Kilenc helyen biztosan verhető a Fidesz

Az MSZP és a DK számíthat több kerületi polgármesteri címre. Hét kerületet eleve vesztesnek ítéltek, ott nem is lesz ellenzéki együttműködés.

A kerületi alkukból az Együtt–PM jött ki a legrosszabbul, az ellenzéki tárgyalásokon részt vevő forrásaink szerint ez is kellett ahhoz, hogy a pártszövetség adja a főpolgármesterjelöltet Falus Ferenc személyében. Ezt támasztja alá, hogy abból a hét kerületből, amelyet a baloldali ellenzék megnyert a parlamenti választáson, háromban az MSZP, háromban a Demokratikus Koalíció jelöli a polgármestert a pártok hétfői megállapodása alapján.

E szerint újraindulhat a hivatalban lévő szocialista polgármester Angyalföldön, Kispesten és Pesterzsébeten, és a szocialisták megkapták a szinte biztos győzelemmel kecsegtető Újpestet is, ott Trippon Norbert, a fővárosi MSZP alelnöke a jelölt. Nyerhető a XVIII. kerület is, ahol Szaniszló Sándor fővárosi képviselő próbálkozik. Ott az Együtt–PM az utolsó pillanatig szerette volna megszerezni az indulás jogát a PM-es Petrovai Lászlónak, és az, hogy nem sikerült, nagyban hozzájárult, hogy végül az övék lett a főpolgármester-jelölt megnevezésének joga. Nem esélytelen Újbudán a korábbi szocialista polgármester Molnár Gyula sem, vele szemben nem állít jelöltet, ám az egyéni választókerületekben önállóan indul az Együtt–PM.

A DK elégedett azzal, hogy megkapta Kőbányát, Csepelt és Rákospalotát. Jelöltjeik, Élő Norbert, Horváth Gyula és Hajdu László, korábban mind az MSZP-ben politizáltak, Hajdu polgármester is volt. A VII. kerületben a Gyurcsány-párt által eredetileg javasolt Tóth Tibor helyett, akivel szemben az Együtt–PM fogalmazott meg aggályokat, Farkas Ferenc, a Budapesti Szabadidősport Szövetség elnöke indul, ő korábban az MTK ügyvezetője volt. A DK ötödik polgármesterjelöltje, Gy. Németh Erzsébet (aki 2002-ben MSZP-sként harmadikként végzett Demszky Gábor és Schmitt Pál mögött a főpolgár mesteri versenyben) a XVII. kerületben esélytelennek számít, listáról remél fővárosi közgyűlési mandátumot.

A megegyezés alapján az Együtt–PM-nek csak egy olyan kerület jutott, ahol biztosnak tűnik a győzelem: Zuglóban Karácsony Gergely, a PM társelnöke a jelölt. Bár nehezebb terep, az Együtt–PM bízik abban, hogy a színeikben induló Gegesy Ferenc korábbi SZDSZ-es polgármester győzhet Ferencvárosban. Valamivel kisebb esélyt adnak a VI. kerületben induló Kiss Róbert egykori szabad demokrata politikusnak. A Belvárosban Juhász Péter, a párt társelnöke küzdhet meg a Rogán Antal utódjául kiszemelt fideszes Szentgyörgyvölgyi Péterrel, és az Együtt ezt a meccset sem tartja teljesen esélytelennek. Óbudán Béres András helyi PM-es képviselő győzelme meglepetés lenne a hivatalban lévő Bús Balázzsal szemben.

Budán az I., a II. és a XII. kerületben, Budafokon, valamint Józsefvárosban, a XVI. kerületben és Soroksáron a jelenlegi állás szerint nem lesz ellenzéki együttműködés, mindenki elindul, a Fidesz által átrendezett választási szabályok miatt ugyanis ez kell ahhoz, hogy mindhárom baloldali párt külön listát állíthasson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.