galéria megtekintése

Itt az újabb Lázár–Pintér-csörte

11 komment


Fekete Gy. Attila

Lehetséges, hogy egy újabb Lázár–Pintér-affér előjele volt Lázár János múlt heti bejelentése, hogy tudniillik „égett a pofájáról a bőr” a Belügyminisztérium, áttételesen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság miatt. Úgy tűnik, egy darabig még éghet is, de nem a BM miatt.

„Magyarországon nem lehet kistéglából kéményt tervezni és építeni” – panaszolta Kecskemét főépítésze – akinek személyes hitelességéhez Lázár János szavai szerint semmiféle kétsége nincs – a Miniszterelnökség vezetőjének, amikor Szegeden építészekkel találkozott. 

Az elmúlt 40-50 évben közel egymillió otthon kéményét építették kistéglából, ám 2012-ben hozott a kormány egy olyan rendeletet, amelynek a hatálybalépése óta csak két svájci cég termékeiből lehet kéményt építeni Magyarországon.

Lázár János ezt követően esett neki Pintér tárcájának; azonnal vizsgálatot ígért, és azt, hogy meg fogják változtatni a két svájci céget privilegizáló rendeletet. És persze, hogy ennek következményei is lesznek.

 

Nos, ami a vonatkozó szabályozást illeti: a Magyar Szabvány szerint „tégla csak abban az esetben használható égéstermék-elvezető (magyarul kémény) építésére, ha a megfelelőségi igazolása erre a célra alkalmas”. A nemzeti szabványról szóló 1995-ös törvény azt is kimondja, hogy a szabvány alkalmazása önkéntes. Az építtetőknek, tervezőknek tehát – ha úgy gondolják – a fenti „szigorú” előírást sem kell betartaniuk.

Nem találtuk meg a Lázár által hitelesnek tartott főépítész által hivatkozott 2012-es rendeletet. Készült egy 2011-ben, amely azt mondta ki, hogy a kéményt A1-es tűzvédelmi besorolású (azaz éghetetlen) anyagból kell kialakítani vagy tűzálló béléscsővel kell kibélelni.

Az agyagtégla és a habarcs mindennemű külön vizsgálat nélkül megfelel a fenti követelményeknek. A legújabb, 2014-es BM rendelet, amellyel a ma hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatot hirdették ki, a kéményekre vonatkozóan az előbbiektől eltérő előírást nem tartalmaz.

A szaktárca cáfolta, hogy létezne olyan jogszabály, amely konkrét cégeket privilegizálna.

Érdeklődésünkre leszögezték, hogy nincs olyan jogszabály, amelyből az következne, hogy téglából nem lehet kéményt építeni. Pláne, hogy még a hatályos szabványok betartása sem kötelező. Csak annyi kell, hogy a tégla gyártója nyilatkozzon, hogy a terméke megfelel az A1-es tűzvédelmi besorolásnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.