Kíméli a honvédség a helikoptereit

Hiába álltak rendelkezésre az orosz gépek, azokat nem vetették be

Bár a Magyar Honvédség az év első felében hárommilliárd forintért vett három matuzsálemi korú helikoptert, a zalai áradások kapcsán mégsem vetették be ezeket. Adódik a kérdés, hogy miért nem, és a víz által elzárt zalai településeket miért Szlovénián keresztül próbálták megközelíteni a rendőrség és katasztrófavédelem munkatársai?

A Magyar Honvédségnél arról érdeklődtünk, hogy vészhelyzetben bevethetők-e az Mi–8-as, a nyár folyamán vett helikopterek. A HM sajtóosztálya azt közölte: a tárca épp azért szerezte be a három orosz gépet, hogy azok katasztrófavédelmi helyzetek esetén rendelkezésre álljanak. Így aztán nem tudni,miért nem vetették be a gépeket.

Az viszont biztos, hogy hosszabb távon ezekre sem lehet majd számítani: bár a használt civil helikopterek az oroszországi nyilvántartások szerint jó állapotban vannak, szakértők szerint 7-8 éven belül kirepülik az össztechnikai üzemidejüket, azaz már nagyjavítással sem üzemeltethetők tovább – hacsak a gyártó meg nem hosszabbítja az üzemidőt. Hende Csaba miniszter Demeter Márta szocialista képviselő írásbeli kérdésére azt írta, a gépek össztechnikai üzemidejének még jelentős tartalékai vannak.

A miniszter márciusban azt ígérte, hogy még a választások előtt kiírják a HM helikoptertenderét, de annak nyerteséről már az új kormány dönthet. Egyelőre még a kiírás sem született meg, noha egyre többen hangsúlyozzák: közös tenderre volna szükség, hiszen a HM-en kívül a rendőrség is nehéz helyzetben van, a mentőket már nem is említve. A közös beszerzés mellett szól, hogy szakemberek szerint az könnyebb finanszírozást és olcsóbb árakat is jelentene.

Boros Bánk Levente a kabinet élén

Lapunk több névtelenséget kérő forrásból is úgy tudja: Boros Bánk Levente váltja Farkas Anikót a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöki pozíciójában. Az Echo TV műsorvezetőjeként dolgozó politológus – aki a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke és korábban külső tanácsadóként dolgozott a HM-nek – a hírek szerint október elsején lát munkához. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.