Kínos bukás a gazdasági konzultáció

A címzetteknek még a tizede sem válaszolt a kormány gazdasági konzultációs kérdőívére, az akció tehát érdektelenségbe fulladt. A szociális konzultációban még 1,1 milliónyian vettek részt.

Alig egy héttel az augusztus 20-i határidő lejárta előtt közel hétszázezren küldték vissza a nemzeti konzultációs íveket Orbán Viktor miniszterelnöknek – tudta meg a Blikk. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek 8 százaléka válaszolt a 16 kérdést tartalmazó kérdéssorra, vagyis 7,5 millióan nem válaszoltak.

– Sikernek tekintjük, hogy a miniszterelnök felkérésére már eddig is ilyen sokan kifejtették véleményüket – válaszolt lapunk kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. – Az előzetes eredményekből az látható, hogy az embereket leginkább a munkahelyek megvédésének, új állások létrehozásának kérdése foglalkoztatja – tette hozzá.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a nemzeti konzultáció teljes költségvetése körülbelül 850 millió forint, vagyis egy polgár megszólítása száz forintba került, a levél legyártásával, borítékolással, kézbesítéssel és a válaszok feldolgozásával együtt.

A kormány nem először konzultál: Orbán Viktor miniszterelnök 2011. május elsején jelentette be, hogy szociális konzultációt indítanak. Később azt nyilatkozta, hogy a kezdeményezés példátlanul sikeres volt, amit a visszaérkezett 1,1 millió válasz is tanúsít. Ez azért annyira nem volt sok, hiszen csupán a Fidesz-szavazók száma 2010 tavaszán ennek a számnak a kétszeresét is bőven meghaladta, ráadásul a 16 év felettiek is kaptak kérdőívet.

Az érdeklődés most még szerényebb, s a kormánypártok egykori támogatóinak a harmada sem vette a fáradtságot a kérdések megválaszolására. A kormányfő alig egy hónapja leváltotta Nyitrai Zsoltot, aki a kormányzati konzultációért felelős miniszterelnöki biztos volt, és ezt a lépést többen a legújabb akció kudarcának tudják be.

A konzultációkat egyébként az ellenzéki pártok hevesen támadták, és ennek egyik oka, hogy többnyire álkérdéseket tettek fel, ráadásul a kormány egyes ügyekben még azt megelőzően döntött, hogy a kérdőíveket feldolgozták volna. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.