Kirúgtak két hök-vezetőt a gólyatábori erőszak miatt

Két hallgatót kicsaptak az ELTE-ről a tavaly nyári gólyatábori szexuális bűncselekmény miatt, hármat felfüggesztéssel, illetve megrovással büntettek. A diáklánnyal erőszakoskodó hallgatóval szemben azonban nem indult fegyelmi eljárás.

Hivatalosan az ELTE vezetése csak a fegyelmi tárgyalás tényét erősítette meg, az érintettektől azonban lapunk úgy tudja, hogy a jogi kar tavalyi gólyatáborában egy diáklány sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal összefüggésben tartott fegyelmi tárgyaláson a hallgatói önkormányzat (hök) két vezetőjét hallgatóhoz méltatlan viselkedés miatt kicsapták az egyetemről, egy diákkal szemben megszüntették az eljárást, míg hárman megrovást, illetve egyéves felfüggesztést kaptak.

A szexuális erőszak áldozatául esett lány egy évvel az eset után, Mira álnéven mesélte el történetét az Index munkatársának, miután kiderült egy másik eset, amikor az ELTE Tanító- és Óvónőképző Karának idei gólyatáborában egy fotós (aki maga is az ELTE hallgatója) megerőszakolt egy lányt. Bár a lány az interjúban is megerősítette, nem akart ügyet csinálni a történtekből, az ELTE vezetése mégis úgy ítélte meg: a hök jelen lévő vezetői hallgatóhoz méltatlanul viselkedtek, amikor nem tettek feljelentést.

A hök hat tagja tagadta, hogy el akarták volna tussolni a történteket. Azzal védekeztek - s egyikük erről beszélt lapunknak is -, hogy megkérdezték a sértettet, és az ő kifejezett kérésére nem léptek. Csakhogy tavaly július óta a nemi erőszak minősített esete hivatalból üldözendő. Ez esetben pedig a szexuális bűncselekmény áldozatául esett lány saját elmondása és a tanúk szerint is ittas volt, amikor a szobájában inzultus érte. Jogi értelemben „védekezésre képtelen állapotban" követtek el erőszakot rajta. És ez esetben a cselekmény már hivatalból üldözendő.

Az ELTE az Index cikkének megjelenése után bejelentést tett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol nyomozást rendeltek el ismeretlen tettesek ellen. Úgy tudni, eddig senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Az ELTE nem várta meg a nyomozás végét, bár a hallgatókat képviselő ügyvédek nyilatkozataik szerint ezt kérték, de még csak azt sem, hogy legyen gyanúsítottja az ügynek. Egyelőre nem tudni, hogy az érintettek tudomásul veszik-e a döntést, vagy megfellebbezik azt. Egyikük úgy fogalmazott: "egy ilyen statáriális eljárás után jobb kussolni. Elég világosan értésünkre adták, hogy másodfokon akár súlyosabb ítéletet is kaphatunk."

Információink szerint az egyetem vezetése semmiféle eljárást nem indított ugyanakkor az erőszaktevő hallgató ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.