Kirúgás karácsonyra – kegyetlenül elbánik ismert arcaival az állami média

Több ismert műsorvezetőtől és riportertől is megválik a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a héten elindított csoportos létszámleépítés részeként.
Jakupcsek Gabriella mellett a továbbiakban nem tartanak igényt ­Nika György és Bálint István munkájára sem. Nika csaknem tíz évig dolgozott a közmédiában, volt az MTV hírigazgatója, majd a köztévé brüsszeli tudósítója, Az Este és a rádiós Krónika műsorvezetője. Bálint István a Magyar Rádió reggeli hírműsorát és magazinműsorokat vezetett.
Jakupcsek Gabriellának – aki itt Kovács Ágnessel látható – műsor közben szóltak, hogy vége
Jakupcsek Gabriellának – aki itt Kovács Ágnessel látható – műsor közben szóltak, hogy vége
Zih Zsolt / MTVA

Az állami médiában jelenleg közel 2200-an dolgoznak, ez az ötödik nagy leépítés. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, 2013 elején további kétszáz munkavállalótól váltak meg, idén januárban 177 ember kirúgását jelentették be. Az állami média vezetése most 129 dolgozójától akar megválni. Az érintettekkel a héten közlik, hogy nem tartanak igényt a munkájukra, s a felmondási idő lejárta után, január végével megszüntetik a munkaviszonyukat.

Az állami média vezetőinek kíméletlenségére jellemző, hogy karácsony előtt közlik a felmondásokat. Egyszerre küldik el Kár­páti ­Jánost, az MTI korábbi brüsszeli tudósítóját – akit nemrég hazarendeltek – és feleségét. Lapunk információi szerint emiatt az érdekvédelmi szervezetek levelet írtak Vaszily Miklósnak, az MTVA megbízott vezérigazgatójának, a döntés felülvizsgálatát kérve. Jakupcsek Gabriellának a ­Ridikül című műsor felvétele közben szóltak, hogy megszüntetik a munkaviszonyát.

Jakupcsek várhatóan marad a ­Ridikül műsorvezetője, mert azt egy külső cég szállítja be az MTVA-nak, de azt nem tudni, hogy ­számítanak-e rá a Magyarország, szeretlek! című műsorban, amely a „simicskátlanítás" után már belső gyártásban készül. Egy 43 éve a tévében dolgozó gyártásvezetőt pedig úgy nyugdíjaztak, mintha azonnali hatállyal kirúgták volna. Őt rendész kísérte ki az épületből.

Úgy tudjuk, a reklámértékesítéssel foglalkozó munkatársak közül többeket elküldenek, miután nemrégiben a Hamu és Gyémánt kiadó tulajdonában lévő Média Services Company Magyarország (MSC) nyerte el a közmédia reklámfelületeinek értékesítésére kiírt pályázatot. Az MSC át is veszi a munkatársak egy részét. Információink szerint az MTVA műszaki szakemberei közül is többtől megválnak, egyeseket kiszerveznek az Antenna Hungáriához, amely az országos televízióműsor-szórást biztosítja.

Számításaink szerint a 129 ember elbocsátásával az MTVA csaknem félmilliárd forint bérköltséget takarít meg jövőre. 2016-ban pedig igen sok feladata lesz a cégnek, hiszen futball Európa-bajnokság és olimpia is lesz. Vaszily Miklós korábban arról is beszélt, hogy kötelezettség terheli az MTVA-t, hogy két további csatornát, egy kulturálisat és egy oktatásit indítson a közeljövőben, ez legkorábban 2016 őszén történhet meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.