Kirántotta alóluk a földet a kormány, most jönnek a kirúgások

Megkezdődött a leépítés a szigetvári Sziget-Hús Kft.-nél: az elmúlt hetekben tíz embert küldtek el a 147 dolgozót foglalkoztató cégtől, az év végéig még 40 alkalmazottjától válik meg a kft.

Az agrárvállalkozás földjeinek elvesztése miatt kényszerül öncsonkításra. Jelenleg a Sziget-Hús 2400 hektárt magánszemélyektől, 3100 hektárt pedig az államtól bérel, s az utóbbi jogviszony idén ­lejár.

A Fidesz-kormány által módosított jogszabályok alapján egy cég csak 1200 hektár állami földet bérelhet, ennyi viszont nem elegendő ahhoz, hogy a kft. a mostani szinten működtetni tudja sertés-, illetve marhatelepét. Előbbiről ezer koca felhizlalt szaporulatát, 24 ezer vágóállatot értékesítenek évente, utóbbin 500 tehénről 4 és fél millió liter tejet fejnek. A mindeddig nyereségesen gazdálkodó, 2,8-3,2 milliárd forintos árbevételt elérő kft. nem tud a közelben elegendő mennyiségű szántót bérelni ahhoz, hogy 2016-tól telepeinek takarmányigényét megtermelje.

A Sziget-Hús Kft. marhatelepe
A Sziget-Hús Kft. marhatelepe
Laufer László / Népszabadság

Ha mostantól a cég máshonnan vásárolná a takarmányt, akkor elvesztené rentabilitását. Ezért a kft. meghirdette eladásra tehéntelepét. A létesítményt az elmúlt években saját forrásból, hitelből és uniós támogatásból korszerűsítették, s egy ilyen méretű és színvonalú telep megépítése, valamint benépesítése kétmilliárd forintot igényelne. Mivel a kft. szorongatott helyzetben van, várható, hogy a telep e pénz töredékéért kel majd el.

A Sziget-Hús Kft. négy agrárcég integrációjából jött létre 2005–2007 között. Az akkori szabályozók integrációra ösztönözték a vállalkozókat, így jutottak a cégek könnyebben hitelhez és támogatáshoz. Ha a kft.-t újból négy részre darabolták volna, jogi alapon nem lenne akadálya annak, hogy az utódcégek elegendő állami földhöz jussanak. Ám mivel a kft. egyik gazdája a korábban állatorvosként dolgozó Vass Péter, aki 2014-től Szigetvár baloldali támogatással megválasztott, független polgármestere, a négy tulajdonos nem látott esélyt arra, hogy cégeik állami földhöz juthatnának a politikai ellenszélben. Ezért maradt a cégcsonkítás és a leépítés. Amúgy a piaci alapon működő munkahelyekben roppant szegény szigetvári járásban a kft. eddig a második legnagyobb foglalkoztató volt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.