalékkal több konyhapénzre lenne szükség. Persze lehet alkalmanként ügyeskedni a beszerzéseken, a kreatív étlaptervezéssel, konyhatechnikai eljárásokkal, de a havi számlákon ez alig látszik.

A megfelelő napi energiaszintet még biztosítják, ám a húsadagokkal már gondban vannak: az előírt tízdekás hús csak nyolc deka. A másik probléma, hogy a teljes kiőrlésű termékeket a magyar étkezési kultúra nemigen ismeri. Hiába van azokból jó kínálat, kórházi bevezetésük csak lassan megy. Eddig is kaptak a betegek búzakorpás kiflit, a tapasztalatok szerint elég jól elfogadják, de a teljes kiőrlésű kenyér gyakran a tálcákon marad.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Velkey György azt mondja: hozzá nem jutott el az intézményektől az új rendelet alkalmazásával kapcsolatos semmilyen aggály. Azt viszont megerősítette, hogy az egészségesebb étkeztetésnek nagyobb a forrásigénye, amit a működési költségvetésből nehéz kigazdálkodni, és jele sincs annak, hogy ez valahonnan kompenzálható lenne.

Miután az ÁNTSZ jelezte, hogy elindulnak a közétkeztetési ellenőrzések, érdeklődtünk, hogyan vizsgálják a kórházakat. A hivatal válasza szerint a hatósági intézkedés minden, közétkeztetést nyújtó intézménynél azonos. Ha jogszabálysértést észlelnek, megvizsgálják, orvosolható-e. Ha igen, végzésben hívják fel a figyelmet erre, ha nem, kötelezést adnak ki.

Amennyiben a nem orvosolható jogszabálysértés a fogyasztók életkorából, hiszékenységéből, szellemi állapotából adódóan veszélyeztetett csoportot érint, a hatóság azonnal pénzbírságot szab ki. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kórházfenntartó hivatalnak egyelőre nincs tudomása ellenőrzésekről, de a kórházak mind az ÁNTSZ, mind a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részéről számítanak vizsgálatokra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.