Csendes kirúgások a közmédiában

Folyamatosak az elbocsátások az elmúlt hetekben a közmédiában, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) eddig nem jelentett be csoportos létszámleépítést, amit a törvény szerint minimum 30 fő kirúgásánál kell megtennie. Az MTVA-nál működő szakszervezetek tájékoztatást várnak Szabó László Zsolt vezérigazgatótól a leépítés nagyságrendjéről.

Az elbocsátásokat főként azzal indokolják, hogy hatályba lépett a kétezer főt foglalkoztató médiaszolgáltatási alap új szervezeti és működési szabályzata, ami miatt jelentős szervezeti és szerkezeti átalakítást hajtanak végre. Több vezetői szintet megszüntettek, Szabó László Zsolt igazgatóságokba és irodákba rendezte az éves szinten több mint 70 milliárd forinttal gazdálkodó állami vállalat műsorkészítési, műszaki, gazdasági, kereskedelmi és adminisztrációs egységeit.

A tartalom-előállítási alkotók nevű szervezeti egység megszüntetése miatt több középvezetőt elbocsátottak már, de a „műsorkészítők” közül is többeknek felmondtak, közülük a két legismertebb Hegedűs Judit televíziós műsorvezető és Beliczay László, az MTI fotóriportere. Beliczay volt az a fotós, akit az országgyűlési választáson Toót Holló Tamás főszerkesztő visszarendelt Orbán Viktor voksolásáról, így arról nem is készült kép. Ezután lemondott posztjáról az MTI fotórovatának vezetője, Virágvölgyi István. Áprilisban még az MTVA vezetői nyitották meg Beliczay fotókiállítását.

A közmédiában többen attól tartanak, hogy a mostani leépítési hullámot újabb és újabb követi. Az MTVA vezetése elvben megteheti azt, hogy havonta-kéthavonta 30 főnél kevesebb dolgozót bocsát el, s akkor nem kell bejelentenie a csoportos létszámleépítést. (Annak szabályai szerint az érintettek először csak előzetes értesítést kapnak arról, hogy a munkaadó meg kíván tőlük válni, majd harminc nap elteltével kapják meg a hivatalos papírt arról, hogy elküldik őket, és minimum egy hónapos felmondási idő után szüntetik meg a munkaviszonyukat). A közmédiában hónapok óta tartja magát egy olyan szóbeszéd, hogy az MTVA vezetése 1600 főre akarja csökkenteni a mostani kétezres létszámot, miután az összes közszolgálati médiumot beköltöztette a Kunigunda útjai székházába. Az elmúlt években az MTV mellé a Duna TV és a Magyar Rádió műsorkészítő gárdáját már beköltöztették a gyártóbázisára. Már csak a távirati iroda van a régi naphegyi székházában. Szabó egy nemrégiben tartott dolgozói fórumon az MTI-re vonatkozó kérdésre azt mondta, a jövő nyárra ígért költözést legalább egy évvel elhalasztják

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) munkavállalói állománya folyamatosan változik. Munkatársak érkeznek és távoznak, miként az egy ekkora szervezetben teljesen természetes - ezt válaszolta a médiaszolgáltatási alap azzal kapcsolatos kérdéseinkre, hogy az elmúlt hetekben többeket is elbocsátottak a cégtől. Arra a kérdésünkre, hogy a cég idén tervez-e csoportos (30 főnél nagyobb) létszámleépítést, azt a kitérő választ kaptuk, hogy „a közmédia működésével kapcsolatos terveinket minden esetben először munkavállalóinkkal osztjuk meg, ezért ha csoportos elbocsátásra vonatkozóan lenne is terve az MTVA-nak, annak közlésére semmiképpen sem a Népszabadságot vagy más sajtóorgánumot kérnénk fel, inkább saját vállalti belső információs rendszerünket használnánk.”

Újabb nagy Story

Sikerült megállapodni a Centrál Médiacsoport két tévécsatornájának, a Story4-nek és a Story5-nek az eladásáról – jelentette be tegnap Varga Zoltán, a cég tulajdonosa és vezérigazgatója a Budapest Business Journal Versenyképességi vízió 2015 elnevezésű konferenciáján. Az üzletember a vevőkről nem nyilatkozott. A csatornák iránt korábban a kisebbségi tulajdonosok érdeklődtek. Varga Zoltán az idén áprilisban vásárolta meg a Sanoma magyarországi leányvállalatát, a cég a tranzakció lezárását követően vette fel a Centrál Médiacsoport nevet. A vállalat saját adatai szerint havonta csaknem 5 millió magyar fogyasztót ér el. A cégcsoport a közelmúltban adta el Magyarország legnagyobb állásportálját, a Profession.hu-t a Ringier Axel Springernek. (V. G. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.