Kirúgták a móri fiaskót leleplező ezredest

A Nemzeti Nyomozó Iroda felsőbb utasításra nem hosszabbította meg Kovács Lajos ezredes, a Döglött ügyek osztálya nyugalmazott vezetőjének szerződését, miután egy az év végén megjelent könyvben leleplezte, milyen hibákat követett el a rendőrség a 2002 májusában nyolc emberéletet követelő móri rablógyilkosság nyomozásakor. Az ezredest kevéssel a könyv megjelenése után államtitoksértésért fel is jelentették. Az ügyészség - épp az ügy államtitok volta miatt - egyelőre nem nyilatkozik.

Az ORFK bűnügyi főigazgatósága nem akart több balhét. Állítólag ezzel az indokkal utasították Petőfi Attilát, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóját az év végén, hogy ne hosszabbítsa meg 2010-re Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes, az NNI Döglött ügyek osztálya egykori vezetőjének szerződését. Petőfi az elmúlt években többször ellenállt az efféle nyomásnak, pedig sokan - köztük számos igen befolyásos rendőri vezető - igyekeztek eltávolíttatni a rendőrségtől a móri ügyben a kezdetektől tamáskodó ezredest. Kovács ezredes ugyanis az elsők között mondta ki házon belül, hogy szerinte nem Kaiser Ede és Hajdú László követték el a mészárlást.

Másfél évvel azután, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte Kaisert - döntően a móri ügyben játszott szerepéért -, a rendőrség elfogta az igazi gyilkosokat. Egyikük négy hónappal az elfogása után zárkájában felakasztotta magát. Társát első fokon elítélték, jogerős ítélet azonban az ő ügyében még nem született.

Mint ahogy jogerősen máig sem mentették fel Kaisert a móri vád alól.

Kovács Tamás legfőbb ügyész, majd később Bencze József országos rendőrfőkapitány is nyilvánosan ígéretet tettek arra, hogy a „móri ügyek jogerős lezárását követően kivizsgáltatják, miért siklott félre az első móri nyomozás, hogy történhetett meg, hogy az adott ügyben ártatlan embert állíttattak bíróság elé". A Népszabadság úgy tudja, Bencze József már kijelöltette azt a háromfős bizottságot, amely a rendőrség részéről felülvizsgálja a móri iratokat és megkísérli megtalálni a nyomozás során elkövetett esetleges hibákat. A belső vizsgálattal nem a felelősöket akarják meghurcolni - közölte egy rendőrségi illetékes -, hanem az ügy tanulságait akarják levonni a hasonló esetek elkerülése végett.

A belső vizsgálat azt sejteti, hogy a rendőrség felső vezetésében nem mindenki akarja eltusolni a nyomozás során elkövetett esetleges hibákat - feltéve persze, hogy csak hibák történtek, és senki nem fektetett el szándékosan Kaiser és hajdú ártatlanságát igazoló bizonyítékokat. Kovács Lajos ezredesnek azonban ennek ellenére, sőt, ettől függetlenül mennie kell. Az életellenes ügyek nyomozásában az egyik legtapasztaltabb nyomozó munkájára - bár ő hatvanéves kora ellenére is dolgozott volna tovább - a rendőrség nem tart igényt.

 

Kovács Lajos - volt - rendőr ezredes
Kovács Lajos rendőr alezredes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.