galéria megtekintése

Így keresnek az orvosok: kis kórház, nagy pénz

10 komment


Danó Anna

A túlélésért küzdő kórházakban keresnek a legjobban az orvosok: ott a legnagyobb a zsarolási potenciáljuk. Ennek ára az adósság.

Óriási területi és intézményi különbségek vannak a hazai orvosi jövedelmek között. Nem mindegy, hogy valaki az ózdi városi kórházban vagy egy egyetemi klinikán gyógyít. Míg az előbbiben az átlagos jövedelem 670 ezer forint, a debreceni klinikai központban a 400 ezer forintot sem éri el az orvosi átlagfizetés – derül ki a pécsi egyetem egészségbiztosítási intézetét vezető Boncz Imre elemzéséből.

Ebből következően a szeptemberi 107 ezer forintos emelés sem minden szakorvosnak jelenti ugyanazt.

A legnagyobb, másfélszeres különbség a budapesti kórházakban gyógyítók között van: míg a Sportkórházban 324 ezer forint az átlagjövedelem, addig a kardiológiai intézetben és a Péterfy Sándor utcai kórházban már több mint 500 ezer forint.

 

A fővárosban a büntetés-végrehajtás kórházaiban fizetik a legjobban az orvosokat: átlagosan 780 ezer forint a keresetük. Az orvosegyetemek klinikái közül a legkevesebbet (390 ezer, illetve 407 ezer forintot) a debreceni és budapesti intézményben fizetnek. A legjobban a kaposvári egyetem klinikáján keresnek az orvosok, ott 883 ezer forint az átlag.

A megyei kórházakban valamivel kisebb, 50 százalékos az eltérés a legjobban és a legrosszabbul kereső orvosok között: a legtöbbet (csaknem 600 ezer forintot) Tatabányán, míg a legkevesebbet (409 ezer) Nyíregyházán keresik.

Az orvosi bértérképen pontosan látszik, hogy hol mekkora a gyógyítók zsarolási potenciálja. Boncz Imre professzor elemzéséből kitűnik, hogy azokban a kiskórházakban, ahol egy-egy osztályt az orvoshiány miatt közvetlenül fenyeget a bezárás veszélye, sokkal nagyobb béreket tudnak kialkudni. Ennek azonban eladósodás az ára.

A kérdés gyakorlati oldalát ismerő kórházi menedzser úgy becsülte, hogy az intézmények adósságának 20-40 százaléka jön össze abból, hogy kénytelen „erőn felüli” bért fizetni. Ha nem tennék, le kéne állítaniuk a betegellátást, megszűnne az OEP-finanszírozás, és bedőlne az intézmény.

Dénes Tamás azt fájlalja, hogy a szakorvosok órabére az ezer forintot sem éri el
Dénes Tamás azt fájlalja, hogy a szakorvosok órabére az ezer forintot sem éri el
Teknős Miklós / Népszabadság

– Ismert jelenség, hogy a kisebb kórházak pénzzel próbálnak maguknak orvost szerezni, de ettől még az általános orvoshiány létezik. Egy orvos több helyen is dolgozik – mondta lapunknak Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Ezen a piacon sem történik más, minthogy a hiányszakmákban és azokon a helyeken, ahol kevéssé vonzó orvosnak lenni, jobban megkérik a munka árát. A probléma inkább az, hogy még mindig nem tudjuk, pontosan hol, hány orvos és mennyiért dolgozik, így nem lehet stratégiát tervezni – tette hozzá. Majd megjegyezte, a felméréstől függetlenül az orvosok nagy többségének a szakorvosi órabére ma sem éri el az ezer forintot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.